Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζουν τις απειλές οι ΗΠΑ

Αυξάνονται οι πιέσεις και οι απειλές προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την μαριονέτα - αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό. Κεντρικό ρόλο στις πιέσεις παίζει η λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια» που συγκεντρώνεται στα σύνορα με την Κολομβία, τη Βραζιλία και το νησί της Καραϊβικής Κουρασάο (ολλανδική κτήση με παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ). Οπως δηλώνεται, «η βοήθεια θα περάσει είτε με το καλό είτε με το κακό» το Σάββατο 23 Φλεβάρη, παρότι υπάρχει η άρνηση αποδοχής της από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία την θεωρεί προκάλυμμα στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες εντείνονται οι προετοιμασίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Κολομβία, της οποίας ο αντιδραστικός Πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε, σε επανειλημμένες δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το αν έχουν φτάσει στη χώρα Αμερικανοί στρατιώτες απέφυγε επιδεικτικά να απαντήσει.

Επίσης, ξεχωριστό ρόλο στην επίθεση στη Βενεζουέλα, προς το παρόν επικοινωνιακή, παίζουν και γνωστοί γερουσιαστές των ΗΠΑ, από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, Μάρκο Ρούμπιο, Μάριο Ντίας Μπαλάρτ και άλλοι που συνεχίζουν να προειδοποιούν τη βενεζουελάνικη κυβέρνηση τόσο για τη λεγόμενη «βοήθεια» όσο και για να μην τολμήσει να διώξει τη μαριονέτα τους.

Στο ίδιο πνεύμα αναμενόταν χτες το βράδυ (πρωινές ώρες Ελλάδας) η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαϊάμι σχετικά με τη «Βενεζουέλα και την εξάλειψη του σοσιαλισμού στην ήπειρο». Οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν τις πολλές διακηρύξεις περί σοσιαλισμού στη Βενεζουέλα από τη σοσιαλδημοκρατική ηγεσία, ενώ η αιτία των μεγάλων δυσκολιών και προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που κυριαρχεί αυτά τα 20 χρόνια της Μπολιβαριανής Διαδικασίας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το Εθνικό Μέτωπο για την Πάλη της Εργατικής Τάξης (FNLCT), στο οποίο πρωτοστατούν τα στελέχη και μέλη του ΚΚ Βενεζουέλας και άλλοι αγωνιστές, καλεί την ερχόμενη Πέμπτη σε Πανεθνική Συνδιάσκεψη στο Καράκας ώστε να συντονιστεί το ταξικό εργατικό κίνημα στην πάλη ενάντια στο πραξικόπημα των ιμπεριαλιστών και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ