Τρίτη 5 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές στην Κρήτη

Κατεστραμμένη γέφυρα στα Χανιά
Κατεστραμμένη γέφυρα στα Χανιά
«

Η έκταση των καταστροφών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, και όχι να αφήνουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση το λαό στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Αν και οι ελλείψεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια από το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Κρήτης, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης».

Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε Eπίκαιρη Eρώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή τους νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές στο νησί από τα καιρικά φαινόμενα. Την Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Στέλιος Ορφανός, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε αυτήν αναφέρεται ότι είναι «απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης, του περιφερειάρχη Κρήτης και των δημάρχων. Αποποιούνται τις ευθύνες τους και πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο, επικαλούμενοι το νομικό πλαίσιο που διέπει τα όρια των ευθυνών. Οταν πνίγεται κόσμος, όταν καίγεται κόσμος, κοιτάς πώς άμεσα και αποτελεσματικά θα επιστρατευτούν όλοι οι πυλώνες του κράτους, σε συνεργασία μεταξύ τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσεις τα επικίνδυνα φαινόμενα».

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι καταστροφές, που ήταν θέμα χρόνου να συμβούν, θα μπορούσε να αποτραπούν. Γι' αυτό το ζήτημα αναφέρεται ότι «το Νοέμβρη του 2017 στη Βουλή είχαμε προκαλέσει συζήτηση ως ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στα Χανιά, στην ίδια περιοχή που και τώρα επλήγη. Και είχαμε επιστήσει την προσοχή στην κυβέρνηση τότε και στον αρμόδιο υπουργό, τον Π. Σκουρλέτη, ότι από το Γενάρη του 2017 υπάρχει Μελέτη - Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως έρχονται οι πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές».

Η μελέτη αυτή «κάνει ιδιαίτερη αναφορά - διαπιστώσεις για τα μπαζωμένα ρέματα στο δήμο Πλατανιά (και κυρίως στον Ταυρωνίτη και τον Κερίτη), τα οποία έχουν κατά καιρούς δημιουργήσει πολλά προβλήματα από υπερχειλίσεις της φυσικής κοίτης τους, ιδίως στους παραλιακούς οικισμούς του δήμου (Κολυμπάρι, Ραπανιανά, Καμισιανά, Γεράνι, Μάλεμε, Πλατανιά). Είναι οι περιοχές - και όχι μόνο - που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες. Το ίδιο για την περιοχή στον Κλαδισσό ποταμό στο δήμο Χανίων, ένα από τα σημεία της καταστροφής τον Οκτώβρη του 2017 (...) Κάνει επιπλέον αναφορά για καταπατήσεις, κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ "τραυματισμό" τους από μεγάλα οδικά έργα πάνω στην κοίτη των χειμάρρων, ανυπαρξία έργων στη λεκάνη απορροής του Ταυρωνίτη (...) Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πλημμυρών. Η μελέτη και οι προειδοποιήσεις δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Κρήτης και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής».

Εργα που δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται επίσης ότι «οι καταστροφικές πλημμύρες αναδεικνύουν μεταξύ άλλων τον άναρχο - αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οικιστική αναρχία, αυθαίρετη και πυκνή δόμηση, μπάζωμα δεκάδων έως εκατοντάδων ρεμάτων, δραστικός περιορισμός ελεύθερων χώρων. Ανυπαρξία ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Εργα γίνονται, αλλά όχι με κριτήριο την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, όπως π.χ. έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας των δασών.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, και από κοντά και η Περιφέρεια και οι δήμοι της Κρήτης, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, των "αναπτυξιακών" συνεδρίων που έστηναν το προηγούμενο διάστημα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η παντελής έλλειψη για χρηματοδοτήσεις αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων πολιτικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα σε μονοπωλιακούς ομίλους για έργα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και χρυσοπληρώνει για τη χρήση τους ο λαός...

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε τι μέτρα θα πάρετε ως Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων και πώς θα τοποθετηθείτε απέναντι στην κυβέρνηση, που ανακοίνωσε τη διάθεση 10 εκατ. ευρώ, όταν δικές σας δημόσιες δηλώσεις (σ.σ. αναφέρεται στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Σ. Αρναουτάκη) εκτιμούν τις ζημιές σε ύψος άνω των 100 εκατ. ευρώ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για άλλη μια φορά στο έλεος της κακοκαιρίας και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων(10/11/2020)
Η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας έφερε ξανά καταστροφές(24/6/2020)
Nα σταματήσουν τα καταστροφικά για τα ρέματα έργα(21/11/2019)
Ο λαός να τιμωρήσει και στην κάλπη τους υπεύθυνους για τις καταστροφές στην Κρήτη(2/3/2019)
Κίνδυνος για πλημμύρες σε περιοχές του Ηρακλείου(2/2/2018)
Ο εργατόκοσμος στα Δυτικά και τον Πειραιά μετράει πληγές...(26/10/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org