Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστρατεύουν τα κάλπικα διλήμματα οι «προοδευτικοί» υπηρέτες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Να ενισχύσει το κάλπικο δίλημμα της «προόδου» και της «συντήρησης», που αποτελεί την αιχμή της προεκλογικής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε ξανά χτες, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Επιχειρώντας να συσκοτίσει τη σύμπλευση με τη ΝΔ, στο από χέρι «μαύρο» μέτωπο του κεφαλαίου και στα βασικά ζητούμενά του, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σαν τεκμήρια της ...προοδευτικότητας της κυβέρνησής του τα «έργα και τις ημέρες» της τα προηγούμενα χρόνια, όσο και τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που φουντώνει η πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου και που αποτελούν μέρος της.

Αξίωσε μάλιστα και «ευχαριστώ» απ' το λαό που γονάτισε, κομπάζοντας για «το βάρος της ιστορικής ευθύνης αυτής της εθνικής αποστολής που αναλάβαμε ως παράταξη και ως κυβέρνηση αυτού του τόπου» και δηλώνοντας «περήφανος» επειδή «αποδείχθηκε ότι τελικά υπήρχε κι άλλος δρόμος από αυτόν της αιώνιας λιτότητας, της ασφυκτικής επιτροπείας και των διαρκών καταναγκασμών», λίγες ώρες απ' όταν Γιούρογκρουπ και ΔΝΤ έδιναν «σήμα» επιτάχυνσης του αντιλαϊκού έργου με μια νέα φουρνιά «μεταμνημονιακών» αντιλαϊκών μέτρων.

Πάνω σε αυτήν τη βάση επιστράτευσε τη γνωστή λογική του «μικρότερου κακού» που αποδεικνύεται ξανά και ξανά αδιέξοδη για τα λαϊκά στρώματα, απειλώντας το λαό ότι η επάνοδος της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία θα αναιρέσει τάχα τις... κατακτήσεις της κυβέρνησης και «όλα αυτά θα καταργηθούν, σε μια νύχτα».

Ενώ παρουσιάζοντας εκ νέου τα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα που επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι στις εκλογές «το δίλημμα θα είναι αν θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια ή θα επιστρέψουν αυτοί που βύθισαν τη χώρα στην κρίση και την κοινωνία στην απόγνωση», ενώ για τη μάχη των ευρωεκλογών προσάρμοσε το δίλημμα στην ανάγκη να τεθεί ένα «ανάχωμα στην επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη», την οποία τροφοδότησε και η κυβέρνησή του, συν τοις άλλοις συγκυβερνώντας μαζί της και υλοποιώντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική.

«Ο λαός μας σύντομα θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει το δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ή θα επιλέξει το δρόμο που βγάζει στο αντίθετο ρεύμα. Γιατί μοιάζει με σταυροδρόμι, αλλά στην πραγματικότητα ο ένας δρόμος πάει ευθεία αλλά ο άλλος οδηγεί σε αναστροφή στα χρόνια της κρίσης, της λιτότητας, στα χρόνια του ΔΝΤ και των μνημονίων που έχουμε αφήσει πια πίσω μας οριστικά», υποστήριξε ανερυθρίαστα, την ώρα που όχι μόνο δεν έχει καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό μέτρο η κυβέρνησή του, αλλά «εμπλουτίζει» παραπέρα το αντιλαϊκό οπλοστάσιο.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του και προκειμένου να καλύψει τη σύμπλευση με τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη για καταστροφολογία και αυτογελοιοποίηση, για επιδίωξη παλινόρθωσης ενός «κατεστημένου που θέλει να επιστρέψει για να εκδικηθεί», με διάλυση της δημόσιας Υγείας, Ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις στους ζωτικούς τομείς του Δημοσίου, όλα όσα υλοποιεί και η κυβέρνησή του. Κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ για «αγώνα χωρίς αρχές, χωρίς όρια στο ψέμα, τη λάσπη, την προπαγάνδα, το διχασμό», υποστηρίζοντας ότι έχει στήσει με τα φιλικά της ΜΜΕ μια πολιτική απάτη, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές.

Ειδική αναφορά έκανε στη συνταγματική αναθεώρηση, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα, μιλώντας για «προοδευτικές θεσμικές τομές σε όλα τα επίπεδα», για «κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προστασία των συλλογικών κοινωνικών αγαθών (...) ουσιαστική ενίσχυση της δημοκρατίας και του συλλογικού κοινωνικού ελέγχου» κ.ά., αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα για το πραγματικό περιεχόμενο των αλλαγών - προσαρμογών στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και αντιδραστικών «τομών» για τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κατηγόρησε και εδώ τη ΝΔ ότι «από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να την υπονομεύσει», για να αποφύγει αλλαγές στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών «γιατί έχει σκελετούς στις ντουλάπες και τα συρτάρια», όπως ανέφερε, παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του σαν την ακάματη πολέμια της διαπλοκής που σταμάτησε «το μεγάλο φαγοπότι και τα δωράκια στους επιχειρηματίες», που τάχα την τιμώρησαν, προσπερνώντας και το χρίσμα της αστικής τάξης που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και τις βρωμοδουλειές που έφερε σε πέρας προς όφελος του κεφαλαίου, όσο και τα τελευταίας κοπής «δωράκια» που η κυβέρνηση δίνει στο κεφάλαιο με τις επιστροφές στους φαρμακοβιομήχανους, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρηματιών και πάει λέγοντας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ