Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Νέο συλλαλητήριο στην Καλαμάτα - απάντηση στη συνδικαλιστική μαφία
  • Το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 9 π.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Elite»
  • Να σπάσει το απόστημα εργοδοσίας - εργατοπατέρων, με τη μόνη καθαρή λύση που φοβούνται, τη μαζική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων

Το γιγαντοπανό στο λιμάνι της Καλαμάτας
Το γιγαντοπανό στο λιμάνι της Καλαμάτας
Με νέο συλλαλητήριο στην Καλαμάτα, το Σάββατο 16 Μάρτη, στις 9 π.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Elite», Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν απάντηση στις πρακτικές συνδικαλιστικής μαφίας, με τις οποίες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρεί να επιβάλει ένα συνέδριο - παρωδία, με τη «νομιμοποίηση» όλων των οργίων νοθείας που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα.

Από τα χαράματα της Παρασκευής, σκηνοθέτησε σκηνικό προβοκάτσιας, για να δικαιολογήσει την επέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας: Παραταγμένοι στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου προγραμματιζόταν το συνέδριο, οι εργατοπατέρες, παρέα με σεκιούριτι και γνωστούς τραμπούκους της περιοχής, επεδίωξαν να δημιουργήσουν στημένα επεισόδια (τα οποία μάλιστα... προανήγγειλαν σε εκπροσώπους ΜΜΕ), με προκλήσεις σε εκλεγμένους αντιπροσώπους που θα έφταναν στο χώρο.

Στο κλίμα αυτό συνέβαλε και η κυβερνητική ΕΡΤ, με «ανταποκρίσεις», όπως «μέλη του ΠΑΜΕ είναι εκεί» και «αναμένεται να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου».

Οταν η προβοκάτσια έπεσε στο κενό, ξεκίνησαν νέες δολοπλοκίες, με απώτερο στόχο να αρχίσουν όπως όπως και χωρίς καμία καταστατική διαδικασία ένα συνέδριο με τη συμμετοχή και των 53 νόθων αντιπροσώπων που έχει καταγγείλει η ΔΑΣ, να τους βάλουν να ψηφίσουν οι ίδιοι για τη «νομιμοποίηση» της νοθείας τους, να εκλέξουν άρον άρον και με τέτοιους όρους μια εφορευτική επιτροπή για να υλοποιήσει μια τέτοια διαδικασία - παρωδία!

Ούτε αυτό το σχέδιο τους βγήκε, κάτω από τη συγκροτημένη και αποφασιστική παρέμβαση δεκάδων εκλεγμένων αντιπροσώπων από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Και τότε, οι εργατοπατέρες πέρασαν στην επόμενη φάση: Εστησαν τηλεοπτικό σόου λίγο πριν από τα βραδινά δελτία, για να παρουσιάσουν ξανά το ίδιο απατηλό σκηνικό. Να εμφανίσουν δηλαδή τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τάχα σαν «εισβολείς» που δεν αφήνουν τους νόθους να κάνουν συνέδριο!

Το σατιρικό δρώμενο στη συγκέντρωση της Πέμπτης
Το σατιρικό δρώμενο στη συγκέντρωση της Πέμπτης
Και αυτή η προβοκάτσια, με την ψύχραιμη στάση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ, έπεσε στο κενό, αναγκάζοντάς τους να βουτήξουν ακόμα πιο βαθιά στο μαφιόζικο βούρκο τους: Σε κοινή σύσκεψη ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ομάδα Βασιλόπουλου αποφάσισαν ότι το συνέδριο - παρωδία που σχεδιάζουν θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου με την παρουσία εισαγγελέα και αστυνομίας!

ΠΑΜΕ: Να σπάσει το απόστημα!

Δίνοντας άμεση απάντηση στη συνδικαλιστική μαφία, το ΠΑΜΕ καλεί στο νέο συλλαλητήριο το πρωί του Σαββάτου στην Καλαμάτα. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με ΜΑΤ, εισαγγελείς και μπράβους η ηγεσία της ΓΣΕΕ σκοπεύει να νομιμοποιήσει την παρουσία των γνωστών εργοδοτών, όλων των βρώμικων νοθειών σε ένα στημένο συνέδριο - παρωδία, με μόνο στόχο να διαμορφώσουν στην κάλπη πλαστούς συσχετισμούς.

Εδώ και τρεις μέρες στα τουριστικά θέρετρα της Καλαμάτας, μέσα στην προκλητική χλιδή που η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θα μπορέσει να δει ποτέ στη ζωή της, μια χούφτα εργατοπατέρες σε διαδρόμους και στα δωμάτια των ξενοδοχείων δολοπλοκούν για το πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους αποκλείοντας δεκάδες αντιπροσώπους από πραγματικά σωματεία. Απέδειξαν ακόμα μια φορά ότι έχουν γραμμένα στα παλιά τους παπούτσια τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Η συγκέντρωση στην Καλαμάτα την Πέμπτη
Η συγκέντρωση στην Καλαμάτα την Πέμπτη
Ολο αυτό το διάστημα έχουν κάνει κουρέλι το καταστατικό της ΓΣΕΕ και κάθε συνδικαλιστική πρακτική. Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό τους η πραγματοποίηση συνεδρίου που θα συζητήσει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων.

Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει με τη μόνη καθαρή λύση που φοβούνται, τη μαζική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων.

Ολες και όλοι αύριο στο συλλαλητήριο έξω από το ξενοδοχείο "Elite", στις 9 π.μ.!».

Συνέχεια σε μια μεγάλη μάχη

Με το νέο συλλαλητήριο δίνεται συνέχεια στη μάχη Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, εκλεγμένων αντιπροσώπων στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, συνδικαλιστών και εργαζομένων, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και με τις αγωνιστικές δράσεις τους, τις αποκαλύψεις και τις παρεμβάσεις τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, ξεσκέπασαν την εκφυλιστική δράση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, τα όργια νοθείας και την ωμή παρέμβαση των εργοδοτών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Με τη στάση τους αυτές τις μέρες και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ - χωρίς να αγνοούν τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων, που παραμένει αρνητικός για τους εργαζόμενους - ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να επιβληθεί ένα «συνέδριο» - παρωδία, δεν θα παρακολουθούν άπραγοι την προσπάθεια των εργατοπατέρων να «φυτέψουν» νόθους και εργοδότες για να ενισχύσουν τη θέση της γραφειοκρατικής ελίτ, που ως πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ στήριξε και στηρίζει όλη την αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, υπονομεύει τους αγώνες απέναντί της.

Από την παρέμβαση στη φιέστα της ΓΣΕΕ την Πέμπτη
Από την παρέμβαση στη φιέστα της ΓΣΕΕ την Πέμπτη
Από το πρωί της Πέμπτης, όμως, είχε γίνει καθαρό ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να νομιμοποιήσει τους νόθους αντιπροσώπους, ακόμα και με κωμικοτραγικές διαδικασίες.

Αν και η ΔΑΣ είχε καταγγείλει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι τουλάχιστον 53 αντιπρόσωποι δεν πρέπει να πάρουν μέρος στο συνέδριο, λόγω νόθων και παράτυπων διαδικασιών, και ενώ δεν είχε συνεδριάσει στην Καλαμάτα κανένα όργανο της ΓΣΕΕ, οι εργατοπατέρες μοίραζαν ήδη από την Τετάρτη, με διάφορους «ευφάνταστους» τρόπους και με κωμικοτραγικές διαδικασίες, κάρτες αντιπροσώπων... Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ αντέδρασαν με κάθε πρόσφορο μέσο, απαιτώντας να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, το ΠΑΜΕ απέτισε φόρο τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης αναρτώντας γιγαντοπανό στο λιμάνι της Καλαμάτας, με το σύνθημα «100 χρόνια ανυποχώρητου αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης. Συνδικάτα εργατών. Οχι των εργοδοτών», το οποίο πλαισίωναν οι μορφές τεσσάρων από τους δολοφονημένους απεργούς λιμενεργάτες στις 9 Μάη 1934.

Εξω εργατική συγκέντρωση, μέσα φιέστα

Το απόγευμα της Πέμπτης, δεκάδες συνδικάτα και πλήθος εργατών συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσαν Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Συγκροτημένοι και τις δυο μέρες παρέμεναν στο χώρο του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων
Συγκροτημένοι και τις δυο μέρες παρέμεναν στο χώρο του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με δρώμενο που παρουσίασαν εργαζόμενοι, με δύο από αυτούς να υποδύονται τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, που κρατούσαν από το λουρί τα «σκυλάκια» τους, τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Δίπλα τους, εργαζόμενοι παρίσταναν τους «χαμογελαστούς», κρατώντας χαρτόνια με φράσεις όπως «Χαμογέλα, σε απολύουνε», «Χαμογέλα, σου δίνουν 300 ευρώ».

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε δυναμική πορεία υπό βροχή στους δρόμους της Καλαμάτας, με κατεύθυνση το Μέγαρο Χορού, όπου χωρίς καμία ντροπή η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ οργάνωνε εκδήλωση τάχα για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.

Η διαδήλωση μπήκε συγκροτημένα στο Μέγαρο, παρά τις αντιδράσεις των εργατοπατέρων. Το χώρο πλημμύρισαν συνθήματα όπως «Τέρμα πια στις αυταπάτες, να φύγουνε οι νόθοι, να κάτσουν οι εργάτες», «Μες στα συνδικάτα κάνετε καριέρες, να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες».

Την τιμητική του είχε ο γνωστός εργοδότης - «συνδικαλιστής» Δ. Καραγεωργόπουλος, με συνθήματα όπως «Καραγεωργόπουλε εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα» και... «Φέρτε της "Φορτούνα" τον πρόεδρο εδώ, θέλω να δώσω βιογραφικό». Μια μέρα μετά, εκτεθειμένος όσο δεν πάει άλλο, ο εργοδότης Καραγεωργόπουλος με ένα σπαραξικάρδιο κείμενο, κλεμμένο από ταινία μελό, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «παραιτηθεί» από αντιπρόσωπος, αρκεί - όπως είπε - να ξεκινήσει το συνέδριο...

Από το βήμα της εκδήλωσης μέσα στο Μέγαρο Χορού, αντί για τους υποκριτικούς λόγους των εργατοπατέρων, ακούστηκε η ομιλία της εργάτριας καθαρίστριας από τον Πειραιά Χριστίνας Καραμαλίκη, που σμπαράλιασε τη φιέστα των εργατοπατέρων (βλέπε σχετικό θέμα).

Αθλιες μεθοδεύσεις

Νωρίτερα την Παρασκευή και ενώ το συνέδριο φαινόταν πως δεν πρόκειται να αρχίσει, με ευθύνη της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, που επέμενε να βάλει τους 53 νόθους αντιπροσώπους να ψηφίσουν, για να νομιμοποιήσουν τη νοθεία τους, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα ότι έπρεπε από σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) το πρωί στις 9 να έχει ξεκινήσει το συνέδριο. Οπως βλέπετε όμως και εσείς, η πόρτα είναι κλειστή. Δεν έχει ξεκινήσει το συνέδριο. Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, των ζωντανών συνδικάτων, είναι εδώ και περιμένουν. Οι άλλοι αντιπρόσωποι, ψάξτε να τους βρείτε εδώ γύρω στο θέρετρο. Να τους βρείτε στην πόλη ενδεχόμενα, και όπου αλλού. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Να γιατί από την αρχή εμείς λέγαμε και λέμε ότι τέτοιο συνέδριο, με αντιπροσώπους εργοδότες, νόθους, σωματεία - φαντάσματα, δεν μπορεί να γίνει.

Εμείς εδώ και μέρες, από προχτές δηλαδή, ζητάμε να συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ. Το ζητήσαμε και σήμερα. Μια διοίκηση που πρέπει να ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή πρέπει να επιστραφούν όλες οι κάρτες πίσω, που ξέρετε έχουν μοιραστεί σαν μαρουλόφυλλα τις προηγούμενες μέρες, να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται με βάση το καταστατικό, να πάρουν κάρτες οι πραγματικοί αντιπρόσωποι των εργαζομένων και με βάση αυτό να ξεκινήσει μια νομιμοποίηση, που όμως δεν μπορεί να έχει μέσα αυτή η νομιμοποίηση τους εργοδότες, δεν μπορεί να έχει τους νόθους, δεν μπορεί να έχει τους προέδρους ΑΕ (...) Εχουν τεράστιες ευθύνες οι άλλες δυνάμεις, που έχουν φτάσει μέχρι εδώ την κατάσταση. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να ανεχτεί αυτόν τον εκφυλισμό και θα πάρει τα μέτρα της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη για συνδικάτα ανεξάρτητα από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους(13/4/2019)
Δεν θα περάσουν οι άθλιες μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων(9/4/2019)
Μαζικά συλλαλητήρια συνδικάτων, αντιπροσώπων και άλλων εργαζομένων(19/3/2019)
Υπόδειγμα εργατοπατερισμού...(14/3/2019)
Σύγκρουση για συνδικάτα στη γραμμή της ταξικής πάλης(24/3/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org