Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Αντιλαϊκά προαπαιτούμενα χωρίς τέλος

Το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με βασική «εκκρεμότητα» τη διάλυση της όποιας προστασίας είχε απομείνει στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, καθώς και η προετοιμασία του 3ου κύκλου με την επόμενη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων βρίσκονται στην τρέχουσα ατζέντα κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών».

Με βάση το υπάρχον αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, την ερχόμενη Δευτέρα (25 Μάρτη) συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η συνολική ατζέντα με επίκεντρο βέβαια την πρώτη κατοικία, την 1η Απρίλη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», με προπομπό τα «τεχνικά κλιμάκια» που θα έχουν προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα, ενώ στις 5 Απρίλη συνεδριάζει στο Βουκουρέστι το συμβούλιο Γιούρογκρουπ με ατζέντα την «πρόοδο» που θα έχει συντελεσθεί γύρω από την τρέχουσα «αξιολόγηση», αλλά και για το ενδεχόμενο της προβλεπόμενης εκταμίευσης προς τον κρατικό προϋπολογισμό, με προϋπόθεση βέβαια την ολοκλήρωση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της 2ης «αξιολόγησης».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ αύριο Τετάρτη διοργανώνουν στην Αθήνα συνέδριο με θέμα την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (παράλληλα με την «ενισχυμένη εποπτεία»), με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντ. Κοστέλο.

Σε αυτό το φόντο, η χρηματοδότηση των επενδύσεων, πέρα από το «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, θα αξιοποιηθεί στη «μεταμνημονιακή εποχή» και ως ένας επιπλέον μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στην Ελλάδα, που βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Κλοιός εκβιασμών και πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή κοπτοραπτική και τις επεξεργασίες αναφορικά με την κλιμάκωση των εκβιασμών και πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία των λαϊκών σπιτιών, αυτές συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Στο επίκεντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται το εύρος της αντιλαϊκής παρέμβασης με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης των παρεμβάσεων που ήδη έχουν γίνει γνωστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, στο «τραπέζι» έχουν πέσει προτάσεις που αφορούν:

-- Σε συνδυασμό με μια σειρά «κόφτες» που λειτουργούν σωρευτικά, στο νέο πλαίσιο θα εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» μέχρι τέλος Σεπτέμβρη 2018, αντί για το τέλος Δεκέμβρη 2018 που συζητούσαν έως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτά που θα «κοκκινίσουν» στη συνέχεια θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που συνδέεται και με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, θωρακίζοντας τις τράπεζες από μια νέα φουρνιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

-- Το ύψος των καταθέσεων του δανειολήπτη, που αναμένεται να συμπιεστεί στο εύρος του 25% με 30% επί του τρέχοντος υπολοίπου του στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα, δανειολήπτης με υπόλοιπο δανείου στα 20.000 ευρώ και με καταθέσεις της τάξης των 5.000 ευρώ θα βρίσκεται εκτός πλαισίου, ακόμη και αν εκπληρώνει και μάλιστα σωρευτικά όλα τα άλλα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της νέας διάταξης.

-- Ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας δρομολογείται το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας ως προς το υπόλοιπο του δανείου. Μάλιστα, η αναλογία αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά το 100%, δηλαδή η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει διάπλατα την «περίμετρο» των πλειστηριασμών και των εκβιασμών που θα εξαπολύσουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι απέναντι στην πρώτη κατοικία, ακόμη και για ιδιαίτερα χαμηλές αξίες στις λαϊκές γειτονιές και περιοχές.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, με βάση όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, μεταξύ άλλων προωθείται καθεστώς πρόσκαιρης 12μηνης «προστασίας» και μάλιστα με διαδοχικούς κόφτες, όπως το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου (μέχρι 130.000 ευρώ μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις), με εισοδηματικά κριτήρια (έως 12.500 ευρώ το χρόνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 21.000 ευρώ για ζευγάρι) κ.ά.

Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης

Το εύρος των αντιλαϊκών παρεμβάσεων, εκβιασμών και απειλών συνδέεται με τη στοχοθεσία και τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στα επόμενα χρόνια.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι 4 «συστημικοί» τραπεζικοί όμιλοι αποστέλλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα νέα χρονοδιαγράμματα για την εξυγίανση των ισολογισμών και για την απαλλαγή τους από τα βαρίδια των προβληματικών δανείων. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες ο στόχος (συνολικά για τις «συστημικές» τράπεζες) ανεβαίνει στα 60 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2021, αντί 50 δισ. που προβλέπεται σήμερα.

Πρόκειται για μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αφορά ποσά με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε «funds» και άλλα «κοράκια», από τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ