Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Μαχητικές απεργίες στις «μακιλαδόρας» του Ματαμόρος

Από την απεργία στην «Coca - Cola» στο Μεξικό
Από την απεργία στην «Coca - Cola» στο Μεξικό
Διευρύνεται το απεργιακό κύμα στο Μεξικό, στη βόρεια βιομηχανική περιοχή του Ματαμόρος, όπου υπάρχουν οι «μακιλαδόρας», δηλαδή βιομηχανικές μονάδες που ανήκουν σε μεγάλες πολυεθνικές. Ηδη από τον Γενάρη, χιλιάδες εργάτες έχουν κατέβει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες δουλειάς στα εργοστάσια που οι καπιταλιστές έχουν μετατρέψει σε γκέτο, με την ανοχή και συμβιβασμένων εργοδοτικών συνδικάτων.

Η Ενωση Βιομηχανικών Εργατών στις Μακιλαδόρας διεκδικεί, και σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταφέρει, οι εργάτες να πάρουν αύξηση 20% στους μισθούς και 32.000 εφάπαξ επίδομα. Στον απεργιακό αγώνα μπήκαν από την περασμένη Παρασκευή οι 600 εργάτες της εταιρείας εμφιάλωσης της «Coca-Cola», «Arca Continental». To συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της πολυεθνικής στη Λατινική Αμερική, ενώ στο Μεξικό είναι μια από τις 30 πιο ισχυρές επιχειρήσεις, με τεράστια κέρδη που τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν 18 φορές, ενώ οι μισθοί μόνο κατά 4,5%, που εξαφανίστηκε από τον πληθωρισμό. Επίσης οι οδηγοί καταγγέλλουν ότι η εταιρεία δεν αναγνωρίζει υπερωρίες, ενώ χρεώνει στους εργαζόμενους και τυχόν ζημιές μπουκαλιών στη μεταφορά. Η διεύθυνση της εταιρείας έως τώρα εξαπολύει απειλές και δεν δέχεται να ικανοποιήσει τα εργατικά αιτήματα. Στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση έχει συγκροτηθεί εργατική επιτροπή, που συντονίζει καθημερινά τον αγώνα.

Συνολικά, στο συγκεκριμένο βιομηχανικό κέντρο έχουν μπει στον αγώνα πάνω από 30.000 εργάτες σε περίπου δεκάδες εταιρείες, ενώ σε περίπου 70 από αυτές η εργοδοσία έχει αναγκαστεί να υποχωρήσει στα δύο βασικά αιτήματα. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο επιστρατεύεται η κρατική καταστολή, κατ' εντολή της εργοδοσίας, όπως προχτές στο εργοστάσιο μεταλλικών ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Bright Finishing», που ανήκει στον πρόεδρο των επιχειρηματιών της περιοχής, όπου τραυματίστηκαν 4 εργαζόμενοι, 2 γυναίκες που μάλιστα ήταν έγκυες, 2 άντρες και επιχειρήθηκε η σύλληψη μιας 17χρονης που βρέθηκε στο εργοστάσιο για να μεταφέρει φαγητό στην μητέρα της απεργό.

Η επέκταση της απεργίας με τα αιτήματα, που βελτιώνουν σχετικά τις αμοιβές, και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές σε όλη την επικράτεια είναι ο βασικός φόβος των βιομηχάνων στο Μεξικό και κάτι που θέλουν να αποτρέψουν. Στον αγώνα αυτό συμμετέχει πρωτοπόρα με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚ Μεξικού.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους Μεξικανούς εργάτες

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε στην πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα, όπου επέδωσε ψήφισμα του ΠΑΜΕ και της ΠΟΕΕΠ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας στον αγώνα των εργαζομένων της πόλης Ματαμόρος του Μεξικού και ειδικά στους απεργούς στα εμφιαλωτήρια της «Coca-Cola».

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον πρέσβη του Μεξικού στην Ελλάδα, Ντανιέλ Ερνάντες, στον οποίον επέδωσε το ψήφισμα αλληλεγγύης και του μετέφερε τη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Μεξικού ενάντια στις πολυεθνικές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αγωγή της «Coca Cola»(2014-09-18 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε η προσφυγή της «Coca Cola» σε βάρος των απεργών(2014-08-30 00:00:00.0)
Επίσκεψη αλληλεγγύης στους απεργούς της «Coca Cola»(2014-07-11 00:00:00.0)
Η ΟΓΕ με τους απεργούς της «Coca-Cola»(2014-02-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα για τους απεργούς της «Coca - Cola»(2014-01-28 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία(2012-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ