Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Προβληματισμοί για τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση»

Εκδήλωση της ΚΝΕ στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φλεβάρη εκδήλωση με θέμα την «4η Βιομηχανική Επανάσταση» από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον δεκάδες φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, καθώς και απόφοιτοι μηχανικοί και καθηγητές του Πολυτεχνείου και εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

«Οι νέες καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες της ανθρώπινης εργασίας απαιτούν καινοτόμες σχέσεις», ξεκαθάρισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Πρόσθεσε πως σήμερα είναι «περισσότερο επίκαιρη από ποτέ» η ανάγκη, «η εργατική τάξη, που σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί όλη την τεράστια παραγωγική μηχανή» να την πάρει εξολοκλήρου στα χέρια της, να πετάξει το παλιό, τους ομίλους, το κεφάλαιο, το αστικό κράτος και να φτιάξει το καινούργιο.

Ο Γ. Λιονής αναφέρθηκε στο τεχνικό και το οικονομικό περιεχόμενο της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης», εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σημασία αυτών των αλλαγών στα μέσα παραγωγής ως μια έκφραση ενός νέου επιπέδου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, εκφράζοντας μια ανώτερη ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας σε κοινωνικό επίπεδο.


Στη συνέχεια, επισήμανε ορισμένους μύθους με τους οποίους η αστική σκέψη αντιλαμβάνεται το ζήτημα της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης». Μίλησε για το μύθο του «τέλους της εργασίας» λόγω των τεχνολογικών αλλαγών, επισημαίνοντας πως αιτία της ανεργίας δεν είναι τα μέσα παραγωγής, αλλά η καπιταλιστική σχέση. Αναφέρθηκε στο μύθο των μηχανικών, τεχνικών και επιστημόνων που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, υπενθυμίζοντας πως η ανάγκη του κεφαλαίου για αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης δεν αφήνει απέξω τη διανοητική μισθωτή εργασία, ενώ στάθηκε στη μείωση των εισοδημάτων μηχανικών και επιστημόνων την τελευταία 20ετία, υποστηρίζοντας πως το μέλλον που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός για τη σύγχρονη μισθωτή διανόηση δεν είναι ρόδινο. Τέλος, στάθηκε στην αδυναμία των νέων τεχνολογιών να δώσουν λύση στο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που έχει ο καπιταλισμός. Σημείωσε πως αντίθετα με αυτήν την πρόβλεψη, σε συνθήκες καπιταλισμού, η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας τελικά οδηγεί σε πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους, όπως είχε προβλέψει ο Καρλ Μαρξ 150 χρόνια νωρίτερα.

Αναλύοντας τις αιτίες του προβλήματος, σημείωσε πως «η καταφανής αναντιστοιχία ανάμεσα στις τεράστιες δυνατότητες της εποχής σήμερα λόγω και των νέων μέσων παραγωγής για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και η αδυναμία κάλυψής τους από τον καπιταλισμό αντανακλά τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής σχέσης και την αδυναμία της να παίξει σήμερα ουσιαστικό προωθητικό ρόλο στην ανάπτυξη των μέσων παραγωγής».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους που προκάλεσαν πλούσια συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ