Πέμπτη 7 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργία στο εργοστάσιo «FERRO» στη Λαμία

Την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία στο εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Οικογενειακής Αρτοποιίας - FERRO», στη ΒΙΠΕ Λαμίας, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να την εμποδίσει, εκφοβίζοντας τους εργαζόμενους, στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό και προσφεύγοντας στο δικαστήριο, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ).

Το αίτημα των απεργών είναι η εργοδοσία «να καταβάλει τώρα σε όλους τους εργαζόμενους τις συμφωνημένες δεδουλευμένες αποδοχές που τους οφείλει για τα έτη 2018 και 2019 αλλά και των προηγούμενων ετών». Για τον ίδιο λόγο είχαν απεργήσει το Γενάρη και Φλεβάρη, φέτος.

«Οι αυθαιρεσίες, η τρομοκρατία και οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στην "Αθηναϊκή Οικογενειακή Αρτοποιία FERRO" έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα πρέπει πλέον να αναλογιστούν σοβαρά τις ευθύνες τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ.

Η εργοδοσία, επισημαίνει, «οφείλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους» και επιπλέον προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε τρεις στοχευμένες απολύσεις εργαζομένων που απήργησαν για τον ίδιο λόγο και στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα «ακόμη και από το 2015 και το 2016».

Σε μια μέρα παράγουν περισσότερα από το μισθό ενός μήνα...

Στο δικαστήριο το αίτημα της εργοδοσίας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική απορρίφθηκε.

Ωστόσο η εκδίκαση, όπως επισημαίνει το ΕΚΛ, αποκάλυψε «αρκετές πλευρές για το καθεστώς που βιώνουν οι εργαζόμενοι (...) Αποκαλυπτική και ιδιαίτερα χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η επίκληση της εταιρείας ότι παθαίνει ζημιά τουλάχιστον 60.000 ευρώ την ημέρα από μια 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, το κόστος των οποίων, σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας, δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι παράγουν σε μία μέρα περισσότερα από όσα είναι να πληρωθούν για ένα μήνα δουλειάς!

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική βέβαια ήταν η αναφορά στο δικαστήριο από την πλευρά του εκπροσώπου της εταιρείας ότι βασικό κριτήριο των απολύσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες ήταν η συμμετοχή στην απεργία, αλλά και η συγγενική σχέση εργαζόμενου με συνδικαλιστικό στέλεχος».

Σεκιουριτάδες και ανακάτεμα βάρδιας...

Μετά την απόρριψη της αίτησης, η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το ΕΚΛ, «άρχισε το ανακάτεμα στις βάρδιες και την άσκηση πίεσης προς τους εργαζόμενους με τηλεφωνήματα, ενώ παράλληλα από νωρίς τα ξημερώματα ομάδα σεκιούριτι τοποθετήθηκε στην πύλη του εργοστασίου. Δηλαδή, την ώρα που η εταιρεία επικαλείται ότι δεν έχει χρήματα να δώσει στους εργαζόμενους, βρίσκει να πληρώσει ιδιωτική φρουρά για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

Παρά τις μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι βγαίνουν νικητές και πιο αποφασισμένοι από μία ακόμη μάχη που έδωσαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά της εταιρείας για καταβολή δεδουλευμένων την Παρασκευή 8 Μάρτη.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων που υπέστησαν δίωξη γιατί διεκδίκησαν το δικαίωμα να πληρωθούν για τον ιδρώτα τους.

Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η τοπική και περιφερειακή υπηρεσία του ΣΕΠΕ να εφαρμόσει αυτά που προβλέπει η νομοθεσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ