Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συναντήσεις για διεύρυνση των «ευκαιριών» για το κεφάλαιο

Επισπεύδει η κυβέρνηση την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών σε όλα τα πεδία, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση των διμερών μπίζνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη μετέβη στα Σκόπια ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Ι. Μπράχο, για συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Μετά τη συνάντηση η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Σκοπός της συζήτησης ήταν να εξεταστούν οι δυνατότητες αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους ανωτέρω τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα διασυνοριακής συνεργασίας που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΙΡΑ της ΕΕ».

«Η πρόοδος στη μεταξύ μας επικοινωνία και στην οικονομική συνεργασία σηματοδοτεί τη νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο όφελος από την πρόοδο στις πολιτικές μας σχέσεις», ανέφερε ο Οσμάνι στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για στήριξη και υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής των Πρεσπών και ανοίγματος συνοριακής διόδου στην τοποθεσία «Μάρκοβα Νόγκα».

Επισήμως, «στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας, με τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία θα βοηθήσει τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στην προετοιμασία της δημόσιας διοίκησης και των άλλων τμημάτων της διαπραγματευτικής δομής για την επιτυχή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αρχών της Β. Μακεδονίας.

Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον γγ του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Βίκτορ Ντίμοφσκι. Μετά από τη συνάντηση το ΥΠΕΞ της γείτονα εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «εξετάστηκαν οι δυνατότητες προώθησης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας» και ότι «επ' αυτού συμφωνήθηκε η προετοιμασία ενός Σχεδίου Δράσης».

«Πρωτεύουσα» για τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή

Να σημειωθεί ότι και ο υφυπουργός των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, που βρίσκεται στην Ελλάδα για «σειρά επαφών», σε συνάντηση που είχε με ομάδα συγκεκριμένων δημοσιογράφων, προς διάχυση της γραμμής των ΗΠΑ, ανάμεσα στα άλλα που σημείωσε σχετικά με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (βλέπε και θέμα σε διπλανή σελίδα), αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες» που γεννά η συμφωνία για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σημειώνοντας πως «η συμφωνία των Πρεσπών θα προσφέρει προβλεψιμότητα και ασφάλεια», και τόνισε ότι αυτό θα γίνει περισσότερο ορατό όταν η Βόρεια Μακεδονία ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και αρχίσει να εναρμονίζει τις πρακτικές και τα πρότυπά της με αυτά της ΕΕ, με τις κατάλληλες δηλαδή καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

«Για έναν διεθνή επενδυτή με πολλά χρήματα που ψάχνει ένα μέρος να επενδύσει τα λεφτά και θέλει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της βαλκανικής αγοράς, το πιο ελκυστικό μέρος θα είναι η Θεσσαλονίκη» είπε, συμπληρώνοντας πως είναι «η πρωτεύουσα των Βαλκανίων», γιατί, όπως είπε, έχει τις υποδομές, τις διασυνδέσεις, εύκολη πρόσβαση και τώρα πολιτικές σχέσεις με τους βόρειους γείτονες, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των «στρατηγικών» υποδομών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται πιέσεις από ΗΠΑ - ΕΕ για το ευρωατλαντικό σχέδιο(2023-01-27 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο μπίζνες και ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί(2021-11-03 00:00:00.0)
Σε Αλβανία και Μαυροβούνιο ο Τσαβούσογλου(2020-02-12 00:00:00.0)
Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Β. Μακεδονίας(2019-11-09 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση χτες στην Αθήνα(2018-11-02 00:00:00.0)
Μεσολάβηση της Γερμανίας ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ(2017-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ