Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παραμένουν τα επικίνδυνα προϊόντα στο κτίριο της Περιφέρειας!

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των περίπου 5 τόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φάρμακων, που βρίσκονται εδώ και 14 χρόνια «αποθηκευμένα» - εγκαταλελειμμένα στον 4ο όροφο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Σταυρούπολη. Ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος το 2015 και ο δεύτερος, λίγες μέρες πριν, λόγω «ελλιπών στοιχείων φακέλων».

Το συγκεκριμένο κτίριο, του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ), παραχωρήθηκε το 2005, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δωρεάν για 99 έτη στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Τα εγκαταλελειμμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα - γεωργικά φάρμακα ανήκαν στον ΕΟΚ, όμως δεν καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν από τη διαδικασία των άρθρων 2 και 3 του ΠΔ 311/2002 (ΦΕΚ Α' 272) για την «Κατάργηση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού», παρότι καταγράφηκαν προς απομάκρυνση κατά την απογραφή και εκκαθάριση της κινητής περιουσίας του ΕΟΚ.

Να σημειωθεί επίσης πως, στο συγκεκριμένο κτίριο, λειτουργούσαν έως και τον Σεπτέμβρη 2017 υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πληθώρα πολιτών επισκέπτονταν τις υπηρεσίες για να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις τους.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν δραστικές ουσίες όπως φωσφορούχο αργίλιο, βρωμιούχο μεθύλιο, DDVP, μεθυλοχλωροφόρμιο.

Οπως μάλιστα τονίζεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης (14710/9.10.2017), «οι συνθήκες αποθήκευσης των παραπάνω φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες καθορίζονται με το άρθρο 11 του ΠΔ 159/13 (ΦΕΚ 251 Α/18-11-2013), ενώ η παρατηρηθείσα διάβρωση σε κάποιες από τις συσκευασίες DETIAGASEX-B τις καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες για την πρόκληση αυτανάφλεξης».

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, με κοινή δήλωσή τους σημειώνουν: «Το γεγονός ότι από τον Οκτώβρη του 2017, που εγκρίθηκαν τα 300.000 ευρώ για τη μεταφορά τους, φτάσαμε λίγες μέρες πριν στη ματαίωση του διαγωνισμού λόγω "ελλιπών στοιχείων φακέλων(!!!)" από τις συμμετέχουσες εταιρείες, φανερώνει τις σοβαρότατες ευθύνες τόσο της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας όσο και της δημοτικής αρχής του Παύλου Μελά. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, πως δεν σχεδιάζεται η λήψη κανενός μέτρου που θα μηδενίζει την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος, για τη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τη μεταφορά τους, η οποία είναι χρονοβόρα, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που και αυτός ο διαγωνισμός καταστεί άγονος όπως ο προηγούμενος το 2015.

Η εγκληματική ολιγωρία και της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας, σε συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεών της, φανερώνει πως απουσιάζει από τις προτεραιότητες της η προστασία της υγείας όσων εργάζονται στις υπηρεσίες της, καθώς και της υγείας των κατοίκων της περιοχής, αφού το κτίριο αυτό βρίσκεται μέσα σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο ιστό της πόλης.

Οι κάτοικοι της περιοχής να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν τη λήψη άμεσα όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε: Να πραγματοποιηθεί άμεσα η ασφαλής απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων τοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων - γεωργικών φαρμάκων από το συγκεκριμένο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας που θα μηδενίζουν την πιθανότητα κάποιου ατυχήματος μέχρι να πραγματοποιηθεί η οριστική απομάκρυνσή τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org