Σάββατο 9 Μάρτη 2019 - Κυριακή 10 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Εμπνευσή μας οι ασυμβίβαστοι αγώνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων

Σκάσε και δούλευε για 300 ευρώ... Χαμογέλα γιατί κινδυνεύεις από τον ρουφιάνο της εταιρείας ή αλλιώς τον «μυστικό πελάτη»... Να κάνεις τεμενάδες στην εργοδοσία, γιατί έχεις δουλειά...

Αυτή είναι η «κανονικότητα». Αυτή είναι η «πρόοδος» που τάζουν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τόνους μελάνι χαλάει η κυβέρνηση να πείσει για την... «κοσμογονία» της αύξησης του κατώτατου μισθού και βγαίνει μια περιφερειακή διευθύντρια σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και κάνει θρύψαλα την κυβερνητική προπαγάνδα με δέκα γραμμές.

Παίρνουν σειρά τα συνδικαλιστικά στελέχη της κυβέρνησης στην «Αυγή», για να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφουν στα σούπερ μάρκετ, που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και όλες τις άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις... και βγαίνει μια «συνάδελφός» τους, ένα από τα εκατοντάδες διευθυντικά στελέχη που φυτεύουν οι «αριστεροί» στα συνδικάτα, και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Την ίδια ώρα, μόνο γραφικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο εργοδότης - «συνδικαλιστής» της ΠΑΣΚΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, που καταγγέλλει την... «συνάδελφο» διευθύντρια στο «My Market», αφού ο ίδιος ήδη έχει συμφωνήσει ότι οι εργαζόμενοι στο Καζίνο του Ρίου θα πληρωθούν μόνο αν «κουρευτούν» τα χρέη της εργοδοσίας κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ! Δεν συζητάμε για τις επιχειρηματικές δράσεις του, που ήδη γίνονται ζηλευτές από γνωστά golden boys της πιάτσας...

Μπροστά και στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, είναι ατελείωτος ο κατάλογος όσων κωμικοτραγικών έχουν εξελιχθεί σε αυτό το απόστημα του συνδικαλιστικού κινήματος που λέγεται πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, είναι ατελείωτος ο κατάλογος όσων έχουν κάνει οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, με επικεφαλής τους Καραγεωργόπουλο και Βασιλόπουλο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια εκφυλισμού και νόθευσης της πραγματικής θέλησης των εργαζομένων που επιχειρείται να επιβληθεί με κάθε τρόπο: Με την τρομοκρατία των επιχειρηματιών και των διευθυντών τους, με απειλές και εκβιασμούς, με «σωματεία» - φαντάσματα που εμφανίζουν εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους και ψηφίσαντες σε μια νύχτα. Η διασύνδεσή τους με τα εφοπλιστικά γραφεία, τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ, διάφορες εταιρείες, βγάζει μάτι. Πάντα υπάρχει από κοντά και ένας δικηγόρος που «θα κάνει τη δουλειά», κατά παράβαση των καταστατικών των σωματείων και - έστω και αυτού - του συνδικαλιστικού νόμου, του 1264. Οπου ζορίζονται, για τη βρωμοδουλειά επιστρατεύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας και της Ασφάλειας, όπως στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Και τελικά, όπου όλα αυτά αποτυγχάνουν λόγω της σθεναρής αντίστασης των εργαζομένων, επιδιώκουν να βάλουν σε εφαρμογή το «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος», δηλαδή μπράβοι, ποινικοί και «νονοί» της νύχτας αναλαμβάνουν τη βρώμικη δουλειά ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Ομως σπάνε και εκεί τα μούτρα τους.

Την ίδια ώρα που εκτυλίσσεται όλη αυτή η επιχείρηση των αφεντικών και των εργατοπατέρων, ανατριχιάζει κανείς διαβάζοντας στην «Αυγή» την προσπάθεια των «αριστερών» συνδικαλιστών να βάλουν στο ίδιο σακί τους μπράβους της εργοδοσίας με τη πάλη των εργαζομένων, όταν οι ίδιοι κάνουν «αρχαιρεσίες» με τους μπράβους των σούπερ μάρκετ και φέρνουν «καροτσάκι» με διάφορες «νουθεσίες» χιλιάδες εργαζόμενους για να τους ψηφίσουν. Ανατριχιάζει κανείς βλέποντας την προσπάθειά τους να πείσουν ότι καταδικάζουν τη νοθεία, όταν εμφανίζουν στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ένα πανελλαδικό «σωματείο» - φάντασμα, το ΠΑΣΥΕ, το οποίο έκανε δήθεν εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση μέσα στην Πρωτοχρονιά και έβγαλε 9 διαφορετικές εφορευτικές επιτροπές!

Πανηγυρίζουν που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε υποχρεωτικές τις ΣΣΕ οι οποίες κατοχυρώνουν τις μειώσεις μισθών και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, αλλά δεν βγάζουν τσιμουδιά που το υπουργείο Εργασίας δεν κυρώνει ως υποχρεωτική την Τοπική ΣΣΕ που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Γιατί να το κάνει άλλωστε; Επειδή είναι μια Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει το 7ωρο και δίνει αυξήσεις στους μισθούς; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι ψυχροί εκτελεστές!

Βρώμα, δυσωδία και κυματοθραύστης κάθε προσπάθειας ανόδου των ταξικών αγώνων

Βρώμα και δυσωδία αναδίνεται από το σώμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο εργατικό κίνημα. Από μια κάστα γραφειοκρατών συνδικαλιστών, που αμείβονται με παχυλούς μισθούς και παχυλές συνδικαλιστικές συντάξεις, όπως τους έχουν εξασφαλίσει όλα τα κόμματα που κυβερνούν έως σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Εργατοπατέρες, πολλοί εργοδότες οι ίδιοι, ξεκομμένοι από τα πραγματικά προβλήματα και τα βάσανα των εργαζομένων.

Διατηρούνται από την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, σε άλλες εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για να ποτίζουν το δηλητήριο της «κοινωνικής συναίνεσης» και των «θυσιών» που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις με αποστολή να αποτελούν κυματοθραύστη σε κάθε προσπάθεια ριζοσπαστισμού και ανόδου των ταξικών αγώνων. Εβαλαν πλάτη για να περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το νόμο που υπονομεύει τις απεργίες, για να περάσουν δεκάδες αντεργατικοί νόμοι που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο «κοινωνικός εταιρισμός» τούς έχει γίνει δεύτερη φύση. Επιδίωξαν πέρυσι στην απεργία στις 30 Μάη να βάλουν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με τα αιτήματα του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών. Δεν τους πέρασε!

Με τι άνεση βρίσκονται στα σαλόνια της εργοδοσίας, του ΔΝΤ και της ΕΕ... Πόσες ώρες περνούν στα υπουργικά γραφεία... Τι μεγάλη δυσκολία έχουν να πάνε όμως σε μια εργατική διαδήλωση, σε έναν χώρο δουλειάς, σε μια Γενική Συνέλευση εργαζομένων!

Για τους απλούς εργάτες αποτελούν στην κυριολεξία άγνωστη λέξη. Γι' αυτό άλλωστε όλες αυτές τις «μαϊμουδιές» τους σε δεκάδες συνέδρια Εργατικών Κέντρων και συνελεύσεις σωματείων δεν βρέθηκε να τις υπερασπιστεί ούτε ένας εργαζόμενος. Τέτοια γύμνια...

Σε όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, σωματεία και Ομοσπονδίες περιοδεύουν σε χώρους δουλειάς με αφορμή το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, για να αποκαλύψουν τις βρωμιές των εργατοπατέρων αλλά και για να προβάλουν το πλαίσιο διεκδίκησης του ΠΑΜΕ, την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Μια κοινή ερώτηση κάνουν αυθόρμητα χιλιάδες εργαζόμενοι: «Τι είναι το ΓΣΕΕ;»...

Δυστυχώς, πολλοί συνάδελφοί μας ρωτούν και τι είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας... Τι είναι Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας... Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι αγνοούν βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Η υποχώρηση του εργατικού κινήματος έχει βάλει βαθιά τη σφραγίδα της. Η ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι τεράστια.

Δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί όλη αυτή η σαπίλα!

Στην Καλαμάτα, από τις 14 έως τις 17 Μάρτη, στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΚΑ (ΣΥΡΙΖΑ) κατεβαίνουν με σκοπό να νομιμοποιηθεί όλη αυτή η σαπίλα. Σε καμία περίπτωση δεν τους απασχολούν τα προβλήματα των εργαζομένων, η πάλη για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Δεν θα τους το επιτρέψουμε!

Ξέρουμε ότι έχουμε δίπλα μας εκτός από ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων και δεκάδες συνδικαλιστές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, που πιθανώς υπηρέτησαν ή ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξεκόψει τελείως τους δεσμούς τους με τους μηχανισμούς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Που όμως νιώθουν αηδία και αναγούλα από τον κατήφορο των εργατοπατέρων. Που αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα στη δουλειά, στο σπίτι, για να τα φέρουν βόλτα. Που αναγνωρίζουν στα συνδικάτα του ΠΑΜΕ την πρωτοπόρα δράση, την τιμιότητα, την αταλάντευτη πάλη για να ζήσει η εργατική τάξη με αξιοπρέπεια. Με πολλούς από αυτούς συναντηθήκαμε σε μεγαλύτερους ή μικρότερους αγώνες. Οι δρόμοι μας συναντιούνται όλο και πιο συχνά. Τους καλούμε να συναντηθούμε και στην Καλαμάτα, να δουν από κοντά την παρακμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η πάλη δεν είναι για τις καρέκλες. Τους παχυλούς μισθούς και τις συντάξεις τούς τις χαρίζουμε, όπως κάνουμε τόσα χρόνια με συνέπεια. Δεν εμπνεόμαστε από τα προνόμια και τον παρασιτισμό του κεφαλαίου.

Εμπνευσή μας είναι οι ηρωικοί και ματωμένοι αγώνες της εργατικής τάξης, οι δολοφονημένοι εργάτες του Πασαλιμανιού το 1923, οι δολοφονημένοι λιμενεργάτες της Καλαμάτας το 1934, οι δολοφονημένοι του Μάη της Θεσσαλονίκης το 1936. Οι ήρωες - ηγέτες της εργατικής τάξης, όπως ο Μήτσος Παπαρήγας, ο Στρατής Περγαλίδης, ο Γιώργος Βουτυράς. Αυτή είναι η Ιστορία μας. Αυτός είναι ο οδηγός της δράσης μας!


Του Νίκου ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ*
*Ο Νίκος Μαυροκέφαλος είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ