Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ
Συνομιλίες για ευρωπαϊκή βιομηχανική και εξωτερική πολιτική

Κοινές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ διαπραγματεύονται Γαλλία και Γερμανία για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Εμ. Μακρόν χτες στο Παρίσι

Copyright 2019 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Εμ. Μακρόν χτες στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η μεταρρύθμιση της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ, ώστε τα ισχυρότερα ευρωπαϊκά μονοπώλια να αντεπεξέλθουν στον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.), βρέθηκε στο επίκεντρο των χτεσινών συνομιλιών της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 - 22 Μάρτη, ο Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη» για τις επιθυμητές μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική. Γαλλία και Γερμανία θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού, ώστε να επιτρέπονται μεγαλύτερες συγχωνεύσεις ευρωπαϊκών ομίλων, καθώς τα «μεγέθη» σε Κίνα και ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερα. Θυμίζουμε την πρόσφατη απόρριψη, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, της συγχώνευσης της γερμανικής «Siemens» και της γαλλικής «Alstom» στον κλάδο των σιδηροδρόμων.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη παρουσιάσει τη «γερμανική βιομηχανική στρατηγική 2030», όπου περιλαμβάνεται μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ την περασμένη Τρίτη η καγκελάριος, απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Ασία, προέταξε την ανάγκη «πολιτική και επιχειρήσεις να αναπτύσσουν στο εξής από κοινού στρατηγικά σχέδια».

Ο Μακρόν και η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής θα πιέσουν για περαιτέρω ενιαία στάση της ΕΕ στην εξωτερική και αμυντική πολιτική. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους, συμπεριλαμβανομένων μιας γαλλο-γερμανικής βιομηχανίας όπλων και μιας κοινής στάσης όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων. Ωστόσο απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς θα επιλυθεί η διαμάχη για τη μονομερή γερμανική απαγόρευση εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, η οποία αποκλείει επίσης κοινά σχέδια με Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία.

Μπροστά στον οξυμένο ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις Γαλλία και Γερμανία εμφανίστηκαν να επιδιώκουν (προσωρινούς) συμβιβασμούς στις μεταξύ τους αντιθέσεις: «Χρειάζονται κοινές απαντήσεις στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση, στη μετανάστευση, στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης ή της κλιματικής αλλαγής (...) Εχουμε την εμπειρία ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να δράσει αν Γερμανία και Γαλλία συναντηθούν με κοινές ιδέες», τόνισε η Αγκ. Μέρκελ. «Η γαλλο-γερμανική σχέση είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμ. Μακρόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ