Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καταγγέλλουν τις απολύσεις και τις άσχημες συνθήκες δουλειάς

Τις τέσσερις απολύσεις στα φυτώρια της επιχείρησης «Φυτοτεχνική Ξυλογιάννη» καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Αρτας και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μέρος της τακτικής της εργοδοσίας να στέλνει εργαζόμενες στην ανεργία, με στόχο να καλλιεργεί κλίμα φόβου.

Αμεση ήταν η απάντηση του Εργατικού Κέντρου και του κλαδικού Συνδικάτου που, μαζί με τις απολυμένες, έκαναν τη Δευτέρα το πρωί εξόρμηση.

Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου, εκτελούν βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, αμείβονται με μεροκάματα - χαρτζιλίκι, ενώ γίνονται «λάστιχο» ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Ετσι, «τον τελευταίο μήνα που οι ανάγκες της παραγωγής είναι μεγάλες οι εργαζόμενοι πάνε για δουλειά 6 μέρες τη βδομάδα», ενώ υπάρχουν διαστήματα που «κάνουν 2 ή 3 μεροκάματα τη βδομάδα, 15 μεροκάματα το μήνα».

Καταγγέλλουν ακόμα ότι οι εργαζόμενες «εισπνέουν καρκινογόνα φυτοφάρμακα, δουλεύουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε συνθήκες υγρασίας έως και 98%, με ένα μόνο διάλειμμα 30 λεπτών. Ακόμη, αναγκάζονται να κουβαλούν μεγάλα βάρη, να ανεβοκατεβαίνουν στις καρότσες φόρτωσης χωρίς μέτρα ασφαλείας, να δουλεύουν μέσα στη λάσπη. Φτάνουν μέχρι το σημείο να μετρούν πόσες φορές πήγε ο κάθε εργαζόμενος τουαλέτα και για πόση ώρα. Οσοι εργαζόμενοι δεν βγάζουν την αναμενόμενη παραγωγή θα "καθίσουν" σπίτι τους τις επόμενες μέρες για συμμόρφωση».

Το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο απαιτούν: Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα φυτώρια. Να γίνονται συχνότερα διαλείμματα σε χώρους στεγασμένους και θερμαινόμενους. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ