Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο

Από πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων

MotionTeam

Από πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις με αφορμή συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων
Να μη δεχτούν σαν δεδομένο ένα μέλλον με μισή μόρφωση, μισή δουλειά, μισή ζωή, να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους γονείς τους για να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζει, καλούν τους σπουδαστές οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αφορμή το νομοσχέδιο που συγχωνεύει το Διεθνές Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση για την «πανεπιστημιοποίηση» την Τετάρτη 20/2, στις 11.30 π.μ., στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ.

Παράλληλα, πραγματοποιούν πλατιά εξόρμηση με ανακοίνωση που εξέδωσαν και στην οποία καταθέτουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και παρουσιάζουν την πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Ειδικότερα για το νέο Ιδρυμα, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία του Ιδρύματος, που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες", βάζοντας από την "πίσω πόρτα" τα δίδακτρα, σε πρώτη φάση στα προπτυχιακά προγράμματα του "Πανεπιστημιακού Κέντρου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών", που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, και κάνοντας νόμο τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Καθιερώνονται η "εξ αποστάσεως" μάθηση, το συνεχές κυνήγι πιστοποιήσεων, ανοίγοντας μια μεγάλη αγορά - "φιλέτο" για κέρδη. Επιπλέον, το αν και πώς θα συνεχίσουν να γίνονται πρακτικές αφήνεται "στον αέρα".

Οχι μόνο δεν ικανοποιείται η πάγια απαίτηση των σπουδαστών και των αγώνων τους "να αποτελεί το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά", αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, με 5ετή και 4ετή προγράμματα σπουδών του ίδιου επιστημονικού αντικειμένου, αποφοίτους ΤΕΙ. Διατηρείται η υπάρχουσα κατεύθυνση της υποβάθμισης και "ευελιξίας" των σπουδών, ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και "ευέλικτος" εργαζόμενος. (...)

Εκατοντάδες φοιτητές από τα Τμήματα Αισθητικής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Οχημάτων, Αυτοματισμού, Διοίκησης και Μάρκετινγκ, Τουρισμού, θα βρεθούν "στον αέρα" έπειτα από τη συγχώνευσή τους. Τα βασικά κριτήρια για τις συγχωνεύσεις αυτών των Τμημάτων είναι δύο: Από τη μία οι ανάγκες της αγοράς και πώς θα προσαρμοστούν καλύτερα τα Τμήματα και τα προγράμματα σπουδών σε αυτές, και από την άλλη η εξοικονόμηση πόρων, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπάρχουν.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη χρηματοδότηση του νέου Ιδρύματος, την κάλυψη των αναγκών των νέων Τμημάτων σε προσωπικό, μέλη ΔΕΠ, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές. Οι σπουδαστές μόνο να ανησυχούν μπορούν, αφού ήδη οι ελλείψεις στα υπάρχοντα Ιδρύματα είναι τραγικές. Υπάρχει η πρόσφατη πείρα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία ήταν πικρή για τους εκεί φοιτητές. Η υποχρηματοδότηση συνεχίστηκε, οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ενώ παράλληλα δημιουργούνται πολλαπλά διετή προγράμματα σπουδών.

Το επιχείρημα ότι "πλέον τα πτυχία μας θα είναι πιο ισχυρά και θα βρίσκουμε πιο εύκολα δουλειά" μόνο σαν κακό ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ ξέρουν ότι άλλοι είναι οι λόγοι που τους οδηγούν στην ανεργία και στην κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό μεσαίωνα, διατηρούν και διευρύνουν την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πέφτουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, διαρκώς αποσυνδέουν το πτυχίο από το επάγγελμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ