Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Λύκειο και την πρόσβαση

Σε μαθητές της Γκράβας μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Στο νέο σύστημα της Γ' Λυκείου και της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αναμένεται να ανακοινώσει αυτές τις μέρες ο υπουργός Παιδείας, αλλά και σε άλλα θέματα των σχολείων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης σε μαθητές της Γκράβας, στο σχολικό συγκρότημα. Εκεί παραβρέθηκαν επίσης ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και οι υποψήφιες δημοτικές σύμβουλοι Αθήνας Γεωργία Αγίλαρα και Ελπίδα Νασιοπούλου.

Τονίζοντας ότι «αυτή η πολιτική, απ' όπου κι αν την πιάσεις, στο κέντρο της έχει το πώς θα αφαιρέσει δικαιώματα, εκπαιδευτικά, μορφωτικά, οικονομικά του λαού μας και της νεολαίας», ο Ν. Σοφιανός σημείωσε:

«Απ' ό,τι φαίνεται, 95.000 μαθητές της Β' Λυκείου γίνονται όμηροι αυτής της κυβέρνησης, θα εξεταστούν με ένα άλλο σύστημα. Στον αέρα είναι επίσης και το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ για να έχουν 10% εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο παλιό ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά. Γνωρίζουμε ότι οι μαθητές με τα 15μελή τους, με τα Συντονιστικά, οργανώνουν τη Δευτέρα κινητοποίηση. Στηρίζουμε αυτήν την κινητοποίηση και απαιτούμε και ως Κόμμα να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο, να μη γίνει αυτός ο εκβιασμός, αυτή η ομηρία απέναντι στους μαθητές των Λυκείων της χώρας μας. Και ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι πρέπει να ισχύσει η ειδική ποσόστωση για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στα υπόλοιπα ΤΕΙ όλης της χώρας.

Τώρα, είναι άσχετες οι δημοτικές εκλογές με αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε στο σχολείο, όσον αφορά τις γνώσεις, την προοπτική, την εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο, την ανεργία, την ανέχεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια...; Εχουν σχέση. Αυτή η πολιτική "πάει πακέτο". Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι υποψήφιοι δήμαρχοι κομμάτων, δεν είναι κάποιες "χαρισματικές προσωπικότητες", κάποιοι "ωραίοι τύποι" που ήρθαν να πουν εκθέσεις ιδεών για την Αθήνα, οι οποίοι μιλούν για "οράματα", για "σχέδια" που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Ο δήμος της Αθήνας διαχειρίζεται τα σχολικά κτίρια. Κατάργησε όμως τη Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα πάνω από 300 σχολικά συγκροτήματα να μην έχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης. Γι' αυτό υπάρχουν σάπια σώματα καλοριφέρ και στο 21ο και στο 40ό ΓΕΛ, που πριν έναν μήνα ήμουν εδώ και τα είχαμε επιθεωρήσει... Γι' αυτό υπάρχουν και τα προβλήματα στο σύστημα συνολικότερα θέρμανσης ενός σχολικού συγκροτήματος που έχει χτιστεί το 1967 και το οποίο ουσιαστικά δεν συντηρείται γιατί τα χρήματα για τις Σχολικές Επιτροπές, τις επιτροπές δηλαδή οι οποίες διαχειρίζονται τα λειτουργικά των σχολείων, τα έχει μειώσει αυτή η κυβέρνηση 50%. Τα υπόλοιπα τα τσοντάρουν οι οικογένειες από την τσέπη τους.

Εμείς λέμε ότι ο μαθητής και η οικογένειά του δεν πρέπει να δίνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του στο δημόσιο σχολείο. Είναι ένα αίτημα που μπορεί να γίνει πράξη μέσα από τη δική σας παρέμβαση, μέσα από τη δική σας πίεση, γιατί τα προβλήματα αν δεν τα αντιμετωπίζουμε δυναμικά, αν δεν απαιτήσουμε, αν δε διεκδικήσετε μαζί με τους γονείς σας, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, αυτοί που κυβερνούν είτε τον δήμο είτε το κράτος, δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για τις δικές σας ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεσα να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην αντιδραστική ανατροπή στο σχολείο(31/8/2013)
Επεσε μέρος της ψευδοροφής του σχολείου(20/10/2010)
Σε σχολείο - ερείπιο εκατοντάδες μαθητές(7/4/2006)
Παιχνίδι με την αγωνία των μαθητών(28/6/2005)
Σκληρή ταξική επιλογή η ταυτότητα της εκπαίδευσης(23/7/2000)
OXI στη χειραγώγηση(12/9/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org