Παρασκευή 29 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Σημαντικά τεχνικά ζητήματα ασφαλείας» σε λογισμικά της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei» υποστήριξαν πως εντόπισαν Βρετανοί επιθεωρητές κυβερνοασφάλειας, σε κυβερνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες, τονίζοντας ότι μπορεί να συνιστούν «κινδύνους» για τις τηλεπικοινωνίες στη Βρετανία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ρεκόρ επταετίας στη μείωση της αξίας μετοχών της «Bayer» καταγράφηκε χτες στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, μετά τη νέα απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να επιβάλει στη γερμανική εταιρεία 80 εκατ. δολάρια πρόστιμο, κρίνοντάς την ένοχη για την πρόκληση καρκίνου σε 70χρονο Αμερικανό αγρότη από τη μακρόχρονη χρήση του ζιζανιοκτόνου «Roundup». Το συγκεκριμένο προϊόν, που επί χρόνια ήταν γνωστό πως προκαλούσε καρκίνο, παραγόταν επί δεκαετίες από την αμερικανική «Monsanto», η οποία τον περασμένο Ιούλη αγοράστηκε από το γερμανικό μονοπώλιο έναντι 63 δισ. δολαρίων. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι τα πρόστιμα για έναν τόσο σοβαρό λόγο ήρθαν μετά την εξαγορά της «Monsanto» από την «Bayer».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, από το Πεκίνο όπου ξεκίνησε χτες νέος γύρος διήμερων εμπορικών διαπραγματεύσεων με Κινέζους αξιωματούχους, δήλωσε ότι «ανυπομονούν» να έχουν «παραγωγικές συναντήσεις». Νωρίτερα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Ρόιτερς» ότι η Κίνα έχει καταθέσει «πρωτόγνωρες προτάσεις» στις συνομιλίες επί μια σειρά θεμάτων, όπως η «αναγκαστική» μεταφορά τεχνολογίας, ενώ οι δύο χώρες προσπαθούν να άρουν τα εναπομείναντα εμπόδια προς μια συμφωνία για τον τερματισμό της εμπορικής τους διαμάχης.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 11 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 11 προκάλεσε χτες έκρηξη αυτοκινήτου που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης, ωστόσο οι τοπικές αρχές εστιάζουν τις υποψίες σε τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ».

ΑΝΚΟΡΑΤΖ.-- Εξι λευκοί Αμερικανοί, μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης με δράση εντός και εκτός φυλακών της Αλάσκας, κατηγορήθηκαν χτες για ανθρωποκτονία, απαγωγή, απάτη και διακίνηση ναρκωτικών. Η εγκληματική οργάνωση, που αποκαλείται «οι 1488», σύμφωνα με τους εισαγγελείς δρα μέσα και έξω από την φυλακή.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Με απολύσεις απείλησε χτες ο Μαροκινός υπουργός Παιδείας, Σαΐντ Αμζάζι, συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς τους οποίους κατηγόρησε ότι «υποκίνησαν» τους απεργιακούς αγώνες που συνεχίζονται εδώ και ένα μήνα από χιλιάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου, με αιτήματα μισθολογικά και εργασιακά. Απείλησε παράλληλα με απόλυση και όσους από τους περίπου 55.000 εκπαιδευτικούς συνεχίσουν την απεργία, κατηγορώντας τους για «εγκατάλειψη θέσης». Συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί διεμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα, τονίζοντας ότι η απεργία είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Η Εκλογική Επιτροπή της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη χώρα, πρώτο κόμμα (με 8,4 εκατομμύρια ψήφους) ήρθε το Phalang Pracharat, που υποστηρίζουν οι δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας που επιβλήθηκε το 2014. Ακολουθεί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, Pheu Thai, με 7,9 εκατ. ψήφους. Η κατανομή των εδρών δεν έχει ξεκαθαρίσει, δεδομένου και του σύνθετου εκλογικού συστήματος της Ταϊλάνδης.

ΝΤΑΚΑ.-- Μια 20χρονη στο Μπαγκλαντές γέννησε δίδυμα 26 μέρες αφού έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο, διαμαρτυρόμενη για πόνους στο στομάχι, και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι κυοφορούσε σε μια δεύτερη μήτρα και την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή. Η 20χρονη προέρχεται από φτωχή εργατική οικογένεια, δεν είχε κάνει ποτέ της υπέρηχο και ο μισθός του συζύγου της είναι μικρότερος από 95 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ