Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταφόπλακα για τις ακτές...

...το υπό ψήφιση νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο «Αιγιαλός, Παραλία κ.ά.» ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση σε ιδιώτες, την εμπορική εκμετάλλευση, τη δόμηση και την καταστροφή με εκτεταμένες προσχώσεις και άλλα τεχνικά έργα του αιγιαλού και της παραλίας. Γι' αυτό ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντισταθεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού και ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχ. Δεκλερής. Οπως τονίστηκε από τους ομιλητές, το νομοσχέδιο βρίσκεται πίσω και από το νόμο 2344/1940 και «αν ψηφιστούν οι διατάξεις του θα ολοκληρωθεί η καταστροφή των ακτών της χώρας μας». Συγκεκριμένα, τονίστηκε:

- Το νομοσχέδιο αγνοεί την ανάγκη προστασίας των ακτών ως ευπαθών οικοσυστημάτων, αντίκειται στην αρχή της βιώσιμης διαχείρισης των ακτών και ουσιαστικά αίρει την προστασία, η οποία επιβάλλεται από το Σύνταγμα.

- Ο προβλεπόμενος επανακαθορισμός του αιγιαλού και της παραλίας θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του πλάτους έως εξαφάνιση της παραλιακής ζώνης σε όλη τη χώρα.

- Περιέχει φωτογραφικές διατάξεις, που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τις εν εξελίξει παραχωρήσεις παραλιακών εκτάσεων του Σαρωνικού από την ΕΤΑ ΑΕ.

- Ουσιαστικά, αίρει την απαγόρευση δόμησης στον αιγιαλό και την παραλία και καθιερώνει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και της παλαιάς όχθης, καθώς ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και, άρα, προορίζονται για εμπορική εκμετάλλευση.

- Προβλέπει παραχώρηση σε ιδιώτες της χρήσης του αιγιαλού και για πρώτη φορά επιτρέπεται παραχώρηση σε ιδιώτη αμιγώς θαλάσσιου χώρου και πυθμένα θαλάσσης και η παραχώρηση ακόμη και χωρίς διαγωνισμό βραχονησίδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ