Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προσεχώς η αναδιάταξη δυνάμεων των ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη λεγόμενη «αποχώρηση» των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία «μέσα στις επόμενες βδομάδες» ανήγγειλε ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή (USCENTCOM). Διευκρίνισε ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα θα το καθορίσουν «οι εξελίξεις επί του πεδίου», όπως η έκβαση της «τελικής εφόδου» που ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF και YPG (τις οποίες η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατικές» και παρακλάδι του ΡΚΚ).

Στο μεταξύ, περίπου 20.000 Σύροι άμαχοι παραμένουν εκτοπισμένοι από τις εστίες τους και παγιδευμένοι στον φερόμενο «τελευταίο θύλακα» του «Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σε χτεσινούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σκοτώθηκαν (κατά πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA) τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Οι εξελίξεις σε κρίσιμα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία τέθηκαν και χτες στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στην Αγκυρα οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι οι διμερείς επαφές «σε όλα τα δυνατά επίπεδα θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή (...) προστατεύοντας τα δικαιώματα και συμφέροντα των δύο χωρών». Να σημειωθεί πως την Πέμπτη γίνεται στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας σύνοδος των ηγετών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολύπλευρων αντιθέσεων ήταν η συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το λεγόμενο «Syria small group» (μικρή ομάδα για τη Συρία), στο περιθώριο της πρόσφατης υπουργικής συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Τη συνάντηση φιλοξένησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στην ιστοσελίδα του «ανέβασε» και φωτογραφίες, χαρακτηρίζοντάς την πολύ «παραγωγική».

Πάντως, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «κοινό ανακοινωθέν» που εκδόθηκε και στο οποίο ουσιαστικά επικρίνονται τα νέα στρατιωτικά σχέδια της Αγκυρας για νέα «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν ότι «εκείνοι που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή ή αναζητούν στρατιωτική λύση (στη Συρία) θα πετύχουν μόνο να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης και μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή». Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι υποστήριζαν ότι τα «αποσυρόμενα» στρατεύματα των ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από στρατιωτικές δυνάμεις των υπόλοιπων έξι χωρών και ότι η νέα (τουρκική) επιχείρηση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «χρήση πυρός» απειλούν οι ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές(2019-11-09 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί και αντιδράσεις σε κλίμα αναβρασμού και αντιθέσεων(2019-01-24 00:00:00.0)
Γεμάτη ανταγωνισμούς η «επόμενη μέρα»(2018-11-29 00:00:00.0)
Συνομιλίες στη Γενεύη με φόντο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες...(2017-03-24 00:00:00.0)
Οξυνση της αντιπαράθεσης με πρόσχημα το Χαλέπι(2016-09-29 00:00:00.0)
Σφοδροί βομβαρδισμοί και νέα παζάρια(2016-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ