Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ
«Θετικές εξελίξεις» προσδοκά ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θεωρώ ότι πολλά πράγματα θα προκύψουν», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στη νέα συνάντηση που θα έχει με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι του Βιετνάμ, στις 27 και 28 του Φλεβάρη.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι ζητούμενο είναι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά την ίδια στιγμή είπε: «Οσο δεν υπάρχουν νέες δοκιμές, δεν βιάζομαι, αν γίνει (νέα πυραυλική) δοκιμή, αυτό είναι άλλο... Ελπίζω ότι θα συμβούν πολύ θετικά πράγματα».

Να σημειωθεί ότι ενόψει των προετοιμασιών της νέας Συνόδου Κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ Φαμ Μπινχ Μινχ βρέθηκε πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ. Καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για τη συνάντηση, Αμερικανοί αναλυτές σημειώνουν σε διάφορα ΜΜΕ ότι η διοργάνωσή της στο Βιετνάμ αποσκοπά στο «να δείξει η Ουάσιγκτον στη Βόρεια Κορέα σε τι θα μπορούσε να μοιάσει αρκεί να αποπυρηνικοποιηθεί και να σταματήσει να δρα ως ένα έθνος που προκαλεί προβλήματα... Να προβληθεί το Βιετνάμ ως εκείνο το πρότυπο ενός μεταρρυθμισμένου σοσιαλιστικού κράτους που αποτελεί μέρος της Κοινότητας των Εθνών και μέρος της παγκόσμιας οικονομίας που ευημερεί». Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ επιδοκίμαζαν τη θετική επιρροή που σήμερα ασκεί το Βιετνάμ στη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων «έναν από τους σημαντικότερους διπλωματικούς και οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία».

Είναι χαρακτηριστική και μία έκθεση που εξέδωσε τον Γενάρη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch», όπου αναλύοντας τα εργαλεία με τα οποία το Βιετνάμ κατάφερε να διανύσει αυτή την (πετυχημένη κατά την άποψη του «Fitch» και πολλών ακόμα) πορεία, ξεχωρίζει «τη γεωπολιτική ευελιξία και την ικανότητα οικοδόμησης (νέων) σχέσεων», δύο προσόντα που «είναι πιθανό να θαυμάσει» η Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η έκθεση διαπίστωσε ότι το Ανόι διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον παρά τις έντονες ιδεολογικές διαφορές και δεκαετίες αντιπαλότητας, ενώ κατόρθωσε να καλλιεργήσει δεσμούς και με χώρες όπως οι Ιαπωνία, Ρωσία, Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ