Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης για τη νεολαία

Eurokinissi

Με το βλέμμα στραμμένο στη νεολαία και με μια προσπάθεια να παρουσιάσει ωραιοποιημένη τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι σήμερα στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δυο ομιλίες του, την Τρίτη στον «Δημόκριτο» με θέμα το «brain drain» (την αναγκαστική φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό) και την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου στο Θέατρο «Κιβωτός» για το μέλλον της ΕΕ και της Ελλάδας.

Αναφορικά με το «brain drain», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έβαλε λιθαράκια για την αντιστροφή της κατάστασης και αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών για την Ερευνα από 0,8% του ΑΕΠ σε 1,2%, αλλά και στη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με αρχικό προϋπολογισμό γύρω στα 100 εκατομμύρια, το οποίο όπως είπε ανοίγει θέσεις εργασίας για νέους ερευνητές. Αυτό που παρέλειψε, βέβαια, να πει είναι ότι το σύνολο των θέσεων εργασίας που ανοίγουν στην Ερευνα είναι «με ημερομηνία λήξης», με προγράμματα που όταν πλησιάζουν να ολοκληρωθούν, οι ερευνητές μένουν «στον αέρα», περιμένοντας αν και πότε την ανανέωσή τους. Παράλληλα, ο νόμος για τον ΕΛΙΔΕΚ ήταν ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της Ερευνας, στην παραγγελία και τη χρηματοδότησή της από ιδιωτικούς φορείς, ενώ το περιεχόμενο της Ερευνας καθορίζεται από το αν τα αποτελέσματά της είναι εμπορεύσιμα, αν μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις για να βγάζουν κέρδος και όχι από τις λαϊκές ανάγκες και την προκοπή του λαού.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ως «απάντηση» στο «brain drain» ύμνησε και το μοντέλο της επιχειρηματικότητας με στόχο την καινοτομία, το γνωστό τζογάρισμα με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που μόνο ένα απειροελάχιστα μικρό ποσοστό τους καταφέρνει όμως να επιβιώσει. Στο πνεύμα αυτό, είπε ότι «πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο και στρατηγική η Ελλάδα να γίνει - και μπορεί να γίνει - ένα hub καινοτομίας, έρευνας και νέας τεχνολογίας. Τα κατάφεραν με πολύ σημαντικά αποτελέσματα χώρες με μικρότερες ίσως δυνατότητες από αυτές που έχει η Ελλάδα», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, ενώ συμπλήρωσε ότι «τα εταιρικά σχήματα, όπως και άλλα τα οποία θέλουμε να δημιουργηθούν, startup, νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι ίσως το μοντέλο πάνω στο οποίο μπορεί να ανθίσει η νεανική επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ερευνας και της καινοτομίας».

Μιλώντας σε νέους τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να διαφημίσει το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ώστε να μην είναι όλο το Λύκειο εξεταστικός προθάλαμος, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μετατρέπει τη Γ' Λυκείου αποκλειστικά σε προπαρασκευαστικό έτος των εξετάσεων, τις οποίες μάλιστα διπλασιάζει, κάνοντας τους φροντιστηριάρχες να τρίβουν τα χέρια τους, αντί να έρχονται σε αντίθεση με την κυβέρνηση όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Είπε, επίσης, ότι ένα ποσοστό 15-20% θα έχει «ελεύθερη πρόσβαση» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ποσοστό που σκόπιμα το παρουσιάζει παραφουσκωμένο, ενώ θα είναι πολύ μικρότερο, άσε που καθόλου «ελεύθερη» δεν θα είναι αυτή η πρόσβαση, αφού προϋποθέτει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και βαθμό πάνω από 9,5.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και ύμνησε την ΕΕ, είπε στους νέους ότι οι ευρωεκλογές δεν εκλέγουν μόνο την Ευρωβουλή αλλά σηματοδοτούν τους συσχετισμούς για τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας και κάλεσε να απαλλαγούμε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που σημαίνει δουλειά χωρίς δικαιώματα, όπως είπε, όταν είναι γνωστό και φανερό ότι οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας είναι πατημένα κάτω, είτε σε χώρες με φιλελεύθερες είτε σε χώρες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Κάλεσε δε «να φέρουμε στο προσκήνιο τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ», λες και αυτή δεν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συσχετισμού. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο νεοφιλελευθερισμός θρέφει τον φασισμό, όταν είναι γνωστές και ιστορικά οι σχέσεις και η ενίσχυση του φασισμού και από τη σοσιαλδημοκρατία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για την καλλιέργεια κάνναβης, βλέποντάς την ως μια κερδοφόρα μπίζνα και λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από επενδυτικούς ομίλους από ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, ΕΕ για εγκαταστάσεις μεταποίησης, επενδύσεις εκατοντάδων ευρώ», ενώ συνέβαλε και στο άνοιγμα της συζήτησης για την πλήρη αποποινικοποίηση αυτού του ναρκωτικού, κάνοντας λόγο για τη λεγόμενη «ψυχαγωγική χρήση» και για ανάγκη εκτίμησης των αποτελεσμάτων από μοντέλα αποποινικοποίησης, αποτελέσματα όμως που στην πραγματικότητα οδήγησαν σε εκτίναξη και πολλαπλασιασμό της χρήσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ