Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δήλωση για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Τουρκία

Σε δήλωσή της για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Τουρκία η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει:

«Συζητήθηκε και ψηφίστηκε η Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε σε αυτή με λευκό αναδεικνύοντας και με την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια το γεγονός ότι στην Εκθεση υπάρχουν θολά σημεία που γεννούν ερωτήματα σχετικά με "διμερείς διαφορές" και μη "διευθετηθείσες νομικές υποχρεώσεις" της Τουρκίας με "γειτονικές της χώρες".

Επίσης, στις επιμέρους τροπολογίες ψήφισε κατά της αναγνώρισης της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Καταψήφισε την τροπολογία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας, όπως και αυτή για τη στήριξη "σε λύση του Κυπριακού" σύμφωνα με το "κεκτημένο της ΕΕ" και την τροπολογία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση τις συμφωνίες του Crans - Montana.

Τοποθετήθηκε με υπέρ στις τροπολογίες που εναντιώνονται στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και το casus belli κατά της χώρας μας, όπως και για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων. Τοποθετήθηκε υπέρ της τροπολογίας για την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και κάθε μονομερούς δικαιώματος επέμβασης και της ταχείας απόσυρσης όλων των δυνάμεων κατοχής.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της κριτικής στην τουρκική κυβέρνηση για τη σκληρή καταπίεση και τις άγριες διώξεις σε βάρος του τουρκικού λαού, τη βάναυση καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε υπέρ των τροπολογιών που κατατέθηκαν για να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, οι οποίες όμως καταψηφίστηκαν. Κατόπιν στην πρόταση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το ΚΚΕ ψήφισε επίσης υπέρ.

To ΚΚΕ, όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει, τάσσεται ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους ίδιους λόγους που τάχθηκε κατά της ένταξης της Ελλάδας και κάθε άλλης χώρας στο παρελθόν ή στο μέλλον στη λυκοσυμμαχία αυτή του κεφαλαίου. Η ένταξη της Τουρκίας - και κάθε χώρας - στην ΕΕ προσθέτει νέες αλυσίδες στο λαό της, επεκτείνει τη δράση και παρέμβαση της διακρατικής αυτής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Η στάση των άλλων κομμάτων

Σε αντίθεση με τη σαφή τοποθέτηση του ΚΚΕ, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού καταψήφισαν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (όπως άλλωστε έκαναν και με τη διακοπή τους) επικαλούμενοι, όπως είπε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη, ότι "το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης στην Αγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων".

Ο ισχυρισμός αυτός, που ασπάζονται απόλυτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι έωλος και ψεύτικος. Εχει διαψευστεί παταγωδώς από την ίδια τη ζωή, ταυτόχρονα όμως είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνος. Γιατί η συμμετοχή της Τουρκίας στη δολοφονική συμμαχία του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ελλάδα, και η ενταξιακή πορεία της στην άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ, όχι μόνο δεν έφεραν την παραμικρή βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το έδαφος - εφαλτήριο πάνω στο οποίο κλιμακώνονται σε διαρκώς πιο ανεβασμένο επίπεδο η τουρκική επιθετικότητα, οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι διεκδικήσεις, οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας σε βάρος του λαού και της χώρας μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ καλλιεργούν επικίνδυνο εφησυχασμό στο λαό. Στην κοινή τους προσπάθεια επιχειρούν να εμφανίσουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παράγοντα ασφάλειας στην περιοχή, την ίδια στιγμή που τα γεγονότα κραυγάζουν ότι οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας οξύνουν την αντιπαράθεσή τους για την αναβάθμιση του ρόλου τους στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εκμεταλλεύονται αυτές τις αντιθέσεις, τις οξύνουν για τα δικά τους συμφέροντα, βάζοντας σε τεράστιους κινδύνους τους δύο λαούς.

Η στάση των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και στο συγκεκριμένο ζήτημα αποδεικνύει πανηγυρικά τη στρατηγική τους σύμπλευση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε ακόμη ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για τα λαϊκά συμφέροντα, όσο κι αν πασχίζουν να την κρύψουν με κοκορομαχίες στα τριτεύοντα. Γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους στις επερχόμενες ευρωεκλογές, τοπικές εκλογές, βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν. Για τη συμπόρευση και την ψήφο στο ΚΚΕ. Για να βγει ισχυρός ο λαός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκές αλισβερίσι μονοπωλιακών συμφερόντων(2017-07-27 00:00:00.0)
Υποκρισία της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας(2016-11-25 00:00:00.0)
Ενισχύονται η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας(2016-04-16 00:00:00.0)
Η ΕΕ συνεργός στα μέτρα και στα διχοτομικά σχέδια(2013-04-18 00:00:00.0)
Η Βρετανία στηρίζει Αγκυρα(2009-12-23 00:00:00.0)
Το χαρτί της Ενέργειας παίζει ο Ερντογάν(2009-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ