Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανεβαίνει η ένταση στο Κασμίρ

Η Ινδία προχωρά σε μέτρα για την «απομόνωση» του Πακιστάν, το δε Ισλαμαμπάντ ανακάλεσε τον πρέσβη του από το Νέο Δελχί

Σε νέα φάση κλιμάκωσης μπαίνουν οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, που διατηρούν πολύχρονες διαφορές και βαθιές αντιθέσεις και μεταξύ άλλων διαφιλονικούν για την περιοχή του Κασμίρ (γεωγραφική ζώνη της οποίας τμήματα ανήκουν σε Ινδία, Πακιστάν αλλά και Κίνα). Την περασμένη Πέμπτη, αυτοκινητοπομπή της ινδικής χωροφυλακής έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης στο ινδικό κρατίδιο Τζαμού - Κασμίρ, με αποτέλεσμα το θάνατο 44 μελών της. Πολλοί μιλούν για τη χειρότερη τέτοια επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η αυτονομιστική οργάνωση «Τζάις ι Μοχάμεντ» (JeM).

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της ινδικής κυβέρνησης, που επιμένει πως σε τέτοιες επιθέσεις εμπλέκονται και οι κρατικές αρχές του Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη: «Θα δώσουμε την αρμόζουσα απάντηση, δεν θα επιτρέψουμε στο γείτονά μας να μας αποσταθεροποιήσει». Ο υπουργός Προεδρίας της ινδικής κυβέρνησης, Αρούν Τζέιτλι, δήλωσε πως η χώρα του «θα προχωρήσει σε όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει» για να επιτύχει την «απόλυτη απομόνωση» του Πακιστάν και μεταξύ άλλων θα τερματίσει μια ειδική μεταχείριση που έως τώρα απολάμβανε το Πακιστάν ως «Μάλλον Ευνοούμενο Κράτος» (ΜΕΚ) από το Νέο Δελχί.

Παρέμβαση έκαναν και οι ΗΠΑ, καλώντας το Πακιστάν «να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει και να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφός του» και προσθέτοντας ότι η επίθεση ενίσχυσε την «αποφασιστικότητα» της αμερικανικής κυβέρνησης «να εντείνει τη διμερή αντιτρομοκρατική συνεργασία» με την ινδική κυβέρνηση.

Από τη μεριά του Ισλαμαμπάντ, το πακιστανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι «ανακαλέσαμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας στην Ινδία».

Σημειωτέον, νέα ένταση προκλήθηκε στο Κασμίρ χτες, όταν τέσσερις Ινδοί στρατιωτικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για τα όσα έγιναν την Πέμπτη, όταν η αστυνομία απέκλεισε το χωριό Πινγκλάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ