Πέμπτη 21 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Χέρι χέρι για τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία

Με απόλυτα δεδομένη την κατακρεούργηση στα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια, σε συνδυασμό και με σειρά από διαδοχικούς «κόφτες», όρους και προϋποθέσεις για τα λαϊκά στρώματα, κατατίθεται στη Βουλή το νέο «εμβληματικό» τερατούργημα αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, ανοίγοντας το δρόμο για την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών από την πλευρά των τραπεζικών ομίλων.

Την ίδια ώρα, και ενώ η σχετική ρύθμιση παραμένει σε διαβούλευση με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νέο πλαίσιο κατατίθεται στη Βουλή αύριο Παρασκευή, «στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών», ενώ όπως λένε η συζήτηση θα συνεχιστεί με τους «εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος» (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά.) για την «αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών», όπως «βαφτίζουν» το εύρος και την περίμετρο της αντιλαϊκής παρέμβασης.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τυχόν νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί αύριο θα είναι ορθάνοιχτη σε μια σειρά από νέες «παρεμβάσεις» μέσω δευτερογενούς Δικαίου, όπως εφαρμοστικών διατάξεων, Υπουργικών Αποφάσεων, «διευκρινιστικών» εγκυκλίων κ.ά. που βέβαια δεν αποτελούν «τεχνικές λεπτομέρειες», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα βρίσκονται στον πυρήνα της αντιλαϊκής επίθεσης.

Με τις πλάτες των «θεσμών»

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια φέρνουν στην επιφάνεια πτυχές του «μόνιμης εποπτείας» των λαϊκών αναγκών, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» στο πλαίσιο του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου».

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» ουσιαστικά βάζουν πλάτη και διευκολύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στα επόμενα βήματα και να τρέξει τις ...«τεχνικές λεπτομέρειες».

Ετσι, το νέο πλαίσιο θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα εκδώσει σχετική γνωμοδότηση. Ταυτόχρονα, απαιτείται και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) για την κρατική επιδότηση των δόσεων για στεγαστικά δάνεια.

Παράλληλα, οι «θεσμοί» «θυμίζουν» τις αντιλαϊκές ρήτρες αναφορικά με την εκταμίευση προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η σχετική έγκριση από το Γιούρογκρουπ προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των «θεσμών» για όλα τα προαπαιτούμενα, και βέβαια για την πρώτη κατοικία.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) - βασικός δανειστής του ελληνικού κράτους - έχει τον πρώτο λόγο στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης των δανείων προς το ΔΝΤ, που εξετάζει η κυβέρνηση. Βέβαια, η σχετική έγκριση του ESM επίσης προϋποθέτει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Υπάρχουν πάρα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπάρχουν πάρα πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν εταιρείες - "ζόμπι" που πρέπει να κλείσουν και άλλες που πρέπει να αναδιαρθρωθούν».

Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντ. Κοστέλο, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες στην Αθήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι το «κλειδί» για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Αναφορικά με την κρατική επιδότηση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων, σημείωσε πως θα φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας - «ποσό που δεν είναι μικρό» - για να προσθέσει ότι πέρα από το «δημοσιονομικό κόστος» απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το αν η επιδότηση αποτελεί κρατική στήριξη προς τις τράπεζες.

Αναφορικά με τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προανήγγειλε για τον Απρίλη την κατάθεση του νέου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου», καθώς και του συνοδευτικού με αυτό «προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Με βάση και τις εν λόγω «επικαιροποιήσεις», η Κομισιόν θα συντάξει την έκθεση με τις «ειδικές συστάσεις ανά χώρα» και για την ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τον Κοστέλο αναμένεται για τον Ιούνη - Ιούλη, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.

Με τη «γραμμή» των εγχώριων βιομηχάνων

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, η «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και 30 κλαδικοί και περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας, μαζί με 136 ευρωπαϊκούς και 395 κλαδικούς βιομηχανικούς συνδέσμους της ΕΕ, απέστειλαν «κοινό κάλεσμα» προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δίνοντας μήνυμα για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεμβάσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, καλεί την κυβέρνηση να «παροτρύνει» την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε «υψηλή προτεραιότητα» τη «βιομηχανική ανάπτυξη» αλλά και να ορίσει αντιπρόεδρο με αποκλειστική αρμοδιότητα στη βιομηχανία.

Σε αυτό το φόντο, οι αξιώσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-- Συνδυαστική μείωση κατά 30% της φορολογίας σε επιχειρήσεις για κέρδη και ασφαλιστικές εισφορές.

-- Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα με «υπεραποσβέσεις» ειδικά για τεχνολογικό εξοπλισμό, για τις ανάγκες της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης».

-- Απλοποίηση αδειοδότησης (ειδικά της περιβαλλοντικής) αλλά και κατάργηση αδειοδοτήσεων βάσει όχλησης.

-- Ολοκλήρωση εγχώριων και διεθνών συνδέσεων (π.χ. νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Ιταλία) με «ανταγωνιστικό κόστος» για τη βιομηχανία κ.λπ.

-- «Πλήρως λειτουργικό και συνεκτικό» προ-πτωχευτικό και πτωχευτικό πλαίσιο.

Επιπλέον, οι εγχώριοι βιομήχανοι επιβραβεύουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από πρόσφατα νομοθετήματα, τα οποία όπως λένε «βασίζονται σε προτάσεις του ΣΕΒ» και «δείχνουν έτσι το δρόμο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org