Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Ποιο είναι το περιεχόμενο του όρου «ενότητα της εργατικής τάξης»; Γιατί επίσης χρησιμοποιούμε κάποιες φορές τον όρο «ενότητα δράσης της εργατικής τάξης»;

Απάντηση:

Η εργατική τάξη αντικειμενικά δεν είναι ενιαία. Αλλα τμήματά της ανήκουν τους εργοστασιακούς εργάτες, άλλα στο εμπόριο, άλλα στις υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχει ακόμη και σε σχετικά ενιαία τμήματά της, (π.χ. εργάτες σε κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση), διαφοροποιήσεις στο αντικείμενο απασχόλησης, τις εργασιακές σχέσεις, το μορφωτικό επίπεδο, αλλά και στην κοινωνική καταγωγή. Στις σύγχρονες συνθήκες με την ευρεία εφαρμογή των συστημάτων της πληροφορικής, των «νέων τεχνολογιών», γενικά της επιστημονικοτεχνικής προόδου, αυξάνει ο ρόλος της εξειδίκευσης στην παραγωγή και του τμήματος της διανόησης που ανήκει στην εργατική τάξη. Υπάρχουν και οι άνεργοι.

Αντικειμενικά, λοιπόν, δεν μπορούν όλα τα τμήματα της εργατικής τάξης να έχουν τις ίδιες εμπειρίες ούτε το ίδιο επίπεδο συνειδητοποίησης των συνολικών συμφερόντων της. Υπάρχουν προβλήματα αλληλοκατανόησης ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα της εργατικής τάξης, αναπτύσσονται συντεχνιακές αντιλήψεις.

Ολα δε αυτά αξιοποιούνται πολύμορφα, (τρομοκρατία, εξαγορά κλπ.) από την αστική τάξη και τα κόμματά της για τη διάσπασή της. Για παράδειγμα, ο φόβος της απόλυσης, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης ανεργίας, αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στη συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ή π.χ., όταν οι συντεχνιακές αντιλήψεις είναι έντονες δυσκολεύει η έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης στους αγώνες. Ακόμη, καλλιεργούνται αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εργάτες και υπάλληλους μιας επιχείρησης, παρά το ότι ανήκουν στην εργατική τάξη, ή ανάμεσα σε χειρώνακτες εργάτες και αυτούς που κάνουν βασικά διανοητική δουλιά. Επίσης, η εξαγορά με τα ρουσφέτια, ή με τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μοχλός διάσπασης.

Αυτή, λοιπόν, η πραγματικότητα, δυσκολεύει αφάνταστα την ενιαία αντιπαράθεση της εργατικής τάξης στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων, της άρχουσας τάξης. Γι' αυτό και μέσα από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης θεμελιακό ζήτημα είναι η εξασφάλιση της ενότητας της εργατικής τάξης.

Η ενότητα της εργατικής τάξης οικοδομείται σε δύο επίπεδα που έχουν διαλεχτική σχέση μεταξύ τους.

Το πρώτο επίπεδο είναι η ενότητα δράσης για τα άμεσα, τα πιο καυτά προβλήματα όπως είναι π.χ. οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Εκπαίδευση, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα και πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλιάς, η πάλη ενάντια στον πόλεμο, τα προβλήματα των εργατριών, προκειμένου, αφ' ενός να μπαίνουν εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική, να υπάρχουν καταχτήσεις και βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης, αφ' ετέρου για να διαπαιδαγωγείται η εργατική τάξη στον ταξικό αγώνα. Να καταχτά πείρα, να συνειδητοποιεί τα συνολικά της συμφέροντα, το ποιος είναι ο συνολικός της αντίπαλος, (εξουσία της άρχουσας τάξης), να συνειδητοποιεί την ανάγκη της ενιαίας δράσης της. Αυτό βασικά εξασφαλίζεται με την πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος και το σωστό πολιτικό του προσανατολισμό.

Το δεύτερο, ανώτερο επίπεδο, είναι η ιδεολογικοπολιτική της ενότητα, η συσπείρωση γύρω από το Κομμουνιστικό Κόμμα, που απαιτεί τέτοια πολιτική ωριμότητα, ώστε να συνειδητοποιείται η ανάγκη, η ταξική πάλη να κατευθύνεται στην ανατροπή του αστικού κράτους, ως προϋπόθεση για την ανατροπή της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων και η κατάχτηση της λαϊκής εξουσίας.

Η ενότητα της εργατικής τάξης δεν εξασφαλίζεται αυτόματα και από μόνη της, συνδέεται δε με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Απαιτείται συνεχής ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική παρέμβαση και δράση της συνειδητής πρωτοπορίας της τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που μπορεί να γενικεύει τα συμφέροντά της πέρα από συντεχνιακές ή άλλες στενότητες. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σύνθετα καθήκοντα του Κόμματος.

Η ανάπτυξη ενός ισχυρού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της ταξικής πάλης είναι κλειδί για την ενότητα της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ