Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
Ενωσαν τις φωνές τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, μπροστά στην είσοδο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η μεγάλη συναυλία στήριξης στον αγώνα των ηθοποιών για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η συναυλία διοργανώθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, με τη στήριξη του Σωματείου Πάσης Φύσεως Εργαζομένων του ΚΘΒΕ, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Παραρτήματός του στη Βόρεια Ελλάδα.

Στη συναυλία συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και πλήθος κόσμου, που πήγε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον πολύμηνο αγώνα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για ένα Κρατικό Θέατρο όπου θα είναι εξασφαλισμένες όλες οι προϋποθέσεις σε χρηματοδότηση, υποδομές, ειδικευμένο προσωπικό για την απρόσκοπτη, ανεμπόδιστη λειτουργία του. Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Εκεί, στο πλευρό των αγωνιζόμενων ηθοποιών βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος σημείωσε σε δήλωσή του: «Οταν γίνεται λόγος για το ΚΘΒΕ, με την τεράστια πολιτιστική προσφορά του, στην πόλη μας, ουσιαστικά γίνεται λόγος για τους συντελεστές του, τους εργαζόμενους και τους ηθοποιούς του. Βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον δίκαιο αγώνα τους, να υπογράψουν ΣΣΕ με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και μέσα και έξω από τη Βουλή για να ενισχύσει τον δίκαιο αγώνα τους. Ηδη έχουμε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή και θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ, στην ομιλία του ανέφερε:

«Η παρουσία σας σήμερα, το καθημερινό θερμό χειροκρότημα του κοινού στην ανάγνωση της ανακοίνωσής μας στο τέλος των παραστάσεων, η αλληλεγγύη 30 σωματείων της περιοχής, των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, τα ενθαρρυντικά μηνύματα του κόσμου που φτάνουν στ' αυτιά μας με κάθε τρόπο καθημερινά, μας γεμίζουν κουράγιο, δίνουν δύναμη στον αγώνα μας για τη διατήρηση των δικαιωμάτων μας μέσα από την υπογραφή ΣΣΕ.

Η κυβέρνηση της πρώτη φορά "αριστεράς" επιδιώκει να φέρει και σ' εμάς έτοιμες εργασιακές ρυθμίσεις μέσω του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που θα οριοθετούν τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις του κλάδου και θα είναι πολύ χειρότερες από τις συμβάσεις που είχαμε και διεκδικούμε. Στο σχέδιό τους η σύμβασή μας και ο αγώνας μας είναι εμπόδιο. Γι' αυτό και χτυπούν τον αγώνα μας με λασπολογίες, ψέματα, με ολομέτωπη επίθεση στο σωματείο μας, με προτάσεις που μετέτρεπαν τη σύμβασή μας σε κουρελόχαρτο.

Τώρα επιδίδονται και σε εκκαθαρίσεις, προσωπικούς εκβιασμούς, τρομοκρατία κ.ά. Τακτικές που ακολουθεί η εργοδοσία παντού, τις έφεραν κι εδώ, σε έναν φορέα Τέχνης και Πολιτισμού, και με τη στάση τους, διοίκηση και κυβέρνηση τον έχουν μετατρέψει σε γαλέρα.

Ομως ο αγώνας μας για ΣΣΕ είναι αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια. Είναι αγώνας για την ίδια την τέχνη. Είναι αγώνας δίκαιος, γι' αυτό και θα κερδηθεί».

Επί σκηνής, με τον δικό τους μελωδικό τρόπο, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους οι καλλιτέχνες: Κώστας Πρατσινάκης, Γιώργος Αετόπουλος, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη, Κώστας Καρμπάς, Ανθή Τατσιούλη, Αλέκος Κυζιρίδης, Μίλτος Τσαλιγόπουλος, Παναγιώτης Καραδημήτρης, Μιχάλης Καλαϊτζής, Μανώλης Πορφυράκης, Κωνσταντίνος Γκούβας, Γιάννης Κουλούσιας, Κώστας Ματσίγκος, Αντώνης Κουμανδράκης, Νώντας Μαντής, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Σοφία Νάτσιου, Πάνος Ζώης και Γιώργος Φωκάς. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε με τον δικό του καυστικό λόγο και ο Διογένης Δασκάλου, των MONIE & MONIE CONNIENTE.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους χώρους στο Θέαμα - Ακρόαμα»(12/6/2019)
Καταγγέλλει την τρομοκρατία στους εργαζόμενους στο ΚΘΒΕ(24/4/2019)
Σήμερα η κινητοποίηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη(12/4/2019)
Συνέχεια των στάσεων στο ΚΘΒΕ(31/1/2009)
Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας(10/3/2000)
Σε αγωνιστική αναμονή οι ηθοποιοί(4/3/2000)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ