Σάββατο 2 Μάρτη 2019 - Κυριακή 3 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις δικαστικές διώξεις αγωνιστών

Συλλαλητήριο καταδίκης της τακτικής ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της, οργάνωσαν την Παρασκευή 1/3 έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Θυμίζουμε ότι χτες πραγματοποιήθηκαν δύο δίκες στη Λάρισα, με κατηγορούμενους συνδικαλιστικά στελέχη του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

Στην πρώτη κατά σειρά δίκη, που είχε ως κατηγορουμένους δύο στελέχη του ΠΑΜΕ - τους Τάσο Τσιαπλέ και Βαγγελιώ Λίτσα, πρόεδρο και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αντίστοιχα - και οκτώ εργαζόμενους (οι πέντε πρώην) του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» για απεργιακές κινητοποιήσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση το 2015, με κύριο αίτημα την καταβολή απλήρωτων δεδουλευμένων πολλών μηνών, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική.

Η δεύτερη δίκη, με κατηγορουμένους οκτώ μέλη ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων - ανάμεσά τους τον Ρ. Μαρούδα και τον Κ. Τζέλλα, μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων - και άλλους δύο αγρότες, με την κατηγορία ότι παρότρυναν τους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας που στήθηκε στις 28/1, διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 7/3.

Στη διάρκεια της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης επέμειναν ιδιαίτερα στην πρωτοφανή μεθόδευση της συγκεκριμένης δικαστικής δίωξης, που όπως είπαν στόχο είχε να αποτραπούν τα μπλόκα εν τη γενέσει τους. Με τις ερωτήσεις τους έφεραν σε δύσκολη θέση τον αστυνομικό μάρτυρα κατηγορίας, αλλά και την εισαγγελέα της έδρας Αικ. Παπαϊωάννου, η οποία ήταν και η εισαγγελέας που συνέταξε το κατηγορητήριο. Παράλληλα, κατήγγειλαν ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στη δικογραφία μπήκαν νέα έγγραφα ακόμα και λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη.

Στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες υπεράσπισης, αφού τόνισαν ότι οι αποφάσεις για το περιεχόμενο, το χρόνο και τη μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων παίρνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, κατήγγειλαν ότι οι ευθύνες για τις δικαστικές διώξεις ανήκουν στην κυβέρνηση. Απαντώντας χαρακτηριστικά στην ερώτηση της εισαγγελέα αν συμφωνεί με την «παραβίαση του νόμου» από τους αγρότες, ο μάρτυρας Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ρώτησε με τη σειρά του: «Τους εμποροβιομήχανους που κλέβουν το μόχθο μας και τις κυβερνήσεις που μας εξαπατούν με τις υποσχέσεις τους γιατί δεν τους δικάζετε; Αν συμμετέχοντας στα μπλόκα για την επιβίωσή μας παρανομούμε, τότε γιατί δεν κάθεται μαζί μας στο εδώλιο και ο σημερινός πρωθυπουργός, που το 2013 ήταν μαζί μας στα μπλόκα;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ