Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες στην Κρήτη

Ερώτηση στην Κομισιόν

Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές είναι οι κάτοικοι της Κρήτης
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές είναι οι κάτοικοι της Κρήτης
Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη ζητάει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Στην Ερώτηση αναφέρει:

«Ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων στην Κρήτη μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Σε πολλές περιοχές στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά σημειώθηκαν κατολισθήσεις, υπερχειλίσεις ρεμάτων και ποταμών, πλημμύρες εκτάσεων και κτιρίων, παρασύρσεις και εγκλωβισμοί οχημάτων και ανθρώπων. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στην αγροτική παραγωγή, αλλά και σε κατοικίες. Χωριά κυρίως στα Χανιά βρέθηκαν αποκλεισμένα, ενώ σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.

Δήμοι, Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνες για την εγκληματική απουσία σχεδίου προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, για την πολιτική μη επαρκούς χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.λπ., για την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και μηχανημάτων. Αντιμετωπίζουν με το κριτήριο του "κόστους - οφέλους" την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το λεγόμενο "Ταμείο Αλληλεγγύης" της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός;».

Ντόμινο καταστροφών

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στην Κρήτη το ντόμινο των καταστροφών από τη διάβρωση που προκάλεσαν οι πλημμύρες. Συγκεκριμένα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε δρόμο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει και σπίτια να παραμείνουν αποκλεισμένα. Επίσης, μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε και στην οδό Αστρινάκη στις Πατέλες. Καθημερινή παρουσία στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία έχουν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org