Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Συνάντηση Τραμπ - Κουρτς στον Λευκό Οίκο

Εμπόριο ΗΠΑ - ΕΕ, αγωγός «Nord Stream 2» και Μέση Ανατολή στον πυρήνα των συνομιλιών

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Με φόντο τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων αλλά και τις έντονες αντιδράσεις τους κατά του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», την Τετάρτη συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Η τελευταία επίσημη συνάντηση ηγετών των δύο χωρών ήταν πριν από 13 χρόνια, ενώ παράλληλα η Αυστρία διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Στις δηλώσεις πριν από την τετ-α-τετ συνάντηση των δύο ηγετών, ο Ντ. Τραμπ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την ΕΕ και επανέλαβε πως αν δεν επιτευχθεί μια δίκαιη εμπορική συμφωνία, θα επιβληθούν δασμοί και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. «Χάνουμε περίπου 151 δισ. στο εμπόριο με την ΕΕ. Είναι πολλά λεφτά. Και αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε.

Ο Σ. Κουρτς είπε πως η Αυστρία, όντας μια «μικρή, αλλά οικονομικά ισχυρή χώρα και μέλος της ΕΕ», χρειάζεται τη «διεθνή συνεργασία» και οι συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα αφορούν το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι συνομιλίες τους θα αφορούν διεθνή ζητήματα, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Κορέα και «πιθανώς η Ρωσία».

Η αυστριακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία περιλάμβανε τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι και τον σύμβουλο Ασφαλείας Τζον Μπόλτον.

Σχετικά με τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2», που θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία και μεταξύ των ευρωπαϊκών μονοπωλίων που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της κατασκευής του είναι και η αυστριακή OMV, ο Κουρτς υπερασπίστηκε το έργο ως «σωστό και σημαντικό για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Αυστρίας».

Την Τρίτη το βράδυ, ο Κουρτς συνομίλησε με τον Πομπέο, μεταξύ άλλων για τη Μέση Ανατολή (Ισραήλ - Παλαιστίνη), όπου ο Αυστριακός καγκελάριος χαιρέτισε τις «αμερικανικές πρωτοβουλίες» στο πλαίσιο των οποίων «οι ΗΠΑ επεξεργάζονται μια λύση και πιθανότατα θα υποβάλουν πρόταση μέσα στο εξάμηνο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανήγγειλε αντιρωσικές κυρώσεις(2020-07-16 00:00:00.0)
«Ακλόνητη» η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία(2020-02-01 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και ΕΕ να μείνουν «ενωμένοι» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία(2019-11-09 00:00:00.0)
Κατά του «Νord Stream 2» τοποθετήθηκε ο Βέμπερ(2019-04-25 00:00:00.0)
Ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας(2018-06-06 00:00:00.0)
Σύσφιξη διμερών σχέσεων(2016-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ