Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Ενας ακόμα θάνατος εργαζόμενου σε δημοτική υπηρεσία

Ενας ακόμη εργαζόμενος σε δημοτική υπηρεσία βρήκε το θάνατο την ώρα της δουλειάς, σε έναν κλάδο που μετρά μόνο τα τελευταία 3 χρόνια 60 νεκρούς και 70 σοβαρά τραυματισμένους στους δήμους όλης της χώρας.

Πρόκειται για τον Σωτήρη Μπραχάλα, υπάλληλο της Γεωπονικής Υπηρεσίας του δήμου Τρικκαίων, πατέρα ενός παιδιού, ο οποίος, χτες το πρωί, τραυματίστηκε θανάσιμα από ηλεκτροπληξία, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής κλαδιών δένδρων στο χωριό Ρίζωμα, το κοπτικό μηχάνημα που χειριζόταν ήρθε σε επαφή με καλώδιο της ΔΕΗ. Ο υπάλληλος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σε ανακοίνωσή της για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Τρικκαίων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου.

Παράλληλα υπογραμμίζει:

«Η ραγδαία αύξηση των θανάτων στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου των δήμων τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλώς "ατυχήματα". Ολα τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι εργοδοτικά εγκλήματα. Ετσι, και η τραγική απώλεια του συμπολίτη μας Σωτήρη δεν είναι αποτέλεσμα "σύμπτωσης" ή "κακιάς στιγμής". Είναι αποτέλεσμα τεράστιων και εγκληματικών ευθυνών των πολιτικών (κυβέρνησης και δημοτικής αρχής) και διοικητικών προϊσταμένων του.

Μια σειρά από σοβαρές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της "μοιραίας" εργασίας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, αφού:

-- Στο σημείο δεν υπήρχε η ενδεδειγμένη παρουσία προϊσταμένου ή επόπτη, καθώς η εργασία γινόταν πολύ κοντά σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.

-- Δεν είχαν προβλεφθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για διακοπή του ρεύματος κατά τη διάρκεια των εργασιών.

-- Υπήρχε έλλειψη εξατομικευμένων μέσων προστασίας».

Τα παραπάνω, τονίζει, «έρχονται να προστεθούν στην εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, στα κακοσυντηρημένα παλιά και επικίνδυνα οχήματα, στα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας, στη συνειδητή διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ολα αυτά δημιουργούν το εκρηκτικό μείγμα για τα "εργατικά ατυχήματα".

Αυτή είναι η κανονικότητα που μας διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα έχει το θράσος να προχωρά και στην απένταξη των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου των δήμων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αυτή είναι "καινοτόμα πόλη" της δημοτικής αρχής, που το "πακέτο" το πληρώνουν οι εργαζόμενοί της ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή».

Και καταλήγει: «Δεν πάει άλλο! Τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο δήμο Τρικκαίων. Δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε, όπως το απαιτήσαμε σε πολλές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (...) παρότι δεν ίδρωσε το αυτί της δημοτικής αρχής. Φτάνει πια να θυσιάζονται ζωές στη λογική που βλέπει ως κόστος την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ