Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του

Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Ζαχαρόπουλου, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Απόψε, από εδώ, από την Αθήνα, στέλνουμε μαζικό διεθνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στα εκατομμύρια νέους και νέες, στους εργαζόμενους και στο λαό της Βενεζουέλας!

(...) Λέμε δίχως μισόλογα, "ναι μεν, αλλά" και περιστροφές: Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Βενεζουέλα. Και την καταδικάζουμε είτε προωθείται με ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση είτε με απόπειρα πραξικοπήματος είτε και με τα δύο μαζί. Αλλά και είτε γίνεται με τελεσίγραφα που "ντύνονται" με κομψές εκφράσεις όπως "διπλωματική διαμεσολάβηση" και πιέσεις για τις λεγόμενες "ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές".

Για εμάς, ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα είναι ο λαός της χώρας, ο οποίος πρέπει μόνος του να αποφασίσει - χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις - για το παρόν και το μέλλον του. Εχει κάθε δικαίωμα να παλεύει για το δρόμο ανάπτυξης που επιθυμεί! Εχει κάθε δικαίωμα να παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τις επεμβάσεις τους, για τα σύγχρονα δικαιώματα και την κάλυψη των αναγκών του, που του στερεί το καπιταλιστικό σύστημα! (...)

Κουνάνε το δάχτυλο οι εκμεταλλευτές

Επιασε τους ιμπεριαλιστές ο πόνος για τη Βενεζουέλα, για το λαό της... Βέβαια! Ποιοι άραγε μιλάνε; Πραγματικά ποιοι;

-- Μιλάει για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του λαού ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ... αλλά στη Βενεζουέλα! Γιατί στις ΗΠΑ μπορεί να ζει το 25% των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, ζουν όμως και 41 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μιλά για καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού... ο Πρόεδρος που στηρίχθηκε από τους ναζιστές δολοφόνους της Κου Κλουξ Κλαν, και στην Ελλάδα από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, ο Πρόεδρος της ιμπεριαλιστικής δύναμης που έχει περισσότερες από 800 αμερικανικές ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει εξαπολύσει πολέμους σε όλες τις ηπείρους.


-- Μιλάει για "καταστολή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα" ο Μακρόν, που μόνο τους προηγούμενους μήνες στη Γαλλία συνελήφθησαν 3.300 διαδηλωτές, τραυματίστηκαν 2.000 από τις δυνάμεις καταστολής και σκοτώθηκαν 8, και κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις ...δημοκρατικές εικόνες μετά από μαθητική κινητοποίηση στη Γαλλία, με τους δεκάδες μαθητές να είναι γονατισμένοι με τα χέρια στο κεφάλι, περιτριγυρισμένοι από πάνοπλους αστυνομικούς, λες και είναι κρατούμενοι σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

-- Μιλούν για εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα, ο πρωθυπουργός της χώρας που το 21% των πολιτών της ζει έξω από αυτήν, ο Κόστα της Πορτογαλίας, και για "συνθήκες που δεν μπορεί κανείς να ζει" ο πρωθυπουργός Σάντσεθ της Ισπανίας, που είναι δεύτερη στην ανεργία στην Ευρώπη.

-- Μιλούν για ναρκω-δικτατορία στη Βενεζουέλα ο Πρόεδρος της Κολομβίας, της χώρας που εξάγει το 65% του παγκόσμιου εμπορίου κοκαΐνης, για διαφθορά της κυβέρνησης Μαδούρο ο Αργεντινός Πρόεδρος, που φιγουράρει στην κορυφή των "Panama Papers", για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο, που έλεγε ότι θα σβήσει "από το χάρτη τους κόκκινους συμμορίτες", ταυτίζεται με την εξωτερική πολιτική του Τραμπ και σπέρνει το ρατσισμό και τον εθνικισμό στη βραζιλιάνικη κοινωνία.


Είναι φανερό ότι δε λέμε τα παραπάνω για να εξιδανικεύσουμε τη δύσκολη κατάσταση που ζει ο λαός στη Βενεζουέλα. Ξέρουμε ότι η οικονομική κρίση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη χώρα είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, και η κατάσταση επιδεινώνεται από το εμπάργκο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Πάει πολύ όμως να κουνάνε το δάχτυλο οι εκμεταλλευτές, οι διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στις χώρες τους, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιοί, όλοι μαζί. Οπως όλοι μαζί και σε επίπεδο ΕΕ προωθούν τις επικίνδυνες αποφάσεις της Ενωσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Εδώ πραγματικά ταιριάζει το "κοίτα ποιος μιλάει"...

Γι' αυτό λέμε είναι ψεύτες, είναι υποκριτές! Αυτοί είναι οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές!

Να μην περάσει η βρώμικη προπαγάνδα

Η στάση αρχών όλα αυτά τα χρόνια, μας επιτρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και για το ρόλο των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Ετσι, καταδικάζουμε - γιατί είναι προς το συμφέρον τόσο του βενεζουελάνικου όσο και του ελληνικού λαού - την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτει την εγκληματική επέμβαση των ΗΠΑ, αφού σε όσες ανακοινώσεις εξέδωσε, δεν βρήκε το χώρο να αναφέρει ούτε μία φορά τις ΗΠΑ και τις ευθύνες τους. Και πώς θα μπορούσε όταν έχει γίνει ο καλύτερος σημαιοφόρος της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια... Είναι προκλητική η στάση της και είναι προσβολή στα θύματα του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο. Καταδικάζουμε, ακόμη, τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ κατά του λαού της Βενεζουέλας, με τις οποίες στηρίζονται οι αντιδραστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Καταδικάζουμε, επίσης, αποφασιστικά, τη στάση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, που στηρίζουν την επέμβαση στη Βενεζουέλα, στο όνομα μάλιστα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας, τη στιγμή που κρύβουν - ακριβώς επειδή στηρίζουν τον καπιταλισμό - ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα βρίσκεται πίσω από την κατάσταση του λαού της Βενεζουέλας και των άλλων λαών του κόσμου.

Φυσικά, η ΝΔ, για να καταφέρει να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, που της κλέβει όλο το αντιλαϊκό έργο, κάνει ότι δεν βλέπει την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Προσπαθώντας να εμφανιστεί πιο γνήσια "ευρωατλαντική", εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν ταυτίζεται με τους συμμάχους της, ΝΑΤΟ και ΕΕ, και ότι, όπως λέει, "αναγνωρίζει τη δικτατορία του Μαδούρο". Αυτήν την κριτική είναι που αξιοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για να πουλάει "αριστεροσύνη", απευθυνόμενος σε διαφορετικό ακροατήριο.

Ετσι παίζεται, άλλωστε, το παιχνίδι του διπολισμού, για να καταφέρνουν να παίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάθε φορά το ψεύτικο δίπολο "πρόοδος" - "συντήρηση", ειδικά μπροστά στις εκλογές των επόμενων μηνών.

Κι αυτό, παρότι έχουν αποκαλυφθεί ολοφάνερα: Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας προτάθηκε από τα συνεταιράκια τους στην ΕΕ: Από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου είναι μέλος η ΝΔ, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, αλλά και το Κόμμα των Σοσιαλιστών, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται "αντιφασιστικά" και "προοδευτικά" μέτωπα. Η "Σοσιαλιστική Διεθνής", άλλωστε, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει στήριξη στην ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της Βενεζουέλας, όπως και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ανάπτυξη της κοινής πάλης

Μαζί μας αυτές τις μέρες, σε αυτό το κορυφαίο για εμάς γεγονός, έχουμε τους αντιπροσώπους 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων Νεολαίας από όλο τον κόσμο. Δεσμευόμαστε μπροστά τους πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την ανάπτυξη της κοινής μας πάλης, για την ενίσχυση της συζήτησης και την ανταλλαγή πείρας ανάμεσα στις Οργανώσεις μας, για να δυναμώσει ο αγώνας των νέων ενάντια στον καπιταλισμό διεθνώς.

Γιατί η καρδιά κάθε ΚΝίτη και κάθε ΚΝίτισσας χτυπάει στην Ελλάδα, όμως χτυπάει και για το λαό της Βενεζουέλας, για τον άνθρωπο στην πόλη της Καλκούτας που τον εμποδίζουν να βαδίζει, για τα ταξικά μας αδέρφια σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης που ίσως να μην ακούσουμε ποτέ τη φωνή τους, για τους μαθητές που σηκώνουν την Bandiera Rossa ξανά στην Ιταλία, για όσους βαδίζουν σήμερα στα βήματα του Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα στη Λατινική Αμερική και λένε "Hasta la victoria siempre", για πάντα μέχρι τη νίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει η επέμβαση στο ΚΚ Βενεζουέλας(2023-07-19 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η αναγνώριση του αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό από την κυβέρνηση της ΝΔ(2019-07-17 00:00:00.0)
Μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας(2019-05-03 00:00:00.0)
Στηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας(2019-01-29 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στον βενεζουελάνικο λαό και τους κομμουνιστές(2016-08-31 00:00:00.0)
Καταγγελία διανοουμένων(2009-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ