Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Το μνημόνιο «πέθανε», ζήτω οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η εποπτεία!

INTIME NEWS

Οι αντιλαϊκές εκκρεμότητες της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του επιτρόπου Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, στην Αθήνα, όπου χτες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, κάνοντας καθαρό πως η υλοποίηση όλων των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την απόσπαση της «εμπιστοσύνης των αγορών». Αλλωστε και αργότερα μιλώντας στη Βουλή συνέστησε στα κόμματα του κεφαλαίου η προεκλογική περίοδος να μην τα κάνει «να χάσουν τον στόχο τους, την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ θετική, όμως χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες».

Η συζήτηση με τον πρωθυπουργό επικεντρώθηκε στα δύο «εναπομείναντα μεγάλα ζητήματα», όπως δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και στο ξήλωμα της όποιας προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τον επίτροπο, σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να προχωρήσει», ενώ για τον νόμο Κατσέλη δήλωσε πως έχουν «κοινή άποψη» με τον Αλ. Τσίπρα ότι «τα κριτήρια πρέπει να επικεντρωθούν σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», «δείχνοντας» ως τέτοιους τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ένταση των εκβιασμών και τους πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα.

Το κλείσιμο αυτών των ζητημάτων, όπως είπε, είναι προϋπόθεση για να επιστραφούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονα θα αποτελέσει «ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Απ' την πλευρά του, ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απ' το γεγονός ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις και η εποπτεία είναι εδώ και προμηνύουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο πλαίσιο κάποιου μνημονίου, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές». Προσθέτοντας, πάντως, με νόημα ότι κυβέρνηση και Κομισιόν βρίσκονται «σε αγαστή συνεργασία» και εργάζονται με «κοινό στόχο να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», στόχος που αυτομάτως μεταφράζεται σε διαιώνιση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Κόμπασε για «τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε το προηγούμενο διάστημα» και που τώρα «είμαστε στη θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματά μας», παραπέμποντας στην «απόδοση της οικονομίας και αυτά τα πολύ θετικά σημάδια».

Στην αντιφώνησή του, ο Π. Μοσκοβισί απένειμε για πολλοστή φορά τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις, αναφέροντας ότι «η πρόθεσή μας και προσωπικά η δική μου, είναι να οικοδομήσουμε το success story μαζί με την Ελλάδα». Μην αφήνοντας αμφιβολία για τη συνέχιση της εποπτείας πρόσθεσε «τώρα, εμείς κάνουμε μια απογραφή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, 16 που πρέπει να γίνουν και 30 που έχουν ολοκληρωθεί και εργαζόμαστε μαζί για να οριστικοποιήσουμε και τις τελευταίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ