Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αμφισβητείται η κυβέρνηση με την απόρριψη του προϋπολογισμού

Πιο πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στη Βουλή

Copyright 2019 The Associated

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μετά το αρνητικό αποτέλεσμα στη Βουλή
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η Βουλή της Ισπανίας απέρριψε χτες το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ και έτσι, το πιθανότερο, η χώρα οδεύει προς εκλογές το επόμενο διάστημα, με πρώτες ημερομηνίες να έχουν ακουστεί η 28η Απρίλη ή η 26η Μάη, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές που επίσης γίνονται στην Ισπανία. Την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις από τον Σάντσεθ, μετά από τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας και της δίκης των αυτονομιστών αστών πολιτικών της Καταλονίας - που ξεκίνησε προχτές και αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες - 191 βουλευτές (σε σύνολο 350) μπλόκαραν το σχέδιο της κυβέρνησης καταθέτοντας δικές τους τροποποιήσεις, καταθέτοντας επί της ουσίας πρόταση μομφής. Ηταν βουλευτές από τα νεοφιλελεύθερα Λαϊκό Κόμμα, Πολίτες, το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα Καταλονίας του φυγά πρώην Προέδρου της, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας του υπόδικου πρώην αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας, και βουλευτές από τον «Φόρο Αστούριας», Βάσκους αυτονομιστές του ΒILDU και τη λεγόμενη Συμμαχία των Κανάριων Νήσων, όπως και δύο «αριστερές» βουλευτίνες των «Εn Marea» και «En Comum Podem».

Από την άλλη, το κυβερνητικό σχέδιο του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (με 84 βουλευτές), που στηρίχτηκε από τη νέα σοσιαλδημοκρατία Ουνίδος Ποδέμος (Unidos Podemos, της συμμαχίας των Ποδέμος και της Ενωμένης Αριστεράς, του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας) και το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων, συγκέντρωσε 158 ψήφους, ενώ υπήρξε και μια αποχή ενός βουλευτή από το Κόμμα των Κανάριων Νήσων.

Διεργασίες ξένες για τα λαϊκά στρώματα

Αυτή η κατάληξη είναι αποτέλεσμα έντονου ενδοαστικού παζαριού που προηγήθηκε, για παράδειγμα, ανάμεσα στους «αντίπαλους» Λαϊκό Κόμμα και τους Καταλανούς αυτονομιστές που ενώθηκαν προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση, με τους τελευταίους να αντιδρούν και στην ποινικοποίηση της πολιτικής τους δράσης, λόγω της δίκης.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι και οι Ποδέμος έπαιξαν ρόλο διαμεσολαβητή με τους Καταλανούς αυτονομιστές, χωρίς να καταφέρουν να τους μεταπείσουν. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Ποδέμος εξέφρασαν τη λύπη τους ότι «δεν πέρασε ένας από τους πιο κοινωνικούς προϋπολογισμούς», αλλά είπαν ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Η σύμμαχος των Ποδέμος, Ενωμένη Αριστερά, κάλεσε την κυβέρνηση να μην πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά να ολοκληρώσει κάποια υποτίθεται «φιλολαϊκά νομοσχέδια» και κάποιες «παροχές», που σε καμία περίπτωση δεν ανακτούν τις μεγάλες απώλειες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με αφορμή την αναγνώριση από την πλευρά της κυβέρνησης Σάντσεθ του αυτοανακηρυγμένου προέδρου - μαριονέτας της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας (κορμός της Ενωμενης Αριστεράς) σε ανακοίνωσή του στις 4/2 σημείωνε ότι «θα αποσύρει την όποια στήριξη και συνεργασία με την κυβέρνηση Σάντσεθ αν δεν επιστρέψει στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας». Ωστόσο, όπως έδειξε η στάση μέσα στη Βουλή της συμμαχίας στην οποία συμμετέχει, κάθε άλλο παρά αυτό τηρήθηκε.

ΚΚ Λαών της Ισπανίας: Καλεί σε σύγκρουση με τα αστικά συμφέροντα

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, με Γραμματέα της ΚΕ τον Αστορ Γκαρσία, είχε επίσης καλέσει τη συμμαχία Unidos Podemos να αποσύρει τη στήριξή της από την κυβέρνηση ως ελάχιστη ένδειξη καταδίκης της επικίνδυνης επεμβατικής πολιτικής στη Βενεζουέλα. Ακόμα, το ΚΚ Λαών της Ισπανίας με προχτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη δίκη των αυτονομιστών ως «πολιτική δίκη» με απώτερο στόχο τη λαϊκή αντίσταση και καλεί «τους εργάτες και τις εργάτριες, τους νέους και τις νέες από τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Ισπανία να μην παρασυρθούν από τον εθνικιστικό πυρετό και να υπερασπιστούν τα κοινά τους συμφέροντα και τα βασικά δημοκρατικά τους δικαιώματα, που σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο».

Επίσης καλεί «τη λαϊκή εργατική πλειοψηφία να μην παρασύρεται από ξένα συμφέροντα και σχεδιασμούς, αλλά χρειάζεται να θέσει το δικό της σχέδιο, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα άλλων τάξεων, να συγκρουστεί με τα αστικά συμφέροντα και να έχει ξεκάθαρο το στόχο για τον σοσιαλισμό, τον μόνο δρόμο για τη χειραφέτηση και το τέλος κάθε καταπίεσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org