Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αφήνουν ανέγγιχτα τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου

«Ο ρόλος κάθε αστικού Συντάγματος είναι η κατοχύρωση της εξουσίας της αστικής τάξης, επιστημονικά της δικτατορίας του κεφαλαίου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του.

Γι' αυτό, σημείωσε, ο κοινός παρονομαστής των προτάσεων που καταθέτουν τα αστικά κόμματα για την αναθεώρηση διατάξεων, είναι «οι αναγκαίες προσαρμογές στους μνημονιακούς νόμους, στις νέες ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου μετά από τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση και οι αναγκαίες προσαρμογές στην περαιτέρω θωράκιση του πολιτικού συστήματος» και απ' αυτήν τη σκοπιά η μεταξύ τους αντιπαράθεση είναι κάλπικη.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα αφήνουν ανέγγιχτα «τα ιερά και όσια του αστικού Συντάγματος», όπως είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ΝΑΤΟ, ΕΕ, το άρθρο 28 που προβλέπει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει των εθνικών νόμων.

Ενώ «άκρον άωτον της σκιαμαχίας», όπως είπε, ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «είναι η αντιπαράθεση περί ένταξης στις αναθεωρητέες διατάξεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όταν η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στη δημοσιονομική πειθαρχία, έχει νομοθετήσει τους κόφτες στις κοινωνικές δαπάνες και τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060».

Σημείωσε ακόμη πως κανείς τους δεν πειράζει το άρθρο 18 που προβλέπει την παραχώρηση για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους του ορυκτού πλούτου, των αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών, των ορεινών όγκων, ενώ παράλληλα «διατηρείτε ανέγγιχτα σε όλες τις συνταγματικές αναθεωρήσεις τα συνταγματικά προνόμια που κατοχυρώνουν τη δράση του ξένου κεφαλαίου και μέσα σε αυτά του αφορολόγητου των εφοπλιστών», το άρθρο για την εργασιακή ομηρία στο Δημόσιο, κι από πάνω «συνταγματοποιείται η ανταποδοτικότητα στο ασφαλιστικό σύστημα, η αναδιανομή της ακραίας φτώχειας».

Οσο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί διατήρησης υπό δημόσιο έλεγχο των δικτύων διανομής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε πως στην ουσία αυτό που προωθείται είναι «ο δημόσιος τομέας να γίνει εγγυητής της απελευθέρωσης νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να υπάρχει πρόσβαση σε δίκτυα που είναι ακριβά για να τα φτιάξουν».

«Ο λαός με την οργανωμένη πάλη θα πρέπει να δημιουργεί ρωγμές στο πολιτικό σύστημα, να αδυνατίζει την ισχύ των από πάνω για να μπορέσει να έχει κατακτήσεις και δυναμική ανατροπής του ίδιου του συστήματος, της μήτρας των δεινών που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια», κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ