Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδια και ανταγωνισμοί στο επίκεντρο

Ολοι οι ...φιλειρηνιστές στην Πολωνία

Copyright 2019 The Associated

Ολοι οι ...φιλειρηνιστές στην Πολωνία
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Οι επόμενες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και επεμβάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απέναντι σε βασικούς ανταγωνιστές τους, όπως το Ιράν και η Ρωσία, έχουν τεθεί από χτες στο επίκεντρο διήμερης υπουργικής συνόδου για τη δήθεν «Προώθηση του Μέλλοντος και της Ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», με «οικοδεσπότες» τους υπουργούς Εξωτερικών Πολωνίας, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, και ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Στην ατζέντα της συνόδου (κατά την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «ανταλλαγή ιδεών για την επίλυση προβλημάτων και προκλήσεων στη Μέση Ανατολή», η «τρομοκρατία» και η ενεργειακή ασφάλεια, οι απειλές για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα, οι «ιρανικές καταστροφικές δραστηριότητες», η ανάπτυξη πυραυλικών προγραμμάτων, οι κυβερνο-απειλές, οι προσπάθειες για «βιώσιμη ειρήνη» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, επιδιώκοντας παράλληλα να υπογράψει με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα συμβόλαιο πώλησης αμερικανικών κινητών εκτοξευτήρων ρουκετών «HIMARS» στον πολωνικό στρατό έναντι 414 εκατ. δολαρίων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είδε τη σύνοδο ως ευκαιρία για να έρθει πιο κοντά με αξιωματούχους χωρών του Κόλπου (όπως ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν με τον οποίο συναντήθηκε χτες το απόγευμα), οι «αρχιτέκτονες» του δήθεν «ειρηνευτικού σχεδίου» της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό, Τζάρεντ Κούσνερ και Τζέισον Γκρίνμπλατ, υπουργοί και κατώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία κ.α. Τη σύνοδο μποϊκοτάρισε η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ δεν προσκλήθηκαν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Κίνα και φυσικά... το Ιράν.

Απειλές Πομπέο κατά «Nord Stream 2»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, συναντώντας Πολωνούς ανώτερους αξιωματούχους, επανέλαβε τις κατηγορίες έναντι της Μόσχας λέγοντας: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να διασπάσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, να αποδυναμώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαταράξει τις δυτικές δημοκρατίες». Απείλησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που σχεδιάζεται να συνδέσει ενεργειακά τη Ρωσία με τη Γερμανία. «Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο "Nord Stream 2" δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το θεωρούμε ένα αποτυχημένο σχέδιο, δηλαδή βλαπτικό για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», συμφώνησε και ο Πολωνός υπουργός Γ. Τσαπούτοβιτς.

Πιο πριν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Ερικ Παχόν, επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Πολωνία για ενδεχόμενη αύξηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα και οι συζητήσεις συνεχίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ