Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Τάζει «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» στους ομίλους

Συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων με περισσότερη ορμή και αποφασιστικότητα από μια κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών για «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων και εξασφάλιση πόρων προς αυτούς μέσω της μείωσης του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων και των κονδυλίων που θα περισσέψουν από τη διαχείριση του χρέους.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση» που «είναι κάτι που μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα στον πρώτο μήνα» διακυβέρνησης, με στόχο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο χρόνια.

Δεσμεύτηκε δε να ικανοποιήσει παραπέρα τις απαιτήσεις των επενδυτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα στείλουμε επίσης ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές ότι μιλάμε σοβαρά. Εχω δεσμευτεί να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα σε 18 μήνες».

Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ανάπτυξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στο 4%. Αυτός θα είναι ο στόχος που θα πρέπει πραγματικά να θέσουμε και οι πιστωτές μας θα είναι ευχαριστημένοι».

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, δήλωσε ότι θα τηρήσει τα συμφωνημένα, αναφέροντας πως «έχω πει εξαρχής ότι σέβομαι τις συμφωνίες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά έχω πει επίσης στους Ευρωπαίους εταίρους μου ότι αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022», ξεκαθαρίζοντας δηλαδή ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ