Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Καμιά ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία!

Συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενο της μάχης που δόθηκε στην Καλαμάτα και τη συνέχειά της

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων
Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν αποφασιστικά τη μάχη που έδωσαν και στην Καλαμάτα, ενάντια στη νομιμοποίηση των πρακτικών συνδικαλιστικής μαφίας που επεδίωξαν να επιβάλουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ οι εργατοπατέρες, υπογράμμισαν Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα τα οποία έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου μέσα από το αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας.

Με «κόκκινη γραμμή» - απέναντι στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν - την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου πραγματικά εργατικού, χωρίς νόθους και εργοδότες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογράμμισαν την ανάγκη να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο η συζήτηση για το περιεχόμενο αυτής της μάχης απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία, για την ανάγκη να δυναμώσει παραπέρα με τη μαζική και ενεργό συμμετοχή ακόμα περισσότερων εργαζομένων στα σωματεία και τον αγώνα.

Τη συνέντευξη έδωσαν:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Αγρινίου, Αρτας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Βαφτίζουν τους τραμπούκους «εργάτες» και τους εργάτες «τραμπούκους»

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ξεκίνησε αναφερόμενος στην προσπάθεια που κάνει «η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η συνδικαλιστική μαφία των Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου - Καραγεωργόπουλου» να κάνει το άσπρο μαύρο, σχολιάζοντας το τελευταίο επεισόδιο, τις περιβόητες επιστολές που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και τα κόμματα των 3 μνημονίων (βλ. περισσότερα στο σχετικό θέμα δίπλα).

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε τα εξής:

«Εχουμε τις τελευταίες μέρες το εξής πρωτοφανές φαινόμενο. Συνδικαλιστική οργάνωση να φοβάται την παρουσία των εργαζομένων και των μελών της, να καλεί την αστυνομία, τα ΜΑΤ, να ζητά εισαγγελείς για να την προστατέψουν από τους αντιπροσώπους της και τελικώς να βαφτίζει τους εργαζόμενους ως "τραμπούκους" και τους τραμπούκους ως "εργαζόμενους".

Είναι έτσι; Το τονίζουμε αυτό γιατί υπάρχει μια λαθροχειρία. Το ΠΑΜΕ δεν είναι κάτι έξω από τα συνδικάτα, δεν είναι αυτοτελής οργάνωση έξω από τους εργαζόμενους. Είναι μέτωπο συνδικαλιστικών οργανώσεων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, σωματείων. Στην Καλαμάτα και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ εκφραζόταν μέσω δεκάδων εκλεγμένων αντιπρόσωπων από σωματεία όλης της χώρας. Στο ίδιο το ΔΣ της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις της ΔΑΣ έχουν 10 μέλη, 3 μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή, αντίστοιχα σε όλα τα όργανα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ λοιπόν δεν είναι κάτι απέξω που θέλει να εισβάλει μέσα, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν. Είναι το πιο ζωντανό, υπαρκτό και μαζικό τμήμα των συνδικάτων».

«Αυτή λοιπόν η συνδικαλιστική μαφία χαρακτηρίζει τους εργάτες τραμπούκους», συνέχισε. «Ποιοι; Αυτοί που έφεραν μπράβους και ποινικούς σε όλες τις συνδικαλιστικές διαδικασίες! (...) Μιλάνε τάχα για δημοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες, ποιοι; Αυτοί που 4 μέρες ήταν κλεισμένοι μέσα στα πολυτελή τους ξενοδοχεία, τρωγόπιναν καθημερινά και δεν συγκαλούσαν ούτε τεχνικές και οργανωτικές γραμματείες, ούτε καν το ΔΣ της ΓΣΕΕ που επανειλημμένα, μέχρι και με εξώδικο, τους καλούσαν να πραγματοποιήσουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ; Μιλούν για δημοκρατία αυτοί που ήθελαν να στήσουν φιέστες στην πλάτη των εργαζομένων, με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών, με μπράβους και σεκιούριτι».

Κατάντησαν να υπερασπίζονται νόμους της χούντας!

(...) Σήμερα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο κύριος 8.000 ευρώ, αναφέρει κατά λέξη το εξής: "Βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο να θέλει το ΠΑΜΕ να επιβάλει ποιοι θα συμμετάσχουν στο συνέδριο. Ηθελαν για παράδειγμα να μη λάβουν μέρος μεγάλες οργανώσεις όπως για παράδειγμα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που όλοι ξέρουμε τι εκπροσωπεί. Εκπροσωπεί το ναυτικό κόσμο της χώρας. Δεν πρέπει αυτοί να συμμετέχουν;" αναρωτιέται.

Ποια είναι η αλήθεια; Τα μεγάλα σωματεία των ναυτεργατών εκπροσωπούνται από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν εφαρμόζει τον νόμο 1264 που διέπει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά λειτουργεί με το χουντικό νόμο 330, στέλνοντας χωρίς καμία εκλογική διαδικασία όλους τους διευθυντές των εφοπλιστικών γραφείων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόεδρο της ΠΝΟ που είναι 85 ετών! Η κατάργηση του χουντικού νόμου 330 για τις ναυτεργατικές οργανώσεις ήταν διαχρονικό αίτημα όλων των δημοκρατικών παρατάξεων στη μεταπολίτευση, εκτός από τους χουντικούς. Εκεί κατάντησαν... Να υπερασπίζονται μέχρι και χουντικούς νόμους για το συνδικαλιστικό κίνημα!

Δεν ήθελαν, ούτε θέλουν να γίνει πραγματικό συνέδριο!

(...) Ηθελαν να κάνουν ένα "συνέδριο" - παρωδία μακριά από τους εργαζόμενους, στα κλεφτά, ένα συνέδριο συναλλαγών και πάνω σε συμφωνίες κορυφών. (...) Δεν ήθελαν να γίνει πραγματικό συνέδριο, δεν ήθελαν να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να στηθεί η κάλπη, να πάρουν το κουκί, την καρέκλα, να διατηρήσουν τη συνδικαλιστική τους επιβίωση, κουρελιάζοντας το καταστατικό της Συνομοσπονδίας, να προσπεράσουν και να καταργήσουν την προβλεπόμενη δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων από το ίδιο το σώμα του Συνεδρίου.

Επαναλαμβάνουμε πως στόχο είχαν και έχουν να στηθεί μια κάλπη μακριά από τους εργαζόμενους, να υπάρχει φρουρά και σε αυτήν να ψηφίσουν όσους θέλει η συνδικαλιστική μαφία. Γι' αυτό και όλες αυτές τις μέρες πήραν διάφορα μέτρα ώστε να στήσουν σκηνές προβοκάτσιας μαζί με ορισμένα ΜΜΕ. Εφτασαν μέχρι και στο σημείο να φέρουν και να κοιμίσουν, σύμφωνα με δηλώσεις τους, εισαγγελέα μέσα στο ξενοδοχείο, με στόχο να στήσουν με οποιονδήποτε τρόπο κάλπες σε ανύποπτη στιγμή. Τέτοιες διαδικασίες έκαναν για δύο βδομάδες και στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπάλληλων, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τους εργοδότες στις γραμμές των σωματείων.

(...) Αν ξεκινούσε το συνέδριο, θα έπρεπε να αρχίσει με τη νομιμοποίηση των συνέδρων - αντιπροσώπων και εκεί θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι. Διότι θα έβγαινε όλη η μπόχα της νοθείας, θα έβγαιναν στη φόρα οι μηχανισμοί τους, οι πρόεδροι ΑΕ και τα μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, το πλήθος των "golden boys" που έχουν μπει μέσα στα σωματεία.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι όλες τις μέρες στην Καλαμάτα ζητούσαμε να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Επιμέναμε, φωνάζαμε, δεν συνεδρίασε ποτέ!

Μια διοίκηση που έπρεπε να ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες από την πρώτη μέρα. Αντιθέτως, από την Τέταρτη και μια μέρα πριν αρχίσει η τυπική έναρξη του συνεδρίου, γίναμε μάρτυρες απαράδεκτων, άθλιων και κωμικοτραγικών διαδικασιών, με τις κάρτες των αντιπροσώπων να μοιράζονται δεξιά και αριστερά...

Η ανασύνταξη ξεκινά από τους χώρους δουλειάς

(...) Δεν θα αφήσουμε χώρο για χώρο δουλειάς, κλάδο για κλάδο που δεν θα κάνουμε γνωστές αυτές τις αθλιότητες (...) Για εμάς η αντεπίθεση, η πραγματική ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος ξεκινά από τους χώρους δουλειάς.

Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για διεύρυνση των αγώνων με ζωντανές δυνάμεις, με πρωτοβουλίες που θα παίρνονται μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και όχι πίσω από συνεννοήσεις των εργατοπατέρων και των κυβερνήσεων. Γι' αυτό και όλη αυτή η σκληρή μάχη που δόθηκε αυτές τις μέρες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, πιο πριν στην ΟΙΥΕ αλλά και σε άλλα Εργατικά Κέντρα της χώρας και προφανώς δεν έχει τελειώσει, αποτελεί πείρα αλλά και έδαφος για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας, ο ταξικός προσανατολισμός. Το σύνθημα "συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά" πρέπει να ακουστεί σε κάθε μεριά της χώρας, να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους να πετάξουν στο περιθώριο όχι μόνο αυτήν την κάστα της συνδικαλιστικής μαφίας, αλλά κυρίως την επιρροή της εργοδοσίας στις γραμμές μας, να χτυπηθεί στη ρίζα ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Γιατί το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" δεν πρόκειται να κατοχυρωθεί χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, την αποφασιστική μάχη απέναντι στα αφεντικά, την πολιτικοποίηση της πάλης τους.

Σημαντικός όρος της ανασύνταξης του κινήματος είναι να μην υπάρχει από κανέναν εργαζόμενο ανοχή στη συνδικαλιστική μαφία και σε αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε και το ξαναλέμε: Αν νομίζουν πως από σήμερα θα είναι μία ίδια μέρα για το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, είναι γελασμένοι! Αν θεωρούν ότι θα στρογγυλοκαθίσουν στα γραφεία τους στην Πατησίων σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είναι βαθιά γελασμένοι.

Κάλεσμα συμπόρευσης

Ολες αυτές τις μέρες, εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα μάς έλεγαν "προχωρήστε, μη σταματάτε". Εργαζόμενοι - αντιπρόσωποι στην Καλαμάτα που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ, αλλά δεν μπορούν να ανεχτούν τη σαπίλα και αυτές τις αθλιότητες των εργατοπατέρων, πήραν θάρρος, βοήθησαν με κάθε τρόπο που μπορούσαν και συνέβαλαν στην αποκάλυψη των προβοκατόρικων σχεδιασμών τους.

Το ΠΑΜΕ δεν μένει εδώ! Καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο που βγάζει κάθε ώρα και στιγμή συμπεράσματα για την ελίτ των εργατοπατέρων, να κάνει ένα επιπλέον βήμα! Να συμπορευτεί μαζί μας, για να σπάσει όλο αυτό το απόστημα που έχει κάτσει στο σβέρκο μας. Για να παλέψουμε με καθαρή ματιά και με τη μέσα καρδιά για την πραγματική ανασύνταξη του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, για την αναζωογόνηση των σωματείων, για τον ταξικό προσανατολισμό τους.

Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν όλες αυτές τις μέρες στην Καλαμάτα, οι πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι που παρακολουθούν με ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις, έχουν μια ξεκάθαρη απαίτηση: Να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά να είναι συνέδριο πραγματικά εργατικό, χωρίς νόθους και εργοδότες, όπως θέλουν οι "αποκλεισμένοι" της ντόλτσε βίτα.

Και αυτό παραμένει κόκκινη γραμμή σε ό,τι σενάρια και αν σκέφτονται προκειμένου να διατηρήσουν τη συνδικαλιστική τους επιβίωση... Οπως είπαμε και χτες στην Καλαμάτα, εμείς είμαστε έτοιμοι! (...) θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να αποκαλύπτεται η εργοδοτική παρέμβαση, το δέσιμό της με το πολιτικό προσωπικό, όλο το όργιο της νοθείας και των πρακτικών της συνδικαλιστικής μαφίας, ώστε το συνέδριο της ΓΣΕΕ όποτε κι αν πραγματοποιηθεί να είναι πραγματικά εργατικό, με πραγματικούς εργαζόμενους - αντιπροσώπους!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org