Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την πραγματική διαφορά!

Με δυνατό ΚΚΕ παντού, με πιο ανεβασμένα τα ποσοστά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές!

Η φετινή χρονιά είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους εκείνους τους φοιτητές που προβληματίζονται, αγωνιούν:

  • Για την ποιότητα των σπουδών τους, για το περιεχόμενο της γνώσης που μαθαίνουν, που γίνεται όλο και πιο «κουτσουρεμένη», με μαθήματα να συγχωνεύονται και εργαστήρια να κόβονται...
  • Για την κατάσταση που αντιμετώπισαν από την πρώτη μέρα στις σχολές τους, με ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ που «πανεπιστημιοποιήθηκαν»...
  • Για το εργασιακό τους μέλλον, το τι θα αντιμετωπίσουν στους χώρους δουλειάς, που βλέπουν την αβεβαιότητα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα...

Για όλους αυτούς που από την αρχή της χρονιάς μπήκαν χωρίς δισταγμό στον αγώνα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, αλλά και για όλους αυτούς που μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν, οι εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος είναι ευκαιρία! Να αξιοποιήσουν όλες τις κάλπες ξεκινώντας από τις φοιτητικές εκλογές στις 10 Απρίλη, ώστε η ψήφος τους να μην πάει χαμένη.

Αυτήν τη φορά, να μην τη χαρίσουν στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τα επιτελεία τους με την αποχή τους, με τη λογική ότι «τίποτα δεν αλλάζει», γιατί όλα αυτά τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Να μην τη σπαταλήσουν σε επιλογές που μπορεί να φαίνονται «κάτι διαφορετικό», αλλά τελικά καταλήγουν να είναι ακριβώς το ίδιο με την πολιτική που θέλουν να καταδικάσουν για τις συνέπειες που έχει στη ζωή τους.

Να στείλουν μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και πραγματικής προοπτικής, γιατί δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ σημαίνει δυνατό όχι στην ΕΕ του κεφαλαίου, στην κυβέρνηση, στα κόμματα αλλά και τις παρατάξεις που τη στηρίζουν μέσα στις σχολές.

Απορρίπτουμε:

  • Την ΕΕ που χτίζει μια Ευρώπη της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας με ένα ασταμάτητο κυνήγι προσόντων και δεξιοτήτων, της καταστολής, όπως στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Γαλλία και στη χώρα μας, των πολέμων και της προσφυγιάς, όπως εκφράζεται στην Ελλάδα με χιλιάδες εγκλωβισμένους, των νοσταλγών των ναζί, όπως η κυβέρνηση της Ουκρανίας και του Μουσολίνι που έκανε «θετικά πράγματα», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ΕΕ της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων και του αντικομμουνισμού, της αθώωσης των ναζί και των εγκλημάτων τους, μπορούμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα αναδεικνύοντας το ΚΚΕ στην 3η θέση στις εκλογές, γκρεμίζοντας τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή.
  • Τον δήθεν «ρεαλισμό» της υποταγής, του «τι να κάνουμε, δεν υπάρχουν χρήματα για το λαό», «αυτά μπορούμε να δώσουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε», που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ και οι παρατάξεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια. Γιατί αυτός ο «ρεαλισμός» είναι απέναντι στις ανάγκες των φοιτητών για ολοκληρωμένη μόρφωση, κατάκτηση όλης της σύγχρονης γνώσης, σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Ο δήθεν ρεαλισμός στην πράξη οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις στα πανεπιστήμια, στην Υγεία, στην προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές για τις ανάγκες του κεφαλαίου.
  • Τα παραμύθια της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη», γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ανάπτυξη που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι εναντίον τους. Είναι ανάπτυξη που όχι απλά απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες τους, αλλά είναι και η αιτία για να χειροτερεύουν οι όροι ζωής, δουλειάς και σπουδών για την πλειοψηφία της νεολαίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης έγιναν περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε όλα τα ιδρύματα, για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για το στόχο της ανάπτυξης διαλύονται τα πτυχία, μετατρέπονται σε «προσόντα». Η διατήρηση και η εξασφάλιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης σημαίνει για τη νεολαία «κινητικότητα», όπως λέει η ΕΕ, δηλαδή ένα ατελείωτο κυνήγι πανάκριβων πιστοποιητικών και εφήμερης κατάρτισης, αλλά και τη συχνή εναλλαγή δουλειάς από κλάδο σε κλάδο, αλλά και από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί σε κάθε φάση τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στην ποδιά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «σφάζουν» δικαιώματα δεκαετιών, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το 8ωρο, η απεργία.

Το πραγματικό δίλημμα μπροστά στις εκλογές για κάθε φοιτητή είναι το «τι θέλουμε την επόμενη μέρα»:

  • Ευρωβουλευτές που θα ψηφίζουν όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, που θα προωθούν ενεργά τις κατευθύνσεις της στην Παιδεία, όπως είναι η αποσύνδεση του πτυχίου από την προοπτική εργασίας, τα δίδακτρα, η ανταποδοτικότητα, που σημαίνει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, ή ευρωβουλευτές όπως του ΚΚΕ, που θα αποκαλύπτουν έγκαιρα τους σχεδιασμούς της ΕΕ, που θα ενώνουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών για αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη.
  • Να διαλέξουμε ανάμεσα σε μαέστρους, στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, να επιλέξουμε ποιος θα κάνει νόμους και τροπολογίες την πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου, τα μνημόνια διαρκείας κ.λπ., ή πώς θα τους χαλάσουμε τη σούπα με πιο δυνατό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, με πιο δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση;
  • Περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα εφαρμόζουν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική στο δήμο και την Περιφέρεια, που θα εξειδικεύουν την εφαρμογή της στον τόπο που ζουν και σπουδάζουν, ή αρχές που θα έχουν το μάτι τους στραμμένο στις ανάγκες της νεολαίας, στα προβλήματα και τα εμπόδια που συναντά κάθε νέος στη μόρφωση, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό; Θέλουμε δημάρχους που θα «παίρνουν πάνω τους» την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων - ΕΕ ή δημάρχους που θα κάνουν λαϊκή αντιπολίτευση στην κεντρική διοίκηση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας της περιοχής τους, όπως κάνουν σήμερα οι κομμουνιστές δήμαρχοι (Πάτρα, Χαϊδάρι, Ικαρία, Καισαριανή, Πετρούπολη);
  • Φοιτητικούς συλλόγους που θα είναι συνομιλητές των κυβερνήσεων, διαλυμένους και μακριά από τους φοιτητές, που θα κυριαρχούν θέσεις όπως της ΔΑΠ, για δίδακτρα, ενοίκια στις Εστίες, προγράμματα σπουδών με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ή φοιτητικούς συλλόγους ζωντανούς, μαχητικούς, που οργανώνουν τον αγώνα των φοιτητών για τις σπουδές και τη ζωή, που βάζουν ουσιαστικά εμπόδια στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής;

Η επόμενη μέρα των εκλογών μπορεί να είναι διαφορετική αν βρεθεί πιο ισχυρή η μόνη φωνή που αποκαλύπτει, πρωτοστατεί στον αγώνα. Είναι στο χέρι κάθε φοιτητή να γίνει πιο δυνατό το ΚΚΕ, να δώσει δύναμη στη δική του δύναμη στο σύλλογό του, στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Απρίλη. Την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών δεν θα υπάρξει διαφορά στις ζωές των νέων που σήμερα σπουδάζουν αν διατηρηθεί ο σημερινός συσχετισμός στους φοιτητικούς συλλόγους.

Γιατί αυτή η ψήφος θα προστεθεί με χιλιάδες άλλες, μαζί με αυτούς που αγωνίζονται από την αρχή της χρονιάς, με τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές που οργώνουν τα αμφιθέατρα για κάθε πρόβλημα, που παλεύουν για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους. Αυτή η ψήφος είναι «επένδυση» για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίπαλο δέος μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, το κεφάλαιο και την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους και τους εκπροσώπους τους, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, στα πανεπιστήμια.

Αυτή η ψήφος δεν θα πάει χαμένη, γιατί από την επόμενη κιόλας μέρα θα αξιοποιηθεί για να δυναμώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι αγώνες τους, να ενωθούν μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να σπουδάζουν όλοι δωρεάν, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, για να απομονωθούν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής μέσα και έξω από τις σχολές, στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Αυτήν τη χρονιά οι νέοι φοιτητές, σπουδαστές, όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά με ψήφο στο ΚΚΕ και ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις σχολές.


Του
Θανάση ΣΓΟΥΡΟΥ*
* Ο Θ. Σγούρος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ