Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ «ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ» ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τραγούδια για τους αγώνες που έρχονται...

«Ας τραγουδήσουμε παρέα για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, γιατί η εργατική τάξη και ο λαός μόνο με τους αγώνες τους θα κατακτήσουν το δίκιο τους». Με αυτά τα λόγια καλωσόρισαν τους νέους και τις νέες που γέμισαν το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ τα μέλη του αγαπημένου συγκροτήματος «Υπεραστικοί». Και τα λόγια έδωσαν τη θέση τους στο τραγούδι.

«Μες στα σπαράγματα ενός κόσμου που αλλάζει, γεννιέται ορίζοντας για μια ζωή καινούρια. Του Ουλιάνοφ, του Ερνέστο και του Αρη, γιος και αδερφός και δε θα μείνω στα τραγούδια...». Τραγούδια δικά τους, αλλά και τραγούδια μεγάλων δημιουργών, τραγούδια ενάντια στην κοινωνική αδικία, στην εκμετάλλευση και τον φασισμό. Τραγούδια για τους αγώνες, αλλά και γι' αυτούς που έχουμε μπροστά μας, τραγούδια που γεμίζουν δύναμη, πείσμα και αισιοδοξία.

Και όσο περνούσε η ώρα, οι μουσικοί και οι νέοι έγιναν μια μεγάλη παρέα σμίγοντας τις φωνές τους. Μία από τις πολλές στιγμές που μπορούμε να ξεχωρίσουμε ήταν εκείνη που ακούστηκε το γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος «Του Αδόλφου τα εγγόνια», το οποίο τραγουδήθηκε με μια φωνή από το κοινό και τους καλλιτέχνες. Το χειροκρότημα στο τέλος ιδιαίτερα θερμό. Η βραδιά δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο, παρά με το συγκρότημα να παίζει ασταμάτητα αντάρτικα τραγούδια: Τον «Υμνο του ΕΛΑΣ», «Μαλλιά Σγουρά», «Ηρωες», τον «Υμνο του ΕΑΜ» και, τελευταίο, κάτι σαν υπόσχεση, το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».


Τα μέλη του συγκροτήματος ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση και ανανέωσαν το ραντεβού «στις επόμενες μάχες, στους αγώνες που είναι μπροστά!». Στο τέλος της συναυλίας, δόθηκαν ευχαριστήρια αναμνηστικά σε κάθε μέλος του συγκροτήματος από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ. Πρόκειται για ανατυπώσεις έργων από το λεύκωμα που είχε κυκλοφορήσει προς τιμήν του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (15 - 20 Μάη του 1978) με τίτλο: «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου και τη χαρακτική του Α. Τάσσου».

Το πλούσιο πρόγραμμα του Στεκιού για το μήνα Μάρτη συνεχίζεται ως εξής:

Την Παρασκευή 15 Μάρτη, στις 21.00, νέοι καλλιτέχνες από το χώρο του hip hop ενώνονται μαζί για ένα μοναδικό live στη σκηνή του Στεκιού: Dafon, Frank, το Σφάλμα και live band. Θα ακολουθήσει DJ set με τον Drugitiz.

Οι καλεσμένοι του Στεκιού παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ακουστική πρόταση. Οι παραγωγές τους είναι ένα μείγμα από αφροαμερικανικούς hip hop ρυθμούς, boom bap, electro και δείγματα παρμένα από κλασική μουσική μέχρι funk και blues, με στίχο που δεν αρκείται να περιγράφει, ούτε να φιγουράρει, αλλά διεκδικεί να σε βάλει να σκεφτείς...

Την Τρίτη 19 Μάρτη, στις 19.00, εκδήλωση - γνωριμία με το έργο του ποιητή Φώντα Λάδη, «Εμείς που πάμε κόντρα στο χειμώνα». Θα παρευρεθεί ο ίδιος ο δημιουργός απευθύνοντας χαιρετισμό. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τα ποιήματα του Φ. Λάδη έχουν μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες, μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα, στον καθημερινό αγώνα, στις απεργίες, στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έχει σκοπό να γνωρίσει, ειδικά στη νεολαία, το σύνολο του έργου του Φώντα Λάδη. Ενός δημιουργού πολυγραφότατου, που ασχολείται πολύπλευρα με την καθημερινή ζωή της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 21.00, θα ανέβει η θεατρική παράσταση «Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» από την ομάδα «Εκτός Σχεδίου».

Το έργο έχει ως αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του «ζωτικού χώρου» (Lebensraum), σύμφωνα με την οποία ένας λαός δικαιούται να επεκταθεί σε ξένα, κοντινά ή και μακρινά εδάφη, όταν τα θεωρεί αναγκαία για δημογραφικές, φυλετικές, αμυντικές ή οικονομικές του ανάγκες. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε ένα «πείραμα» πάνω στη σκηνή. Αν και από την αρχή αποκαλύπτονται μόνο δύο πρωταγωνιστές - ο χειριστής του πειράματος και ο εθελοντής, που προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής - ο θεατής σύντομα ανακαλύπτει ότι στόχος του πειράματος είναι το δικό του μυαλό ή - ακόμα καλύτερα - τα όρια του «ζωτικού χώρου» του μυαλού του...

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης. Σκηνοθεσία: Σήφης Πολυζωίδης. Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Γεροκομής - Σήφης Μανταδάκης. Πρωτότυπη μουσική: Φίλιππος Περιστέρης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org