Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το Κογκρέσο «μπλόκαρε» την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το τείχος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μέτρο που ακυρώνει την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για το τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Μάλιστα, δεκατρείς Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν την πρόταση των Δημοκρατικών.

Με 245 ψήφους υπέρ έναντι 182 κατά, η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ περί «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στην περιοχή των συνόρων, που δικαιολογεί την αξιοποίηση κονδυλίων που το Κογκρέσο είχε κατανείμει για άλλους σκοπούς προκειμένου να ανεγερθεί το τείχος.

Το κείμενο θα τεθεί τώρα σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν μεν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά ενδέχεται επίσης να εγκριθεί, με δεδομένες τις επιφυλάξεις κάποιων στελεχών των Ρεπουμπλικανών. Ο Ντ. Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο στην περίπτωση που το μέτρο φτάσει εντέλει σε αυτόν. Για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο, χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Επίσης, το αμερικανικό Κογκρέσο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του νομοσχέδιο για επιβολή νέων, ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ συντάκτες του είναι οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές. Μεταξύ άλλων, προβλέπει κυρώσεις σε όλα τα ξένα ενεργειακά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν ρωσικές κρατικές εταιρείες, όπως και σε έργα που σχετίζονται με την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτός της ρωσικής επικράτειας, στα οποία συμμετέχουν ρωσικές εταιρείες, αλλά και κυρώσεις σε 24 πράκτορες της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), οι οποίοι έχουν εμπλακεί - θεωρούν οι ΗΠΑ - στο επεισόδιο στον πορθμό του Κερτς.

Στο μεταξύ, χτες ο επί σειρά ετών δικηγόρος του Ντ. Τραμπ, Μάικλ Κοέν, κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου σχετικά με το υποτιθέμενο κατασκευαστικό επιχειρηματικό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου στη Ρωσία, για το οποίο ο δικηγόρος είχε δώσει ψευδείς καταθέσεις παλιότερα στο Κογκρέσο. «Μου είπε (σ.σ. ο Τραμπ) με τον τρόπο του ότι θα έπρεπε να πω ψέματα», είπε χτες ο Κοέν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ