Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Υπόθεση κάθε εργαζόμενου η πάλη ενάντια στους εργατοπατέρες και την ωμή εργοδοτική παρέμβαση

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία «ΑΝΚΙ ΑΕ»... ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία «ΑΝΚΙ ΑΕ»... ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς
Συνδικάτα - μέτοχοι εταιρειών, συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται για τεράστια χρηματικά ποσά και αλλάζουν ΑΦΜ σαν ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν γίνει οι ίδιοι εργοδότες, διευθυντικά στελέχη της εργοδοσίας που κατεβαίνουν οι ίδιοι υποψήφιοι και εκλέγονται αντιπρόσωποι σε «συνδικάτα εργαζομένων», «σωματεία» - φαντάσματα, εξαφανισμένα από παντού, που όμως εμφανίζουν χιλιάδες ψηφίσαντες με την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας...

Οσο πλησιάζει το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και όσο προχωρούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται νέες πτυχές της προσπάθειας των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - ομάδα Βασιλόπουλου) να αλλοιώσουν με κάθε μέσο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, την πραγματική βούληση των εργαζομένων, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η αναβαθμισμένη και άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα.

Ο παράγοντας που διογκώνει και πολλαπλασιάζει αυτά τα φαινόμενα είναι ο ίδιος ο ρόλος που έχουν αναλάβει οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές: Η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, η διευκόλυνση της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, η οποία εντείνεται και στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης με όπλο το άθικτο μνημονιακό οπλοστάσιο, η υπονόμευση κάθε εργατικής κινητοποίησης που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, η επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς ενώ βαθαίνει η εργασιακή ζούγκλα, είναι καθήκοντα που αντικειμενικά σπρώχνουν τους εν λόγω συνδικαλιστές να φτάσουν στον πάτο του βαρελιού, μέσα στο οποίο έτσι κι αλλιώς κολυμπούσαν.


Γι' αυτό και η πάλη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη ενάντια στα στηρίγματά τους στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι υπόθεση που αφορά κάθε εργαζόμενο!

Συνδικάτα ΑΕ...

Ολο και περισσότερα στοιχεία που έρχονται στο φως, μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνουν ότι πλέον η σύμφυση των εργατοπατέρων με την εργοδοσία είναι τόσο βαθιά που σε πολλές περιπτώσεις συνδικάτα αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, την ίδια ώρα που εργοδότες και κορυφαία στελέχη τους αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση στο εργατικό κίνημα!

Στο δρόμο αυτό, διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που είναι άφαντες στις περιοχές ευθύνης τους, που δεν αναπτύσσουν την παραμικρή αγωνιστική δράση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, επιδεικνύουν, ωστόσο, μεγάλη δραστηριότητα όσον αφορά τις μπίζνες, μεταξύ άλλων ως μέτοχοι σε Ανώνυμες Εταιρείες, όπως οι κατά τόπους «Αναπτυξιακές Εταιρείες». Εκεί, μαζί με δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και εργοδοτικές οργανώσεις, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία για την ανάπτυξη της «βιώσιμης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας» και στην κατεύθυνση αυτή συνδιαχειρίζονται χρηματοδότηση και ευρωενωσιακά προγράμματα, όπως τα προγράμματα CLLD/LEADER.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, το οποίο συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αναπτυξιακής Κιλκίς ΑΕ» (ΑΝΚΙ) μαζί με δήμους της περιοχής, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Κιλκίς, καθώς και ορισμένες άλλες Ανώνυμες Εταιρείες. Πρόεδρος της ΑΝΚΙ ΑΕ είναι ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος είναι και αντιπρόσωπος στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων!

Αντίστοιχα, σε «Αναπτυξιακές Εταιρείες» συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Δράμας, το Εργατικό Κέντρο Εδεσσας - Αλμωπίας, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Μια άλλη μορφή τέτοιας δράσης είναι η μετατροπή των ίδιων των Εργατικών Κέντρων σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων και ανεργίας. Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (σε Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.α.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά Ινστιτούτα Εργασίας της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονται στη συνέχεια να είναι «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα σωματεία για να τους εμφανίσουν ως «ψηφίσαντες», έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ, συνήθως ως «σωματεία» Ιδιωτικών Υπαλλήλων...

Υπάρχουν μάλιστα και ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας: Οι ίδιες δυνάμεις που ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, άλλαξαν ΑΦΜ και ονομασία, έστησαν το «Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας» και τώρα ετοιμάζονται να έρθουν «ξεπλυμένοι από τις αμαρτίες τους» στο συνέδριο της ΓΣΕΕ!

...και εργοδότες - «συνδικαλιστές»

Αντίστοιχα χαρακτηριστική της σύμφυσης εργατοπατέρων - κεφαλαίου είναι η γνωστή πλέον περίπτωση του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου. Είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ και απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Παράλληλα με αυτές τις ιδιότητες, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», η οποία έχει στους σκοπούς της δραστηριότητες που αφορούν καζίνο, τυχερά παιχνίδια, ξενοδοχειακές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις κ.ά. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Καραγεωργόπουλου ήταν «να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους». Οι λόγοι της παραίτησής του από την εν λόγω θέση, μόλις λίγες βδομάδες πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ, και αφού είχε προηγηθεί η κατακραυγή από συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, είναι ευνόητοι...

Αλλο παράδειγμα ωμής παρέμβασης της εργοδοσίας είναι η ίδια η μακροσκελής κατάσταση ψηφισάντων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), στον οποίο είναι πρόεδρος ο συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Βασιλόπουλος. Οπως διαπιστώνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, στον σχετικό κατάλογο περισσεύουν τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ «MSC».

Ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα στελέχη που προσήλθαν στην κάλπη περιλαμβάνεται ο Γ. Σ., διευθυντής μάρκετινγκ της «Attica Group», γιος του αντιπροέδρου της επιχείρησης.

Το κωμικοτραγικό είναι πως ο πατέρας διατηρεί τη θέση του προέδρου στην εργοδοτική οργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ενώ ο γιος ψηφίζει στη συνδικαλιστική οργάνωση που υποτίθεται πως εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κλάδου της ναυτιλίας...

Από τον εν λόγω επιχειρηματικό όμιλο, το «κουκί» του στο σακούλι του ΠΑΣΕΝΤ... ως εργαζόμενος, έριξε και ο Η. Σ., μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της «Attica Group» όσο και της «Hellenic Seaways» (η δεύτερη έχει εξαγοραστεί από την πρώτη)! Ενα πρώτο «ξεσκόνισμα» στις λίστες ψηφισάντων αποκάλυψε άλλα 14 ονόματα διευθυντικών στελεχών των δύο προαναφερθέντων επιχειρηματικών ομίλων, από διευθυντές Εμπορικής Εκμετάλλευσης μέχρι διευθυντές Οικονομικών Τμημάτων, Αγορών και πάει λέγοντας, που έσπευσαν να πάρουν μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕΝΤ...

Χαρακτηριστικός, εξάλλου, για την ακόμα πιο απροκάλυπτη απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο χώρος των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο προχωρούσε ο έλεγχος των στοιχείων μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που πραγματοποιείται το τρέχον Σαββατοκύριακο, τόσο αυξανόταν ο αριθμός των διευθυντικών στελεχών που αποκαλύπτεται ότι συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες και έχουν μάλιστα εκλεγεί αντιπρόσωποι!

Το εργοδοτικό μόρφωμα που εμφανίζεται παραπλανητικά ως «σωματείο» με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής», μέλος της ΟΙΥΕ, είναι φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με καθοριστική επίδραση συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ (ομάδα Βασιλόπουλου). Πρόκειται για «σωματείο» - σφραγίδα, χωρίς καμιά δράση, αγνώστων διεύθυνσης και στοιχείων επικοινωνίας, αλλά στις αρχαιρεσίες του προσέρχονται να ψηφίσουν χιλιάδες εργαζόμενοι συνοδευόμενοι από ανθρώπους των εργοδοτών. Η συμμετοχή στις εκλογές επιβλήθηκε και παροτρύνθηκε από την εργοδοσία, από κεντρικά διευθυντικά στελέχη, από διευθυντές καταστημάτων, επόπτες, προσωπάρχες, περιφερειακούς διευθυντές. Και εδώ μάλιστα, στο ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία εμφανίζονται ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΟΙΥΕ...

Αδελφάκι του παραπάνω μορφώματος είναι ο λεγόμενος «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο» (ΠΑΣΥΕ). Και εδώ ακολουθήθηκε ο ίδιος μηχανισμός παρέμβασης της εργοδοσίας, που έλεγε στους εργαζόμενους όχι μόνο να ψηφίσουν, αλλά και τι να ψηφίσουν ή όχι. Και εδώ διευθυντικά στελέχη ψήφισαν και έφερναν «καροτσάκι» εργαζόμενους μαζί τους στην κάλπη, ενώ την επιμέλεια διεξαγωγής αυτής της παρωδίας είχε και πάλι ομάδα συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ψηφίζουν» και τα δέντρα, σε ανύπαρκτες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Μαζί με τα παραπάνω, σε πρωτόγνωρα επίπεδα «απογειώνονται» και οι «πατροπαράδοτες» για τους εργατοπατέρες μέθοδοι της νοθείας.

Σωματεία κυριολεκτικά ανύπαρκτα, εμφανίζουν σε αρχαιρεσίες ψηφίσαντες που ξεπερνούν ακόμα και τον αριθμό όλων των εργαζομένων στην περιοχή και τον κλάδο.

Ανεπανάληπτο είναι το Σωματείο Ξύλου και Οικοδόμων στο χωριό της Φαρκαδόνας, όπου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 787 οικοδόμοι μέσα σε λίγες ώρες σε καφενείο του Μεγαλοχωρίου και έχει βγάλει 39 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά, χωρίς καμία δράση και σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας, παρουσιάζουν αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό! Τέτοια είναι τα Εργατικά Κέντρα Αλμυρού, Φαρσάλων, Λακωνίας, Ελασσόνας, Φλώρινας, Κατερίνης, Καλαμάτας, Αλεξάνδρειας, Διδυμότειχου, Κιλκίς κ.ά.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, όπου οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προκειμένου να αλλοιώσουν την πραγματική βούληση των εργαζομένων, εμφάνισαν αντιπροσώπους που δεν είναι καν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και αντιπρόσωπους οι οποίοι αναδείχθηκαν από το εργοδοτικό μόρφωμα - «σωματείο» που στήθηκε στον όμιλο «IKOS» με την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας (μέτοχος είναι ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης). Να σημειωθεί ότι μεσοβδόμαδα το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής δικαίωσε τα σωματεία που είχαν προσφύγει ενάντια στην ίδρυση του εν λόγω εργοδοτικού «σωματείου», καταγγέλλοντας τη σύσταση «διομιλικού» σωματείου, κατά παράβαση του συνδικαλιστικού νόμου, που «διοικείται από στελέχη και προϊστάμενους του ομίλου, με στόχο να παρακάμψει τις νόμιμα συσταθείσες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεσκεπάζουν τις «αρχαιρεσίες» - παρωδία του «σωματείου» - μηχανισμού στην ISS(2019-07-23 00:00:00.0)
Στην εξέδρα(2019-03-27 00:00:00.0)
Δεν είδε, δεν άκουσε(2019-03-15 00:00:00.0)
Ατελείωτος ο κατάλογος της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης(2019-03-14 00:00:00.0)
«Σωματεία» πιασμένα στα πλοκάμια της εργοδοσίας(2019-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ