Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σοβαρά επιβαρυμένο το σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων

Περιοδεία του Νίκου Σοφιανού, υποψήφιου δημάρχου Αθήνας

Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου
Από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου
Επίσκεψη στο Γυμνάσιο - Λύκειο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (που καλύπτει επίσης τις ανάγκες του «Π. & Α. Κυριακού») πραγματοποίησε την Παρασκευή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγελιώ Βουρλόκα, εκπαιδευτικός, και Τόνια Κατσάνου, ψυχολόγος, καθώς και η διαμερισματική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γεωργία Δασκαλάκη.

Το εν λόγω Γυμνάσιο - Λύκειο ιδρύθηκε το 2001, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των νοσηλευόμενων παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που χρειάζονται μακρόχρονη νοσηλεία. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στη μάχη που δίνουν καθημερινά στους θαλάμους νοσηλείας για την εκπαίδευση των μαθητών, καλύπτοντας πάνω από 350 παιδιά μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (αριθμός που μεταβάλλεται ανάλογα με το χρόνο νοσηλείας των παιδιών), στην εξατομικευμένη στήριξη που προσφέρουν, στη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνονται, στο πρόγραμμα και στα ωράρια που μεταβάλλονται καθημερινά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευόμενων παιδιών. Παρά ταύτα, το υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά σε αίτημα που κατατέθηκε για οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Η μόνη «επιπλέον» απολαβή που παίρνουν, όπως τόνισαν, είναι η ευγνωμοσύνη στα μάτια των παιδιών, οι ευχαριστήριες κάρτες που λαμβάνουν, το εγκάρδιο «ευχαριστώ» από τους γονείς τους.


Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι εκείνο των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται εκεί με εισαγγελική εντολή. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για υγιή παιδιά, που έχουν υποστεί κακοποίηση, ή για παιδιά οικογενειών με μεγάλα προβλήματα, για τα οποία έχει παρέμβει η Εισαγγελία Ανηλίκων και τα έχει απομακρύνει από τις οικογένειές τους. Για την πλειονότητα των περιπτώσεων, τουλάχιστον, απαιτούνται ολιγοήμερες εξετάσεις και στη συνέχεια μεταφορά τους σε κοινωνικές και προνοιακές δομές που έχουν την αρμοδιότητα ή σε ανάδοχες οικογένειες. Αντ' αυτού, οι έφηβοι φιλοξενούνται στο χώρο του νοσοκομείου, ακόμη και για μήνες, λόγω έλλειψης ή υποβάθμισης των δομών αυτών ή λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας για τα ανήλικα αυτά παιδιά, που όταν δεν κάνουν μάθημα δεν έχουν κανενός είδους εποπτεία και ιδιαίτερα για τις ώρες που εγκαταλείπουν το χώρο του νοσοκομείου. Οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, ενώ έχουν σημειωθεί μέχρι και περιστατικά αυτοτραυματισμού ή επιθετικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και με την ασφάλεια των νοσηλευόμενων - ασθενών παιδιών, του ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών. Αναφέρθηκαν σχετικά παραδείγματα, ενώ, όπως ειπώθηκε, «η πολιτεία τα αφήνει στο νοσοκομείο για να έχουν ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι».

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν την παρέμβαση του Κόμματος, προκειμένου να δρομολογηθεί λύση, μιας και οι προ ολίγων μηνών δεσμεύσεις της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου για άμεση δημιουργία σχετικής προνοιακής δομής εκτός νοσοκομείου, με προσλήψεις για τη στελέχωσή της, δεν έχουν υλοποιηθεί. Το πρόβλημα, είπαν, που έχει γιγαντωθεί από το 2014, μετά από μια μικρή κάμψη που ήρθε ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει επανέλθει δριμύτερο.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε πως το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων παιδιών, την ανάγκη στήριξης μιας σειράς κρατικών δομών και δημιουργίας νέων για να καλυφθούν οι ανάγκες, τη λήψη μέτρων στήριξης των οικογενειών που έχουν προβλήματα για να παραμένει το παιδί στο περιβάλλον του όταν δεν κινδυνεύει, αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στην αναδοχή και στις υιοθεσίες: «Τα παιδιά των "εισαγγελικών παραγγελιών", όσα δεν έχουν ανάγκη παραμονής για ψυχολογικούς ή άλλους ιατρικούς λόγους, πρέπει να είναι εκτός νοσοκομείου. Οι ανάγκες τους πρέπει να αντιμετωπιστούν σε δομές που στην πλειοψηφία τους δεν απαιτούν εξατομικευμένη μάθηση και μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα στο σχολείο της γειτονιάς. Αν για κάποια από αυτά υπάρχει ανάγκη μιας ειδικής εκπαιδευτικής παρέμβασης, είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας να το δει και να θεσμοθετήσει σχετική εκπαιδευτική δομή. Πάντως αυτό δεν πρέπει να αφορά τα σχολεία του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" και το προσωπικό τους, που πρέπει να στηριχθεί οικονομικά και επιστημονικά στο συγκεκριμένο έργο που έχει. Εχει σημασία να ασκηθεί συντονισμένη πίεση στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και σ' αυτήν την κατεύθυνση ως ΚΚΕ θα πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων δομών και αποποίησης της κρατικής ευθύνης(22/3/2018)
Πρόγραμμα για τα εγκαταλειμμένα βρέφη(9/2/2017)
Στα χέρια ιδιωτών - επιχειρηματιών τα παιδιά χωρίς οικογένεια(16/11/2014)
Κινητοποίηση χτες για τις σοβαρές ελλείψεις(25/10/2013)
Κινητοποίηση χτες για τις σοβαρές ελλείψεις(25/10/2013)
Παράθυρο για την παραπέρα διείσδυση των ΜΚΟ(11/5/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org