Σάββατο 9 Μάρτη 2019 - Κυριακή 10 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στη μάχη για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού

Διαδηλώνουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία στις 17 Μάρτη, στην είσοδο του νοσοκομείου «Αττικόν»

Για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας διαδηλώνουν την Κυριακή 17 Μάρτη η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, σωματεία και φορείς από την περιοχή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί, στην είσοδο του νοσοκομείου «Αττικόν». Η παραπάνω δράση αποτελεί την υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου.

Ηδη μέχρι στιγμής απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει οι: Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αγ. Βαρβάρας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου, Ενωση ΕΒΕ Περιστερίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγ. Βαρβάρα, Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω, Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, Συνδικάτο ΟΤΑ (Παράρτημα Δυτ. Αττικής), Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου, Σύλλογος Πυργουσών Αττικής «Το Πυργί Χίου», Σωματείο Εργαζομένων Δρομοκαΐτειου, Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Χαϊδαρίου, Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής, Ενωση Μακεδόνων Δυτικής Αττικής «Μέγας Αλέξανδρος», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, παράρτημα Εμποροϋπαλλήλων Περιστερίου, Σύλλογος Ανω Αφαίας, Σύλλογος Κάτω Αφαίας, Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Χαϊδαρίου, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Αγ. Βαρβάρας, Β' ΕΛΜΕ.

Τραγική η κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στην περιοχή

Στο κάλεσμα της κινητοποίησης αναφέρονται μεταξύ άλλων για την κατάσταση των δομών Υγείας στη Δυτική Αθήνα:

-- Στο «Αττικόν» αυξάνονται συνεχώς οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. Τα ράντζα και η ταλαιπωρία ασθενών και προσωπικού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

-- Το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών) λειτουργεί πλέον μόνο ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

-- Τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της περιοχής υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, δεν έχουν καν τους γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων, η αναμονή για επίσκεψη ξεπερνάει τους 3 μήνες σε κάποιες ειδικότητες.

-- Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) και η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις ανάγκες για συνταγογράφηση. Η αναλογία στους περισσότερους δήμους είναι 1 οικογενειακός γιατρός να έχει υπό την εποπτεία του 10.000 κατοίκους (!!!).

-- Η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί στη συρρίκνωση των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο, 18ΑΝΩ, δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης) και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη επιχειρηματιών και ΜΚΟ.

-- Στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» παραμένουν κλειστές πτέρυγες λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ δεκάδες παιδιά παραμένουν εγκαταλελειμμένα.

-- Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων υποβαθμίζεται συνεχώς. Το σφαγείο των ΚΕΠΑ και του κοψίματος επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων συνεχίζεται.

-- Εκλεισαν το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά, «στοιβάζοντας» 28 παιδιά σε ένα κτίριο του «Λοιμωδών», στο παλιό Κέντρο Χανσενικών, που παραπέμπει σε συνθήκες μεσαίωνα.

-- Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι πληρώνουν έως και το 80% της λιανικής τιμής των φαρμάκων, χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν, ενώ η κοροϊδία προς το 1,5 εκατομμύριο ανασφάλιστους δεν έχει όριο (το κονδύλι που σπαταλιέται φτάνει για δύο εποχικά εμβόλια).

Ποιος φταίει

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στο Πρόγραμμα της ΕΕ για την Υγεία 2014-2020 αναφέρεται ότι "εάν οι άνθρωποι παραμείνουν υγιείς και ενεργοί... θα μειωθούν οι πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς".

Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού ως "κόστος" και το Φάρμακο "εμπόρευμα". Αυτή την πολιτική υπηρετούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν.

Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού, των περικοπών στους μισθούς, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων. Της αύξησης των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Της εφαρμογής των "πλαφόν" στη συνταγογράφηση. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων που "πουλάνε" υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των σωματείων και των φορέων.

Κανείς να μην ξεχάσει, ούτε να τους πιστέψει

«Κανείς να μην ξεχάσει. Κανείς να μην τους πιστέψει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για προσλήψεις. Ποια είναι η πραγματικότητα; Ας θυμηθούμε όλοι: Το 2014 προεκλογικά μιλούσε για 100.000 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, παραμονές εκλογών στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κατέβηκαν στις 20.000, μόλις βγήκαν στη διακυβέρνηση το 2015 ο τότε υπουργός Υγείας Κουρουμπλής έλεγε ότι "μέχρι το Μάη θα γίνουν 4.500". Και το παραμύθι των προσλήψεων με το σταγονόμετρο και με ελαστικές σχέσεις εργασίας συνεχίζεται. Την ίδια ώρα, η ΝΔ μιλάει για στοχευμένες προσλήψεις ...όπου χρειάζεται. Και ο νοών νοείτω...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η επίδοξη της ΝΔ θα εξορθολογίσουν τις δαπάνες στην Υγεία. Στο όνομα του "νοικοκυρέματος" και του "περιορισμού της σπατάλης" η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5,5 δισ. "νοικοκυρεύτηκε" - "εξορθολογίστηκε" στα 1,94 δισ. Το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν κατά 55% λιγότερα και οι ασθενείς πληρώνουν 45% περισσότερα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για "αλλαγή πορείας" στο σύστημα Υγείας. Μόνο μια ματιά στον "πρώτο μεταμνημονιακό" "αναπτυξιακό" προϋπολογισμό, όπως τον διαφημίζουν, αρκεί. Οχι μόνο διατηρούν όλους τους προηγούμενους αντιλαϊκούς νόμους, αλλά προσθέτουν και νέα βάρη κόβοντας 65 εκατομμύρια ευρώ από τα νοσοκομεία και 414 από τον ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν έως τώρα την κατηγορούν για κρατισμό!!!

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ λένε κουβέντα για την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έκλεισαν, για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Αυτή είναι η αμείλικτη πραγματικότητα.

Ολοι στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, για διεκδίκηση υψηλού επιπέδου δημόσιας και δωρεάν Υγείας».

Αιτήματα αιχμής της κινητοποίησης στις 17 Μάρτη είναι:

  • Να ξαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Λοιμωδών πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.
  • Να ενισχυθεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το «Αττικόν» και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση.
  • Να μην προχωρήσει η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που οδηγεί στο κλείσιμο του Δαφνίου και του Δρομοκαΐτειου.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, σε όλους τους δήμους, στελεχωμένα με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με βασικό προσανατολισμό την Πρόληψη. Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία.
  • Μονάδες ΠΦΥ που να διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία.
  • Μόνιμη θέση γιατρού και νοσηλευτή στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τις βιομηχανικές ζώνες.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ