Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ με «φόντο» τα Στενά Κερτς

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ενδεχόμενο η σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 18 Φλεβάρη να αποφασίσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εξαιτίας της «κατάστασης στα Στενά του Κερτς», αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς (25 Νοέμβρη), όπου συνελήφθησαν από τη ρωσική Συνοριοφυλακή 24 Ουκρανοί ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κάτω από την πίεση κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, η ΕΕ δεν είχε επιβάλει νέες κυρώσεις, αλλά είχε επεκτείνει τη χρονική διάρκεια των ήδη υπαρχουσών.

Το περιστατικό αναζωπύρωσε την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το καθεστώς της Κριμαίας, που ενσωματώθηκε το 2014 στη Ρωσία, αλλά και για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και αξιοποιείται στο έπακρο από ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ για να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στη Ρωσία.

«Αυτές οι κυρώσεις θα αποφασιστούν υπό την πανίσχυρη πίεση των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την εξάρτηση της ΕΕ», σχολίασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης, «φανερώνουν την ανικανότητα της ΕΕ να αναγκάσει τον (Ουκρανό Πρόεδρο) Πέτρο Ποροσένκο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Αφού δεν μπορούν να διαχειριστούν τους πελάτες τους, καταφεύγουν σε άλλη μια δέσμη κυρώσεων...», συνέχισε.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για «επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία», προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις.

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες οι συνομιλίες της τριμερούς Ομάδας Επαφής για την Ανατολική Ουκρανία. Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ, αυτές δεν εφαρμόζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ