Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Με «φόρα» η κυβέρνηση για τις επόμενες «διευθετήσεις»

Αποφασισμένη να «τρέξει» μια σειρά από «διευθετήσεις» ειδικά σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία και το Κυπριακό εμφανίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα η κυβέρνηση, στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός ήταν πολύ σαφής, ξεκαθαρίζοντας στους εκπροσώπους των υπόλοιπων αστικών κομμάτων που έβαλαν θέμα ότι το 2019 είναι προεκλογική χρονιά και η κυβέρνηση δεν πρέπει να λάβει αποφάσεις που να δεσμεύουν την επόμενη, ότι «δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση πλειοψηφίας με συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Στις δηλώσεις του στον Τύπο αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένα στην Αλβανία και τις διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, λέγοντας ότι έχουν προηγηθεί συστηματική δουλειά και διαπραγματεύσεις και η κυβέρνηση «δεν θα τις απεμπολήσει», κι ενώ τα κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει ως στόχο την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ο υπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες από το τι συζήτησαν ιδιαιτέρως οι Τσίπρας - Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αγκυρα. Εδωσε δε και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών που θα ακολουθήσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, που, όπως είπε, στόχο είχε «την εξομάλυνση του κλίματος». Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα προβλέπει συνάντηση του γγ του ελληνικού ΥΠΕΞ με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας άμεσα, συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου για έναρξη των λεγόμενων διερευνητικών επαφών και τον εμπλουτισμό των περιβόητων ΜΟΕ. Τέλος, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη.

Συζήτηση έγινε και για το Κυπριακό καθώς την Τρίτη ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντήσει την Αμερικανίδα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το θέμα, κι ενώ δρομολογούνται εκ νέου τα διχοτομικά σχέδια για «διευθέτησή» του.

Τέλος, συζήτησαν και για τη Βενεζουέλα, με τον υπουργό να επιχειρεί και πάλι να καλύψει τις πλάτες που κάνει η κυβέρνηση στην επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνδιαμόρφωσε τη θέση της ΕΕ για «διέξοδο από την κρίση με το λαό της χώρας να εκφράζεται... με τίμιες εκλογές».

«Βγάζει δουλειά» για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, στο υπουργείο Εξωτερικών είχε πραγματοποιηθεί η κοπή της πίτας, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος στο χαιρετισμό του έκανε λόγο για «σημαντική δουλειά» που έβγαλε το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΞ συμβάλλοντας σε ό,τι παρουσίασε ο ίδιος ως «σημαντική αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές στερέωμα».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς τη «μια από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες συμφωνίες που θα σημαδέψουν την εξωτερική πολιτική του τόπου». Παράλληλα, δίνοντας κάποια στοιχεία της τρέχουσας ατζέντας, είπε ότι το τελευταίο διάστημα διαβουλεύτηκε συχνά με διπλωμάτες για τα Ελληνοτουρκικά, το Ενεργειακό, τα βαλκανικά ζητήματα κ.ά.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε τόσο «αναβαθμισμένο ρόλο διεθνώς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ