Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο πρέσβης κάνει ποδήλατο...

«Ο πρέσβης Πάιατ, μαζί με τους ποδηλάτες από την αμερικανική πρεσβεία, γιόρτασαν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που συμμετείχε στον 41ο Γύρο Θυσίας (Tour of Sacrifice Race). Ο αγώνας, που ξεκινάει από την Πάτρα και τελειώνει στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου από τον Ποδηλατικό Ομιλο Πατρών, για να τιμήσει την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σε σύντομες συνομιλίες με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και τον δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λάζουρα, ο πρέσβης Πάιατ δήλωσε ότι ήταν χαρά και τιμή τιμή του να συμμετάσχει στον ποδηλατικό γύρο».

Μ' αυτόν τον ...λιτό τρόπο, η αμερικάνικη πρεσβεία ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα τη συμμετοχή για δεύτερη φορά του πρέσβη των ΗΠΑ στον ποδηλατικό γύρο που ξεκινάει κάθε χρόνο τέτοια μέρα από την Πάτρα. Η «είδηση» προβλήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ με μακροσκελή αφιερώματα και μελιστάλακτες αναφορές στην «προσιτότητα» και την καλή φυσική κατάσταση του πρέσβη, διανθισμένα με τα απαραίτητα πλάνα και τις φωτογραφίες του Πάιατ να ποδηλατεί και να συζητάει με τον κόσμο, καθώς - όπως γράφτηκε - «μαγνήτισε τα βλέμματα».

* * *

Τραγική ειρωνεία: Μια μέρα πριν, στις 24 Μάρτη, συμπληρώνονταν 20 χρόνια ακριβώς από τη μέρα που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που κράτησε 78 μερόνυχτα και αποτέλεσε το πιο φρικαλέο κεφάλαιο στην πορεία ΝΑΤΟποίησης των Βαλκανίων, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Γι' αυτήν την αιματηρή επέτειο, γι' αυτό το ιμπεριαλιστικό έγκλημα, που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και καμένη γη, που άλλαξε τον χάρτη των Βαλκανίων και έστρωσε το έδαφος για τις επόμενες διαιρέσεις και διενέξεις, κατά τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, ελάχιστα πράγματα γράφτηκαν και ακούστηκαν στον Τύπο.

Αυτονόητα, πλήρης ήταν η αφωνία και για τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, όπου πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, την περίοδο που εξελισσόταν η επέμβαση, όπως και για τη στάση της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησε με την επίθεση στο ΝΑΤΟ και τη στήριξε με κάθε τρόπο, δίνοντας γη, αέρα και νερό στη δολοφονική μηχανή να διεξάγει τις επιχειρήσεις της στη Γιουγκοσλαβία.

* * *

Μαζί με τον ποδηλάτη Πάιατ, ειδικά στην ΕΡΤ, χορτάσαμε αυτές τις μέρες να βλέπουμε και το περίφημο σποτάκι που πλασάρει η αμερικάνικη πρεσβεία, για τα επιτεύγματα της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Μέσα από τις αφηγήσεις «πετυχημένων» ανθρώπων, που εκμεταλλεύτηκαν τις «ευκαιρίες» της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, το σποτ διαφημίζει τις διμερείς σχέσεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και απλώνονται πλέον σε όλους τους τομείς, πέρα από τον οικονομικό και τον στρατιωτικό.

Τον επόμενο χρόνο, μάλιστα, θα υπάρξει και νέα «αναβάθμιση», με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα εκπαίδευσης «μελλοντικών ηγετών», όπως ανακοίνωσε η αμερικάνικη κυβέρνηση, στο μήνυμά της για την 25η Μαρτίου. Πρόκειται για πρόγραμμα φοίτησης επιλεγμένων σπουδαστών στα πανεπιστήμια και άλλα «εκπαιδευτικά» κέντρα των ΗΠΑ, όπου «ζυμώνονται» με τις αμερικανικές «αξίες» και εξασκούν τις ηγετικές τους ικανότητες, με στόχο να τις αξιοποιήσουν για την «επαγγελματική» τους ανέλιξη στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς αργά ή γρήγορα θα βρεθούν στο «pay roll» αμερικανικών οργανισμών και υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλους στην εμπέδωση της ελληνοαμερικανικής φιλίας, όπως άλλωστε ενημερώνει και το σποτάκι της πρεσβείας.

* * *

Ολα αυτά θα έμοιαζαν ασύνδετα μεταξύ τους, αν τον περασμένο Γενάρη δεν δημοσιοποιούνταν η λεγόμενη Ολοκληρωμένη Εκθεση («Integrated Country Strategy») του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα, την οποία παρουσίασε αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης». Εκεί, μεταξύ άλλων, υπήρχε μια ξεχωριστή ενότητα με τον τίτλο «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων μέσω της προώθησης κοινών αξιών για τη μείωση της ξένης επιρροής στους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς τομείς, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση μιας νέας γενιάς ηγετών με ευνοϊκές απόψεις προς τις ΗΠΑ και τις αξίες τους».

Σ' αυτήν προαναγγέλλονταν η στόχευση των «εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων της πρεσβείας (...) για να προωθήσουν μια θετική άποψη των αμερικανο-ελληνικών σχέσεων. Οι Ελληνες πολίτες να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή. Οι ελληνικές ΜΚΟ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν παραπληροφόρηση που πατρονάρεται από κράτη».

* * *

Να λοιπόν τι είναι αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Να γιατί η αποσιώπηση της 20ετούς μαύρης επετείου από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι «αμνησία» ή παράβλεψη, αλλά συνειδητή επιλογή. Οπως και τα «life style» ρεπορτάζ για τον Πάιατ, που όταν δεν ποδηλατεί, συνεργάζεται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους υπουργούς της για το πώς θα κάνουν «τη ζωή ποδήλατο» στον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, προωθώντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας.

Αν μάλιστα πάρουμε τοις μετρητοίς τη διαπίστωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην άμυνα, στην οικονομία και τα πολιτικά ζητήματα», τότε με βεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε ότι το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσουν κάθε φανερό και αθέατο μέσο για το ξέπλυμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τον εξωραϊσμό της ελληνικής συμμετοχής, που μόνο κινδύνους επιφυλάσσει στο λαό, όπως φανερώνουν άλλωστε οι εξελίξεις στην περιοχή μας, με την έξαρση των εθνικισμών και τα σενάρια για νέες αλλαγές συνόρων...


Κ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ