Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αύριο η τριμερής συνάντηση, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Από την τριμερή συνάντηση του Δεκέμβρη 2018

INTIME NEWS

Από την τριμερή συνάντηση του Δεκέμβρη 2018
Το σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι, που δυναμώνει σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύει η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου που γίνεται αύριο στο Ισραήλ, με την παρουσία αυτή τη φορά και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καταγράφοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας, σε αντιπαράθεση πρώτα απ' όλα με τη Ρωσία, αλλά και άλλα αντίπαλα κέντρα.

Σε αυτή τη βάση, οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές και συμμαχίες, αφενός για να διασφαλίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των αμερικανικών μονοπωλίων στην αξιοποίηση του αερίου της περιοχής (βλ. γεωτρήσεις της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την παρουσία της στην αιγυπτιακή), αφετέρου για την ακόμα πιο αποφασιστική ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας, μέσα και από τις πολυμερείς συνεργασίες στις οποίες επιδιώκουν συγκεκριμένη και αναβαθμισμένη συμμετοχή. Αυτή είναι η αξία και επενδυτικών σχεδίων που προτάσσονται στην παρούσα φάση (όπως ο αγωγός «EastMed»), τουλάχιστον σε διαπραγματευτικό επίπεδο και πάντα σε συνάρτηση με την εξέλιξη σύνθετων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και παζαριών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιμονή των ΗΠΑ και άλλων να τονίζουν ότι στην «περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη» μπορούν να συμβάλουν πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, της οποίας ο όποιος «αποκλεισμός» προβληματίζει γενικότερα εκείνους που δεν θέλουν κανένα πλεονέκτημα για τη Μόσχα (που σταθερά ενισχύει τη συνεργασία της με την Αγκυρα).

Στον άξονα αυτό άλλωστε, της σημασίας που έχει «η διατήρηση της Τουρκίας στη Δύση», εξακολουθεί να κινείται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαθέσιμη να παζαρέψει τα πάντα με την Αγκυρα, στο όνομα της «διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας» και εξακολουθώντας να αναφέρεται στην Τουρκία ως «σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ», καλώντας την (βλέπε και πρόσφατη ανακοίνωση ελληνικού ΥΠΕΞ) να «υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος».

Σημειωτέον, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος έχει τις τελευταίες μέρες απανωτές συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, τον οποίο θα συναντήσει και την Πέμπτη, την επομένη δηλαδή της τριμερούς στο Ισραήλ, στην Αττάλεια (γενέτειρα του Τσαβούσογλου). Σήμερα, ο Γ. Κατρούγκαλος θα έχει επαφές στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Από τη μεριά της, η Τουρκία δηλώνει δυναμικά την παρουσία της, μέσα και από τις νέες ασκήσεις που εξήγγειλε, δεσμεύοντας περιοχές του κεντρικού Αιγαίου.

Την Παρασκευή, το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέφερε τον ισχυρισμό ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια, μιλώντας για ελληνικές «αξιώσεις» (για 10 μίλια εναερίου χώρου) που βρίσκονται δήθεν «σε αντίφαση με το διεθνές Δίκαιο» και «δεν συνάδουν με την αλληλεγγύη της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αξιοποιώντας διάφορες εξελίξεις, όπως το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, ανήγγειλε νέα κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. «Την "Ισταμπούλ" δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ "Κωνσταντινούπολη". Εμείς είμαστε εδώ χίλια χρόνια τώρα. Οποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει, θα φύγει με το φέρετρό του, όπως το κάναμε στο παρελθόν», δήλωσε σε προκλητικό ύφος και υποστήριξε ότι «δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στο σταυρό και την ημισέληνο».

Με αφορμή άλλωστε την επέτειο από τη μάχη στο Τσανάκαλε (καθοριστική για την έκβαση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η λήξη του οποίου συνδέθηκε με την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας), περιέγραψε τις «δοκιμασίες» που συνιστούν για το τουρκικό κεφάλαιο οι αναδιατάξεις που προχωρούν ευρύτερα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά του με όλους τους τρόπους: «Παρενοχλώντας τα σύνορά μας με τη Συρία, μας δοκιμάζουν, προσπαθώντας να ιδρύσουν εκεί έναν διάδρομο τρομοκρατίας. Το ίδιο και στο Ιράκ. Στην Κύπρο μάς δοκιμάζουν προσπαθώντας να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Μας δοκιμάζουν στο Αιγαίο προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε θάλασσα απροσπέλαστη. Μας δοκιμάζουν προκαλώντας ταραχές στους δρόμους, κάνοντας απόπειρα πραξικοπήματος, κάνοντας συμμαχίες σκότους... Εμείς γράψαμε ιστορία με δόξα... Εχουμε ακόμα πολλές ιστορίες να γράψουμε. Εχουμε να γράψουμε μια ιστορία στο Μανμπίτζ. Στα ανατολικά του Ευφράτη. Ενάντια στους καταπιεσμένους στην Παλαιστίνη...».

Ενώ σε προεκλογική συγκέντρωση των τοπικών εκλογών στη Σμύρνη - όπου έχει σημαντική δύναμη το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες εθνικιστικές κορόνες: «Σμύρνη, εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με το στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους...». Το βράδυ της Κυριακής, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι «η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι μεγάλο το ευρωατλαντικό «άδειασμα»...(2022-05-25 00:00:00.0)
Στο παζάρι με «μοχλούς» από Προσφυγικό έως Λιβύη(2022-02-09 00:00:00.0)
«Πλάτες» στην τουρκική επιθετικότητα(2019-10-12 00:00:00.0)
Τα αντιλαϊκά παζάρια φουντώνουν όλο και πιο απειλητικά(2019-03-22 00:00:00.0)
Σήμερα η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ(2019-03-20 00:00:00.0)
Αξιοποιεί στο έπακρο τις αντιλαϊκές της συμμαχίες(2016-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ