Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ζητούμενο η Φυσική Αγωγή για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Δημήτρη Τουμανίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου

Με αφορμή τη σημαντική επερχόμενη εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής, για τον αθλητισμό ως ανάγκη του λαού και της νεολαίας, ως δικαίωμα και όχι ως πολυτέλεια για τους λίγους, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον Δημήτρη Τουμανίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού - Υπεραποστάσεων, για την κατάσταση σήμερα στον τομέα της άθλησης και της Φυσικής Αγωγής, τα προβλήματα, τις πολιτικές που ευνοούν την εμπορευματοποίηση.

* * *

-- Ποιες δυσκολίες κρύβει σήμερα η πρόσβαση στην άθληση για εργαζομένους και λαϊκές οικογένειες;

-- Η πρόσβαση στην άθληση και στη Φυσική Αγωγή αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Θα έλεγα μάλιστα πως σήμερα ζούμε μια αντίθεση: Ενώ παρατηρούμε μια μαζικοποίηση στην οποιαδήποτε μορφή άθλησης, καθώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα οφέλη που προκύπτουν απ' αυτήν για τη ζωή του και την καθημερινότητά του σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, εντούτοις την ίδια στιγμή καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες πρόσβασης σ' αυτήν. Δυσκολίες που ξεκινούν από τα πιεσμένα ωράρια και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και φτάνουν φυσικά στο μεγαλύτερο πρόβλημα, που είναι το κόστος για να πραγματοποιηθεί αυτή. Ενα κόστος ιδιαίτερα υψηλό, που καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση στον αθλητισμό για τον εργαζόμενο, τα παιδιά του, την οικογένειά του, όταν θα πρέπει να πληρώσει συμμετοχή, συνδρομές, ακόμα και τη χρήση των αγωνιστικών χώρων.

-- Ποια είναι η κατάσταση στις υποδομές και τους ελεύθερους χώρους;

-- Υπάρχει εμφανής έλλειψη υποδομών για άθληση, ελεύθερων χώρων για ψυχαγωγία κ.λπ., αλλά και πολλά προβλήματα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικά, κάθε απόγευμα, στα όποια στάδια είναι ελεύθερα για το κοινό, αν περάσει κανείς απ' έξω θα δει κόσμο να συνωστίζεται στα κουλουάρ, και στους γύρω χώρους να επικρατεί μια κατάσταση ασφυξίας. Νομίζω ότι αυτό δείχνει την ανυπαρξία χώρων προκειμένου η πρόσβαση αντί να αποτελεί πρόβλημα, να ικανοποιεί τις ανάγκες. Την ίδια στιγμή, αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες υπάρχουσες εγκαταστάσεις φτιάχτηκαν πριν από 20 και 30 χρόνια, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην έλλειψη χρηματοδότησης για τη συντήρησή τους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι προφανές ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και για την ακεραιότητα των αθλούμενων.

-- Ποιες είναι οι αιτίες για όλα αυτά;

-- Είναι ξεκάθαρο πως η αιτία δεν είναι άλλη από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να λυθούν σωστά τα προβλήματα και η άθληση να αποτελεί πραγματικά δικαίωμα για όλο το λαό. Με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στον αθλητισμό από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και από τη νυν του ΣΥΡΙΖΑ, στο επίκεντρο βρέθηκε η δημιουργία συνθηκών για κέρδος μέσω του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο αθλητικό νομοσχέδιο, που στο επίκεντρό του είχε τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς στον αθλητισμό, και όχι τα σοβαρά - ουσιαστικά προβλήματα του. Η εμπορευματοποίηση είναι πάντα ο στόχος αυτών των πολιτικών, και το τι συμβαίνει το βλέπουμε καθημερινά. Οπως συμβαίνει στο δρομικό κίνημα, που την ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια από πλευράς συμμετοχών σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν οι πολυεθνικές και οι χορηγοί, προκειμένου - για τους δικούς τους λόγους, δηλαδή για τα κέρδη τους - να εκμεταλλευτούν αυτήν την άνθιση.

-- Τι διαφορετικό εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε αυτόν τον τομέα;

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η μόνη παράταξη που και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης βάζει το θέμα της άθλησης και της Φυσικής Αγωγής των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών ως σύγχρονη ανάγκη και όχι ως πεδίο κερδοφορίας. Τα στελέχη της, τόσο σε περιοδείες στους χώρους και στην επαφή με τον κόσμο όσο και με τις παρεμβάσεις τους, προβάλουν τα ζητήματα του αθλητισμού διεκδικώντας λύσεις που θα ικανοποιούν πραγματικά αυτήν τη σύγχρονη ανάγκη και θα καθιστούν την άθληση δικαίωμα για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ