Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρωσικές προειδοποιήσεις καταγράφουν την όξυνση του ανταγωνισμού

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Η επικίνδυνη όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία, στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα, καθρεφτίστηκε χτες σε απόφαση της ρωσικής Ανω Βουλής, όπου επισημαίνεται πως το ΝΑΤΟ συνιστά «κυρίαρχη απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», 20 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα τα «δικαιώματα» των Κοσοβάρων Αλβανών.

«Οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις έγιναν κατά παράβαση της Χάρτας του ΟΗΕ και δίχως εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκαλώντας τεράστια ζημιά στο διεθνές σύστημα ασφάλειας. Αυτοί που ευθύνονται γι' αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, ποτέ δεν πήραν την τιμωρία που άξιζαν, και ηγήθηκαν περισσότερων επιθέσεων κατά άλλων κυρίαρχων κρατών με μέλη του ΝΑΤΟ. Μετά την επίθεση του 1999, το ΝΑΤΟ έγινε η κυρίαρχη απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», αναφέρεται σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της απόφασης που ψήφισε χτες η ρωσική Ανω Βουλή με αφορμή την 20ή επέτειο έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (ξεκίνησαν στις 24 Μάρτη 1999). Στην ίδια απόφαση, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, γίνεται ένα βήμα παραπέρα, καθώς απευθύνεται έκκληση στις χώρες του ΟΗΕ, στα Κοινοβούλια άλλων χωρών, στο Ευρωκοινοβούλιο να καταδικάσουν την προ 20ετίας ΝΑΤΟική επίθεση και να πάρουν όλα τα «απαραίτητα μέτρα για να ξεπεραστούν οι συνέπειες» αυτής της επέμβασης. «Η ενέργεια ήταν κατάφωρη επίθεση κατά κυρίαρχης ευρωπαϊκής χώρας διαμορφώνοντας εμφανή απειλή στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια προκαλώντας επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και υπονομεύοντας τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη», αναφέρεται. Καταλήγει με την επισήμανση ότι «τέτοιες απειλές σήμερα για παρόμοιες ενέργειες ακούγονται σε βάρος χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα».

Σενάρια επέμβασης στα ορυχεία Τρέπτσα

Με φόντο την ευρύτερη ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, φάνηκε ανήσυχος για πληροφορίες που φέρουν τις αρχές των Κοσοβάρων Αλβανών να ετοιμάζουν επιχείρηση κατάληψης των στρατηγικών ορυχείων Τρέπτσα, στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος των Σέρβων της περιοχής. «Μην έρθετε για τα ορυχεία Τρέπτσα. Μην παίζετε με τη φωτιά», προειδοποίησε, τονίζοντας (κατά το σερβικό δίκτυο Β92) πως θα προκαλέσει την αντίδραση της Σερβίας «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση που θα υπονομεύσει (σ.σ. παλιότερη) συμφωνία με τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR». Επανήλθε επίσης στην πρόσφατη απόφαση της κοσοβάρικης Βουλής για την «πλατφόρμα διαλόγου» με τη Σερβία λέγοντας πως είχε τη μορφή «τελεσίγραφου», το οποίο το Βελιγράδι δεν προτίθεται να δεχθεί.

Τα ορυχεία Τρέπτσα αξιοποιούν, μεταξύ άλλων, τεράστια κοιτάσματα άνθρακα που υπολογίζονται σε 17 δισ. τόνους και θεωρούνται αρκετά για να στηρίξουν οικονομικά την περιοχή τουλάχιστον για τους επόμενους δύο αιώνες. Μάλιστα, το 2005, δυτικά μονοπώλια Ενέργειας, όπως οι εταιρείες «AES General Electronics», «Siemens», «Rusall» και «Basic Element» είχαν δηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να αναλάβουν τη λειτουργία νέου ενεργειακού σταθμού στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο με την αξιοποίηση προφανώς των ορυχείων Τρέπτσα...

Με φόντο τα παραπάνω, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε χτες ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί στη σερβική πόλη Νις στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την 20ή επέτειο έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της χώρας του με τη συμμετοχή 1.500 στρατιωτικών και κομάντος, 10 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «MiG-29» και 19 νέων στρατιωτικών ελικοπτέρων... «Η Σερβία δεν αστειεύεται όσον αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας», τόνισε.

Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης στην Αλβανία

Το ίδιο διάστημα στα Τίρανα, ενόψει της προγραμματισμένης για το ερχόμενο Σάββατο, 16 Μάρτη, νέας διαδήλωσης κομμάτων της αντιπολίτευσης με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ο πρέσβης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην Αλβανία, Μπερντ Μπόρτσχαρντ, επανέλαβε τις πιέσεις για «ομαλοποίηση» της λειτουργίας του αλβανικού Κοινοβουλίου. Με αφορμή τις ομαδικές παραιτήσεις δεκάδων βουλευτών της αντιπολίτευσης στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, ο Μπόρτσχαρντ ζήτησε από τους επιλαχόντες βουλευτές της αντιπολίτευσης να αντικαταστήσουν αυτούς που παραιτήθηκαν από τις βουλευτικές έδρες ώστε να συνεχιστούν «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Νωρίτερα, χτες, οι υπουργοί Αμυνας Αλβανίας, Ολτα Τζάκα, και Κροατίας, Ντάμιρ Κρστίσεβιτς, υπέγραψαν μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης, επιδιώκοντας να ενισχύσουν τη διμερή «αμυντική συνεργασία» και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στο Ζάγκρεμπ ο Αμερικανός πρέσβης, Ρόμπερτ Κόχορστ, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ξαναμοιράσουν την ενεργειακή «πίτα» στην Ευρώπη παίρνοντας μερίδιο από το κομμάτι που έχουν ρωσικά μονοπώλια, επιδοκίμασε το έργο δημιουργίας σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στο νησάκι Κρκ. Το χαρακτήρισε «πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την Κροατία» και μέσο εξασφάλισης της ενεργειακής διαφοροποίησης και της επίτευξης «ευνοϊκών τιμών κατά την αγορά Ενέργειας».

Περί αγωγού Σκοπίων - Νέας Μεσημβρίας

Στα Σκόπια το ίδιο διάστημα φαίνεται να προωθείται η εφαρμογή του σχεδίου για τον αγωγό «Νέα Μεσημβρία - Σκόπια» κατά τις συζητήσεις που είχαν ανώτερα στελέχη της ελληνικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ με τη δημόσια εταιρεία Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, MER JSC. Οι εκπρόσωποι της MER JSC ανέφεραν ότι το σχέδιο για τον αγωγό θα προσφέρει στη Βόρεια Μακεδονία «εναλλακτική πηγή» φυσικού αερίου και θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Τόνισαν επίσης στους εκπροσώπους του ΔΕΣΦΑ ότι δεν έχει αδειοδοτηθεί στη χώρα τους παρόμοιο έργο, προσθέτοντας πως έχουν υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τις αρχές στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο τη μεταξύ τους διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, Τέοντορ Μελεσκάνου, με αφορμή την ψηφοφορία στο ρουμανικό Κοινοβούλιο για την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org