Παρασκευή 8 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ψηφίστηκε η ιδιωτικοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού και της ΔΕΠΑ

Με την ιδιωτικοποίηση των γεωθερμικών πηγών και της ΔΕΠΑ, που ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίζει η κυβέρνηση να παραδίδει υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας στους επιχειρηματικούς ομίλους, τρέχοντας με τον τρόπο αυτό τους στόχους και τις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, που προμηνύουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό.

Οι σχετικές ρυθμίσεις ψηφίστηκαν με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος από την κυβερνητική πλειοψηφία. Περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει τίτλο «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Προβλέπεται η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την παράδοση του γεωθερμικού πλούτου στους ιδιώτες. Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ, σπάει σε δύο εταιρείες, ώστε να παραχωρηθεί στους ιδιώτες αυτή που αφορά την εμπορία επειδή έχει σίγουρο κέρδος και την παραμονή στο κράτος των υποδομών, δηλαδή το κόστος της συντήρησης και επισκευής των δικτύων που θα εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο λαό. Οσο για τους εργαζόμενους, τινάζονται στον «αέρα» πάνω από 100 θέσεις εργασίας κυρίως των εργολαβικών εργαζομένων.

Εμβληματική διάταξη του νομοσχεδίου είναι η διάλυση ουσιαστικά του ΙΓΜΕ, ώστε να μην μπαίνει κανένα εμπόδιο στην εκμετάλλευση της γης και του υπεδάφους της από τους ιδιώτες. Για να μπορούν δηλαδή, όπως άλλωστε προβλέπεται στο νομοσχέδιο, να εκμισθώνουν ολόκληρες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση, χωρίς να υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση για την ποσότητα, τον τρόπο της εξόρυξης κ.ο.κ. Ενώ ισχυρό θα είναι το πλήγμα που ετοιμάζεται στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Με τις ιδιωτικοποιήσεις συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, όπως και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, εκφράζοντας διαφωνίες στο «μοντέλο», γι' αυτό και καταψήφισαν. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Πρωταγωνιστής της συντηρητικής επίθεσης η κυβέρνηση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, τοποθετούμενοι από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών που πλήττονται από αυτήν την πολιτική, καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια Διαμάντω Μανωλάκου, η κυβέρνηση δίνει «τα φιλέτα του φυσικού αερίου και του γεωθερμικού πλούτου, συνολικά τον πλούτο του λαού, στα σαγόνια των επιχειρηματικών ομίλων». Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «ό,τι εμποδίζει τις ιδιωτικοποιήσεις όπως το ΙΓΜΕ, το διαλύετε». «Αυτή είναι η μεταμνημονιακή εποχή. Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβά τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια για το λαό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι είναι τέτοια η αποφασιστικότητα και η πρεμούρα της κυβέρνησης να υλοποιήσει με μεγάλη ταχύτητα ό,τι εξυπηρετεί το κεφάλαιο, που φέρνει σε αμηχανία τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Είστε ο καλύτερος υπηρέτης της καπιταλιστικής ανάπτυξης», ανέφερε προς την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, ανέφερε ότι η συζήτηση επί της ουσίας είναι ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, σημειώνοντας ότι ακούγονται φωνές υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ζήτησε να παραχωρηθούν τα οικόπεδα νότια της Κρήτης στην «ExxonMobil». Ακόμα, ανέδειξε πόσο ακριβά στοιχίζει στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες η αντιλαϊκή πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έδειξε με στοιχεία τη σταδιακή απαξίωση του ΙΓΜΕ από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, σημειώνοντας πως τώρα η σημερινή κυβέρνηση του δίνει τη χαριστική βολή. Αναφορά έκανε και στις ΑΠΕ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της χρήσης κάθε μορφής Ενέργειας, με γνώμονα όμως την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Εδειξε με παραδείγματα τις τεράστιες επιπτώσεις που επιφέρει στον άνθρωπο και το περιβάλλον η πολιτική που μετατρέπει και τις ΑΠΕ σε πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ