Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κλείνουν το αντιλαϊκό πακέτο και «αμπαλάρουν» ήδη το επόμενο

Eurokinissi

Στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης του Γιούρογκρουπ όσο και της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και με ορόσημο τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 25 Μάρτη, ξετυλίγονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» από την πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διάλυση της όποιας προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ζήτημα που εξετάζεται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ένταξης ή όχι στο νέο πλαίσιο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο πλαίσιο θα προβλέπει καθεστώς 12μηνης προστασίας και μάλιστα με διαδοχικούς κόφτες, όπως το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου (μέχρι 130.000 ευρώ μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις), με εισοδηματικά κριτήρια (έως 12.500 ευρώ το χρόνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 21.000 ευρώ για ζευγάρι) κ.ά.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι στην πρώτη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγησή» του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, το ΔΝΤ δίνει κατευθύνσεις για πλήρη εφαρμογή των τριών μνημονίων, κλιμάκωση των ανατροπών στην αγορά εργασίας, άμεσα μέτρα στήριξης των τραπεζών, εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου για την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου (από το 2020), προκειμένου, όπως λένε, να δημιουργηθεί χώρος για μειώσεις φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως και περικοπές ισοδύναμες με τα αναδρομικά που ενδεχομένως να επιδικαστούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους την επόμενη περίοδο.

Στα σκαριά το επόμενο «πακέτο»

Την ίδια ώρα, εν αναμονή του κλεισίματος της 2ης «αξιολόγησης», που θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ στις 5 Απρίλη, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» και η κυβέρνηση, με βάση την ήδη υπάρχουσα συμφωνία τους, προετοιμάζουν το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης». Αυτή, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αναμένεται να ξεκινήσει το Μάη με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων τους στην Αθήνα και με ατζέντα τη «μεταρρύθμιση» στα προνοιακά επιδόματα, την αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών (επ' αυτών υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά.), τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και μαρίνα Αλίμου, την επιτάχυνση παρεμβάσεων για το Κτηματολόγιο, τη διενέργεια ανεξάρτητης αξιολόγησης για τη στελέχωση των υπουργείων κ.ά.

Σε υποχώρηση η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, τα νεότερα στοιχεία της Γιούροστατ επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης αλλά και υποχώρησης του όγκου της βιομηχανικής παραγωγής σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το μήνα Γενάρη του 2019 σε σχέση με το Γενάρη του 2018 καταγράφεται μείωση 1,1%, ωστόσο αυτή διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Ταυτόχρονα, η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» κατέγραψε ρυθμό υποχώρησης 3%. Στη Γερμανία, η πτώση στο συνολικό όγκο βιομηχανικής παραγωγής εμφανίζεται στο 3,4%, στην Ιταλία στο 0,8%, ενώ αντίθετα ενίσχυση 2,2% καταγράφεται στη Γαλλία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org